před 12 měsíci Děkování60 lidí poděkovalo

Nejčastější problémy s kváskem, které potrápí každého začátečníka a jednoduché řešení, co s tím

Nakrmili jste kvásek, ale něco se asi pokazilo? Kvásek neroste, nemá bublinky, smrdí po acetonu nebo má na sobě povlak? S těmito problémy se setká každý z nás. Řešením, jak probudit líný nebo polomrtvý kvásek, je tento univerzální recept.

Oživení (resuscitace, revitalizace) kvásku je řešení na jakékoliv problémy s kváskem (kromě plísně) či chlebem (je nízký nebo nekyne tak, jak jsme zvyklí). Postup je jednoduchý: do menší skleničky odebereme 5 g zdánlivě mrtvého kvásku, přidáme 20 g celozrnné žitné mouky a 20 g vody, zamícháme, přiklopíme víčkem a necháme 9–⁠⁠12 hodin fermentovat na teplém místě. Poté celý postup ještě 3–4×⁠⁠ zopakujeme (zbytky z odebraného kvásku vyhodíme nebo použijeme do polévky).

1. Kvásek neroste a nemá bublinky

zdroj obrázku: FB

Kvásek se za 9–⁠⁠12 hodin od posledního nakrmení ani nepohnul. Žádný náznak bublinek či života.

  • Pokud je kvásek ve stavu rození (tj. kvásek teprve zakládáte a má jen pár dní), je tento stav pár dní po založení běžný a je třeba vydržet a krmit, brzy se kvasinky namnoží a on se opět rozjede. Druhou možností u mladého kvásku je nehodná konzistence (špatný poměr mouky a vody). Založte nebo krmte ho dle ověřeného postupu.
  • Pokud se jedná o kvásek již zaběhlý, vydržte a nakrmte ho ještě jednou. Nejčastějším problémem je nevhodná konzistence. Buď je příliš řídký (nakrmte ho podle návodu Nakrm ho, když má hlad, dostane se zpět do formy), nebo moc nahusto dokrmený (dělají to tmavé hrubší celozrnné mouky, nakrmte ho jinou značkou) a nevidíte bublinky. Anebo byl v lednici zapomenutý příliš dlouho bez nakrmení a chvíli mu potrvá, než se rozjede. Pokud ani po druhém krmení nejeví známky života, můžete ještě před jeho pohřbením zkusit změnit mouku (nám se osvědčila celozrnná žitná od Probio) –⁠ i tady bývá občas zakopaný pes.

2. Kvásek smrdí

zdroj obrázku: FB

Je cítit kysele (jako zkvašený mošt, burčák nebo po lihu/acetonu), je nízký, bledé barvy a na povrchu může mít i vysráženou vodu.

Není třeba vyvěšovat černý prapor, že nám kvásek umřel. Je jen velmi hladový. S trochou trpělivosti ho lze oživit (revitalizovat) viz postup v rámečku výše.

3. Kvásek má na sobě krustu

zdroj obrázku: FB

Na povrchu kvásku je zašedlý suchý tvrdší povlak –⁠ krusta (vrstva).

Jednoduše oschl. Měli jste ho buď odkrytý v nádobě bez víčka, anebo v příliš velké sklenici. Krustu sundáme (vyhodíme nebo použijeme např. do polévky) a kvásek můžeme použít, jak jsme zvyklí. Pokud byl kvásek v lednici zapomenutý déle, revitalizujte ho, viz postup v rámečku výše.

4. Kvásek zplesnivěl

Přímo na kvásku nebo na stěnách sklenice se objevily skvrny jiné barvy (černé, zelené, červené, žluté aj.), případně už rostou i chloupky.

Kvásek chytl plíseň. Takový kvásek je třeba vyhodit. Chyba mohla být v nedostatečné hygieně, zárodky plísně mohly být ale i v mouce nebo v dřevěném lžíci (vařečce), kterou kvásek mícháte.

Pokud to vypadá, že kvásek opravdu odešel do věčných lovišť, založte si nový silný a zdravý kvásek –⁠ pěkně krok po kroku podle našeho návodu.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 60 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

-15% Odlehčená super-kuchařka s tipy pro zdraví střeva

Odlehčená super-kuchařka s tipy pro zdraví střeva

40+ tipů na dobře stravitelná rostlinná jídla, která jsou prospěšná pro zdraví, štíhlou linii i trávení. Pro každého, kdo chce odlehčit či ozdravit svůj jídelníček a poznat rozmanitá rostlinná jídla pro každodenní vaření.

2021-04-28 23:59:59

Koupit e-book