Šťavnatý štrůdl z vláčného kváskového těsta z celozrnné mouky
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience:
Těsto:
- 75 g rozkvasu ze špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky (připraven dle kurzu na Kváskový chléb)
- 220 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
- 110 g rostlinného mléka nebo vody
- 50 g oleje (např. kokosového)
- 1 lžíce javorového sirupu (cca 25 g)
- špetka soli
Náplň:
- Maková, ořechová, jablečná, tofu „tvaroh“ aj.
1. Připravíme těsto
V míse smícháme rozkvas, mléko, olej (pokud máme tuhý kokosový olej, ve vodní lázni ho rozpustíme), sůl a sirup. Rozmícháme metličkou. Přidáme mouku a zpracujeme na těsto.
2. Těsto necháme kynout
Mísu s těstem zakryjeme igelitovým sáčkem a na konci ho zavážeme (vytvoří se ideální podmínky pro kynutí). Necháme na lince v kuchyni 3–4 hodiny kynout.
3. Váleček do ruky a jdeme válet
Těsto rozdělíme na 2 a každou část vyválíme na pomoučeném vále na placku.
4. Naplníme a zarolujeme
Náplň rozprostřeme po celé placce a zarolujeme jako šneka. Vyčnívající konce z obou stran schováme pod štrůdl. Zopakujeme s druhou plackou.
5. Nařízneme a dáme péct do trouby
Vrch štrůdlu potřeme olejem a nařežeme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20–30 minut. Necháme vystydnout a máme hotovo.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.