Kváskové celozrnné langoše, hříšná dobrota za pár korun ve zdravější variantě
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/langos2-1.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Název langoš pochází z maďarského výrazu láng, česky plamen, protože se opékaly blízko plamenů a jejich domovinou je právě Maďarsko. Původně se langoše pekly ze zbytků chlebového těsta (podobně jako u nás placky podplamenice) a podávaly se ke snídani.
Postupně se rozšířily i do okolních států (Rumunsko, Ukrajina, Srbsko, Slovensko a k nám) a později, když lidé už nepekli doma chleba a neměli cihlové pece, došlo k urychlení jejich přípravy – těsto se začalo smažit.
Dnešní smažená verze langošů se už snad ani langoši nazývat nedá, protože už se blízko plamenů neopékají, nýbrž se kus bílé mouky hluboce smaží v rafinovaném oleji a poté podává se sýrem a kečupem jako rychlé občerstvení.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/langos3-700x466.jpg)
Až budete stát v řadě u stánku a čekat na svůj langoš, vzpomeňte si, že tato smažená pochoutka (resp. její způsob přípravy – smažení) ničí strukturu našeho střeva a způsobuje nerovnováhu střevní mikrobioty, a tím pádem i zvyšuje riziko civilizačních nemocí (zdroj).
Možná raději smažený langoš oželíte a připravíte si ho doma původní způsobem – pečením! A pokud přeci jenom chcete zvolit smaženou verzi, připravte si zdravější variantu těsta z celozrnné mouky a kvásku podle našeho návodu níže. Pro snížení negativního efektu smažení podávejte se salátem z najemno nastrouhané bílé či černé ředkve nebo s pár kousky ředkviček. Ředkve a ředkvičky na sebe vážou mastnotu, takže vám po jídle nebude těžko.
Ingredience (na 6 ks):
- 160 g rozkvasu ze špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky (připraven dle kurzu na Kváskový chléb)
- 200–240 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky (dle savosti mouky)
- 120 g rostlinného mléka nebo vody
- 5 g soli
ostatní:
- rostlinný olej
- česnek
- domácí kečup bez cukru, rostlinná zakysaná smetana nebo pesto aj.
- tofu, tempeh, případně rostlinný sýr
1. Připravíme těsto smícháním rozkvasu, mouky a vody (autolýza)
Rozkvas smícháme s vodou (nebo rostlinným mlékem) a moukou na těsto. Sůl zatím nepřidáváme. Přemístíme ho do mísy, mísu přikryjeme utěrkou nebo zabalíme do igelitové tašky (fólie) a necháme 30 minut odpočinout.
Tomuto procesu se říká autolýza. Děláme ji pouze při použití mouky, která má vyšší procento lepku, u těst s žitnou či bezlepkovou moukou autolýza nemá smysl. Autolýza pomůže k lepší vláčnosti těsta, chuti i barvě výsledného pečiva. Sůl se při autolýze nepoužívá, protože brání rozvíjení se lepku.
2. Přidáme k těstu sůl a necháme kynout
K těstu přisypeme sůl a rukou do těsta dobře zapracujeme. Těsto zvedneme do výšky za dva rohy a silou s ním hodíme o kuchyňskou linku nebo vál. Tento postup opakujeme tak dlouho, než bude těsto vláčné (cca 3–4×). Vložíme ho do olejem vymazané mísy a necháme pod utěrkou (nebo v igelitové tašce/fólii) hodinu kynout.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/langos6-700x481.jpg)
3. 2× těsto přeložíme
V míse vezmeme těsto rukou z jedné strany, natáhneme do výšky a přeložíme jako kapsu na stranu druhou. Mísu otočíme a opět přeložíme další stranu, celkem přeložíme 4× (máme 4 strany, z každé jednou). Necháme hodinu kynout a znovu postup s překládáním zopakujeme. A necháme opět hodinu kynout.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/langos5-700x456.jpg)
4. Tvoříme langoše
Z těsta v oleji namočenou lžící odebíráme kousky a pokládáme je na moukou posypaný vál. Každý kousek rozválíme na placku (nebo roztáhneme rukama), zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/langos4-700x462.jpg)
5. Dáme langošům jejich podobu
Tradiční a nejzdravější verze langošů je příprava v troubě. Rozpálíme troubu na 220 °C (horkovzduch), langoše vyválíme na 0,5–1 cm placky, položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 7–10 minut dozlatova.
Moderní nezdravý způsob přípravy langošů je smažení. Pokud chceme zvolit tuto variantu, v menší pánvičce rozpálíme olej (cca vrstvu 2 cm). Do rozpáleného oleje vkládáme rozválené langoše a smažíme z obou stran dozlatova (cca 1–2 minuty). Přemístíme na kuchyňskou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
Tip: Smažené langoše podávejte se salátem z najemno nastrouhané bílé či černé ředkve nebo s pár kousky ředkviček. Ředkve a ředkvičky na sebe vážou mastnotu, takže vám po jídle nebude těžko.
6. Finišujeme a podáváme!
Do malé mističky si připravíme směs oleje a roztlačeného česneku. Hotové langoše potřeme směsí oleje a česneku. Podáváme s domácím kečupem (bez cukru) nebo jinou náplní – např. pesto nebo rostlinná zakysaná smetana a posypeme nastrouhaným nebo rozdroleným tofu, tempehem nebo rostlinným sýrem. Ihned podáváme! 🙂
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/langos9-700x446.jpg)
Tip: Langoše je třeba jíst čerstvé. Pokud víme, že je všechny ihned nesníme, připravíme si jen tolik langošů, kolik sníme a zbytek těsta schováme do lednice, kde ho můžeme mít schované 2–3 dny a připravit si tak čerstvé langoše během chvilky. Takto si můžeme připravit i celé těsto do zásoby a připravit je až bude vhodná chvíle.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/langos8-700x490.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.