Jak zrychlit přípravu kváskového chleba, když nemám čas
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Běžné pečení chleba má 4 kroky
Ideální příprava kváskového chleba zahrnuje tyto čtyři kroky:
- aktivace kvásku (9–12 hodin) – oživení (nakrmení) kvásku z lednice
- rozkvas (9–12 hodin) – namnožení kvásku
- těsto (4 hodiny) – smíchání rozkvasu s ostatními ingrediencemi
- pečení (45 minut) – pečení těsta v troubě
S tímto postupem (říká se mu tzv. třífázové kvašení), který učíme i v online kurzu kváskového chleba pro začátečníky, je velmi velká pravděpodobnost, že se vám chleba hned napoprvé povede. Je to ta nejlepší a nejjistější metoda pro začátečníky.
Jak ušetřit 9–12 hodin času
Pokud máme silný a zdravý kvásek (pokud ne, podle tohoto návodu si ho vyrobíme) a jsme již trochu zkušenější, můžeme při přípravě chleba ušetřit čas přeskočením 1. kroku – aktivace kvásku a rovnou začít krokem druhým – rozkvasem, kdy kvásek z lednice necháme nakvasit rovnou větší množství mouky.
Přípravu chleba tímto zrychlovákem můžeme zkrátit zhruba o 9–12 hodin času. Když rozkvas zaděláme hned brzy ráno, máme chleba upečený ještě týž den večer.
Proč je to ošemetné?
Toto zkrácení se může zdát sice jako skvělý nápad, ale mnoho začátečníků (ale i pokročilých) pekařů často zapomene na důležitou věc – odebrat si z rozkvasu zpět do skleničky mateřský kvásek.
Pokud všechen rozkvas použijeme do těsta, ztratili jsme svůj mateřský kvásek pro příští pečení. Proto i v našem kurzu Kváskový chléb na 3 zamíchání učíme začátečníky pracovat raději s třífázovým kvašením.
Když zapomeneme odebrat kvásek z rozkvasu, stále není vše ztraceno. Máme v rukávu ještě jedno eso – špinavou skleničku od kvásku (tedy pokud jsme ji už nevymyli). Přidáme do ní mouku, vodu a pořádně zamícháme. Pokud je kvásek silný, brzy se objeví kýžené bublinky.
Tip na zkrácení času pro pokročilé
Pro pokročilé pekaře a ty, kteří rádi experimentují, máme ještě jeden tip. Přeskočit obě první fáze a kvásek z lednice použít rovnou do těsta. Je ale potřeba ho nechat mnohem déle kynout (u nás doma cca 12 hodin).
Čas kynutí je individuální dle množství mouky, síly kvásku a teploty v místnosti. Je třeba těsto pozorovat – u nehněteného chleba sledujeme zvětšování objemu a bublinky, u hněteného objem a prstový test.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.