před 2 měsíci Děkování78 lidí poděkovalo

Raz dva hotový vegan tvrdý sýr á la „eidam“ (bez mléka a sóji)

Domácí zdravější forma tvrdého veganského sýru typu eidam – dá se krájet na plátky, strouhat a mírně se i roztéká. Je raz dva hotový, z dobře dostupných ingrediencí – a navíc je bez sóji a škrobů. Ideální varianta do studené i teplé kuchyně, pokud vám chybí chuť klasického sýru.

Právě sýry jsou jednou z potravin, jejíž chuť je při veganské nebo bezmléčné dietě nejvíce náročné nahradit.

Dnešní doba se ale posunula tak kupředu, že už i v téměř každém supermarketu najdeme rostlinné alternativy sýrů. Dokonce jsou dostupné v různých druzích, bohužel jsou často plné zbytečných aditiv, škrobů a kokosového oleje, jak jsme psali například v naší recenzi rostlinných sýrů.

Inspirovali jsme se v zahraničí a vytvořili napařovaný tvrdý sýr na základě z rýžové mouky.

Ingredience 1 sýr:

  • 55 g rýžové mouky
  • 37 g kokosového oleje bez vůně (roztopeného)
  • 90 g vody
  • 1 lžička hořčice
  • 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/2 lžičky miso pasty (není nutné)
  • 3/4 lžičky soli (či více)
  • špetka kurkumy
  • k dochucení: 10 kapek tekutého kouře (uzený sýr) nebo jiná příchuť (např. mletá paprika, čerstvé nebo sušené bylinky, koření, pepř, olivy, sušená rajčata aj.)

1. Ingredience rozmixujeme

Všechny ingredience vložíme odvážené do mixéru a rozmixujeme na hladké tekuté těsto.

2. Nalijeme do misky a napaříme

Směs na sýr nalijeme do keramické misky (např. na cereálie; doporučujeme ji vyložit potravinářskou fó´ií, jinak se sýr hůře vyklápí). Do hrnce nalijeme vodu a vložíme pařáček. Na něj položíme misku a celé to uzavřeme pokličkou. Napařujeme celkově 45 minut.

3. Vychladíme a podáváme

Necháme vystydnout a dáme na pár hodin do lednice ztuhnout. Vyklopíme a necháme nezakryté v lednici ztuhnout přes noc (nejlépe 1–2 dny).

Poté můžeme krájet na plátky, strouhat a podávat na pečivu, pizze, do salátů, na rizota atp.


E-book Rostlinné sýry 4× jinak ke stažení (zdarma)

Jak si vyrobit lahodné rostlinné sýry různých druhů, konzistencí i chutí?

Recepty na naše nejoblíbenější sýry v jednom PDF dokumentu, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 78 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo