před 4 lety Děkování136 lidí poděkovalo

Raz dva hotový vegan tvrdý sýr á la „eidam“ (bez mléka a sóji)

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Domácí zdravější forma tvrdého veganského sýru typu eidam – dá se krájet na plátky, strouhat a mírně se i roztéká. Je raz dva hotový, z dobře dostupných ingrediencí – a navíc je bez sóji a škrobů. Ideální varianta do studené i teplé kuchyně, pokud vám chybí chuť klasického sýru.

Právě sýry jsou jednou z potravin, jejíž chuť je při veganské nebo bezmléčné dietě nejvíce náročné nahradit.

Dnešní doba se ale posunula tak kupředu, že už i v téměř každém supermarketu najdeme rostlinné alternativy sýrů. Dokonce jsou dostupné v různých druzích, bohužel jsou často plné zbytečných aditiv, škrobů a kokosového oleje, jak jsme psali například v naší recenzi rostlinných sýrů.

Inspirovali jsme se v zahraničí a vytvořili napařovaný tvrdý sýr na základě z rýžové mouky.

Ingredience 1 sýr:

  • 55 g rýžové mouky
  • 37 g kokosového oleje bez vůně (roztopeného)
  • 90 g vody
  • 1 lžička hořčice
  • 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/2 lžičky miso pasty (není nutné)
  • 3/4 lžičky soli (či více)
  • špetka kurkumy
  • k dochucení: 10 kapek tekutého kouře (uzený sýr) nebo jiná příchuť (např. mletá paprika, čerstvé nebo sušené bylinky, koření, pepř, olivy, sušená rajčata aj.)

1. Ingredience rozmixujeme

Roztopíme kokosový olej. Smícháme odvážené sypké ingredience, přilijeme vodu a olej a rozmixujeme na hladké tekuté těsto.

2. Nalijeme do misky a napaříme

Směs na sýr nalijeme do keramické misky (např. na cereálie; doporučujeme ji vyložit potravinářskou fó´ií, jinak se sýr hůře vyklápí). Do hrnce nalijeme vodu a vložíme pařáček. Na něj položíme misku a celé to uzavřeme pokličkou. Napařujeme celkově 45 minut.

3. Vychladíme a podáváme

Necháme vystydnout a dáme na pár hodin do lednice ztuhnout. Vyklopíme a necháme nezakryté v lednici ztuhnout přes noc (nejlépe 1–2 dny).

Poté můžeme krájet na plátky, strouhat a podávat na pečivu, pizze, do salátů, na rizota atp.


E-book Rostlinné sýry 4× jinak ke stažení (zdarma)

Jak si vyrobit lahodné rostlinné sýry různých druhů, konzistencí i chutí?

Recepty na naše nejoblíbenější sýry v jednom PDF dokumentu, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Tento recept je mls 😋

V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 136 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨