Kváskové celozrnné langoše, hříšná dobrota za pár korun ve zdravější variantě
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Název langoš pochází z maďarského výrazu láng, česky plamen, protože se opékaly blízko plamenů a jejich domovinou je právě Maďarsko. Původně se langoše pekly ze zbytků chlebového těsta (podobně jako u nás placky podplamenice) a podávaly se ke snídani.
Postupně se rozšířily i do okolních států (Rumunsko, Ukrajina, Srbsko, Slovensko a k nám) a později, když lidé už nepekli doma chleba a neměli cihlové pece, došlo k urychlení jejich přípravy – těsto se začalo smažit.
Dnešní smažená verze langošů se už snad ani langoši nazývat nedá, protože už se blízko plamenů neopékají, nýbrž se kus bílé mouky hluboce smaží v rafinovaném oleji a poté podává se sýrem a kečupem jako rychlé občerstvení.
Až budete stát v řadě u stánku a čekat na svůj langoš, vzpomeňte si, že tato smažená pochoutka (resp. její způsob přípravy – smažení) ničí strukturu našeho střeva a způsobuje nerovnováhu střevní mikrobioty, a tím pádem i zvyšuje riziko civilizačních nemocí (zdroj).
Možná raději smažený langoš oželíte a připravíte si ho doma původní způsobem – pečením! A pokud přeci jenom chcete zvolit smaženou verzi, připravte si zdravější variantu těsta z celozrnné mouky a kvásku podle našeho návodu níže. Pro snížení negativního efektu smažení podávejte se salátem z najemno nastrouhané bílé či černé ředkve nebo s pár kousky ředkviček. Ředkve a ředkvičky na sebe vážou mastnotu, takže vám po jídle nebude těžko.
Ingredience (na 6 ks):
- 160 g rozkvasu ze špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky (připraven dle kurzu na Kváskový chléb)
- 200–240 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky (dle savosti mouky)
- 120 g rostlinného mléka nebo vody
- 5 g soli
ostatní:
- rostlinný olej
- česnek
- domácí kečup bez cukru, rostlinná zakysaná smetana nebo pesto aj.
- tofu, tempeh, případně rostlinný sýr
1. Připravíme těsto smícháním rozkvasu, mouky a vody (autolýza)
Rozkvas smícháme s vodou (nebo rostlinným mlékem) a moukou na těsto. Sůl zatím nepřidáváme. Přemístíme ho do mísy, mísu přikryjeme utěrkou nebo zabalíme do igelitové tašky (fólie) a necháme 30 minut odpočinout.
Tomuto procesu se říká autolýza. Děláme ji pouze při použití mouky, která má vyšší procento lepku, u těst s žitnou či bezlepkovou moukou autolýza nemá smysl. Autolýza pomůže k lepší vláčnosti těsta, chuti i barvě výsledného pečiva. Sůl se při autolýze nepoužívá, protože brání rozvíjení se lepku.
2. Přidáme k těstu sůl a necháme kynout
K těstu přisypeme sůl a rukou do těsta dobře zapracujeme. Těsto zvedneme do výšky za dva rohy a silou s ním hodíme o kuchyňskou linku nebo vál. Tento postup opakujeme tak dlouho, než bude těsto vláčné (cca 3–4×). Vložíme ho do olejem vymazané mísy a necháme pod utěrkou (nebo v igelitové tašce/fólii) hodinu kynout.
3. 2× těsto přeložíme
V míse vezmeme těsto rukou z jedné strany, natáhneme do výšky a přeložíme jako kapsu na stranu druhou. Mísu otočíme a opět přeložíme další stranu, celkem přeložíme 4× (máme 4 strany, z každé jednou). Necháme hodinu kynout a znovu postup s překládáním zopakujeme. A necháme opět hodinu kynout.
4. Tvoříme langoše
Z těsta v oleji namočenou lžící odebíráme kousky a pokládáme je na moukou posypaný vál. Každý kousek rozválíme na placku (nebo roztáhneme rukama), zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout.
5. Dáme langošům jejich podobu
Tradiční a nejzdravější verze langošů je příprava v troubě. Rozpálíme troubu na 220 °C (horkovzduch), langoše vyválíme na 0,5–1 cm placky, položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 7–10 minut dozlatova.
Moderní nezdravý způsob přípravy langošů je smažení. Pokud chceme zvolit tuto variantu, v menší pánvičce rozpálíme olej (cca vrstvu 2 cm). Do rozpáleného oleje vkládáme rozválené langoše a smažíme z obou stran dozlatova (cca 1–2 minuty). Přemístíme na kuchyňskou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
Tip: Smažené langoše podávejte se salátem z najemno nastrouhané bílé či černé ředkve nebo s pár kousky ředkviček. Ředkve a ředkvičky na sebe vážou mastnotu, takže vám po jídle nebude těžko.
6. Finišujeme a podáváme!
Do malé mističky si připravíme směs oleje a roztlačeného česneku. Hotové langoše potřeme směsí oleje a česneku. Podáváme s domácím kečupem (bez cukru) nebo jinou náplní – např. pesto nebo rostlinná zakysaná smetana a posypeme nastrouhaným nebo rozdroleným tofu, tempehem nebo rostlinným sýrem. Ihned podáváme! 🙂
Tip: Langoše je třeba jíst čerstvé. Pokud víme, že je všechny ihned nesníme, připravíme si jen tolik langošů, kolik sníme a zbytek těsta schováme do lednice, kde ho můžeme mít schované 2–3 dny a připravit si tak čerstvé langoše během chvilky. Takto si můžeme připravit i celé těsto do zásoby a připravit je až bude vhodná chvíle.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.