před 5 lety Děkování85 lidí poděkovalo

Už zase vám umřel kvásek? Neztrácejte naději a raději zkuste toto!

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Zamordovala jsem kvásek. Zplesnivěl. Nebublinkoval. Nejde mi ho udržet na živu. Nedaří se mi. Nefunguje. Odešel mi do věčných lovišť. Asi na to nemám buňky… Ale co když existuje jednoduchý způsob, podle kterého se o kvásek zvládne starat opravdu každý? Zní to jako pohádka? Ale není.

Stalo se to asi každému z nás. Chtěli jsme si s naším parťákem kváskem společně vyrobit skvělý kváskový chleba, otevřeme lednici, vyndáme náš kvásek a najednou… on má na sobě ekosystém všech možných i nemožných plísní a příšerně smrdí! Je mrtvý!

Anebo jiná situace. Vytáhneme ho z lednice a náš kvásek vypadá v dobré kondici. Máme radost, nakrmíme ho výživnou moukou a vodou a necháme ho pracovat. A… on se za 9 hodin ani nepohne, ani bublinka, žádný náznak života! Zabili jsme ho?!

Když se nám to stane jednou, řekneme si dobře, může se to stát. Ale co když se nám to stalo už několikrát?

Co když nám ale kvásky umírají pravidelně jako na běžícím páse?

Pak je asi něco špatně. Možná si řeknete, že je špatně něco na vaší straně. Že na to nemáte buňky, že to nezvládnete, neumíte a že to nemá smysl. Ale ze zkušenosti z našeho kurzu kváskového pečení víme, že pes je většinou zakopán jinde…

Nejčastější problém? Správná konzistence.

Nejčastější chybou, proč kvásky odchází do věčných lovišť, bývá totiž špatná konzistence (hustota) kvásku. Jednoduše řečeno: jakým množstvím mouky a vody váš kvásek nakrmíte.

Na internetu se můžeme setkat s mnoha postupy, jak se o kvásek starat a jak ho krmit. Ne všechny ale dlouhodobě fungují. Proč? Protože nevychází z poměrů a z množství mouky, které kvásek (resp. kvasinky v něm) potřebuje k tomu, aby přežil a byl silný a zdravý.

Naopak mnoho postupů říká: „smíchejte kvásek, vodu a mouku do konzistence kaše„. Ale jaké kaše? Jakou si představíte? Krupicovou, hrachovou, bramborovou, řídkou, hustou? Každý si představí jinou a nakrmí kvásek jiným poměrem mouky a vody. Tak ale nikdy nemáme jistotu, že kvásek dostal přesně tolik mouky, kolik potřebuje. Na poměrech záleží!

Netrápíme náš kvásek hlady?

V tom horším případě dostane náš kvásek málo mouky, hladoví, je slabý a nekvasí jak má. A pak jsme smutní: „Náš Pepa nám umřel“. V tom lepším případě jí dostane moc a my zbytečně plýtváme moukou (a penězi), jenže pak se stejně dostáváme do začarovaného kruhu. Čím více mouky totiž našemu kvásku dáme, tím více kvásku vznikne a tím více mouky bude při příštím krmení potřebovat. Většinou se tedy dostaneme zpět k prvnímu případu, kdy tomuto velkému množství kvásku, co jsme vyrobili, dáme příliš málo mouky, hladoví a pak nám Pepa (doplňte si jméno vašeho kvásku) opět umře.

A právě toto je nejčastější důvod, proč (nejen) nám kvásek tak často umírá, je slabý, lenivý, nebublinkuje. Jednoduše nám nefunguje, jak má.

Další důvody, proč kvásek umírá

Kromě nejčastějšího důvodu, kterým je nedodržení správného poměru krmení (ať už z důvodu nevhodného množství mouky a vody, nebo špatně vážící váhy) existují ještě další důvody:

  • zapomněli jsme na něj nebo jsme neměli motivaci jej nakrmit,
  • krmíme ho nepravidelně,
  • použili jsme nevhodnou mouku,
  • nedodrželi jsme hygienu (neuzavřeli jsme skleničku s kváskem v lednici, použili jsme špinavou lžíci),

I vy můžete mít živý kvásek a dobrý chleba

Stačí se znovu dostat na tu správnou cestu. Jak? Začněte tím, že budete kvásek krmit pravidelně a ve správných poměrech kvásku, mouky a vody. Připravili jsme pro vás přesný a osvědčený návod na krmení kvásku, podle které to zvládnete levou zadní. Nevěříte? Tak to zkuste.

Tento návod na krmení kvásku je vhodný pro každého, kdo peče z kvásku – ať už chleba, anebo jiné slané či sladké pečivo.

Z důvodu praktičnosti a efektivity (čím více kvásku máme, tím více ho musíme krmit) si vždy udržujeme menší množství kvásku. Pokud do receptu potřebujeme kvásku více než 40 g (toto množství nám vznikne po nakrmení pomocí návodu), jednoduše přidáme více surovin ve stejných poměrech.

A jeden praktický tip na závěr, který určitě oceníte. Svůj kvásek si zazálohujte – usušte nebo zamrazte. Když se s vaším živým kváskem cokoliv stane, budete mít po ruce zálohu. Pokud nevíte jak na to, po stažení návodu na krmení kvásku, vás čeká překvapení, kde vám zálohování kvásku detailně vysvětlíme.

Ještě si pořád myslíte, že je to vámi? Že na to nemáte buňky?

Anebo je to spíše tím, že jste následovali nesprávný postup?

Stále se bojíte a máte pochyby nebo potřebujete podporu? Napište nám do komentářů a my se pokusíme vám dodat odvahu! 🙂

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 85 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨