Jak připravit skvělou grilovačku bez masa – 3 luxusní recepty, se kterými zazáříte
Nejčastěji se grilování spojuje pouze s masem. Přitom gril můžeme využívat podobně jako troubu. Kromě masa se v něm dá dělat spousta dalších potravin – od různorodé zeleniny, přes houby, ovoce, sýry a masové alternativy jako je tofu, tempeh a seitan (viz náš nový grilovací e-book). Tyto ingredience se díky karamelizaci obsažených cukrů a Maillardově reakci, hnědém zbarvení, které při grilování získají, promění v neodolatelné lahůdky. A vy s nimi můžete překvapit své nejbližší!
1. BBQ glazovaný seitan
Ingredience:
- 1 balení seitanu speciál
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky grilovacího koření
- 2 lžičky BBQ omáčky (domácí)
- sůl
- kváskový chléb (kompletní návod)
- kvašáky (recept) nebo nakládané okurky
- křen, nastrouhaný najemno
- cibule, na kolečka
- hořčice
- nakládané papriky kozí rohy
Postup:
- Seitan potřeme marinádou z oleje, grilovacího koření, BBQ omáčky a soli.
- Z obou stran grilujeme.
- Pár minut před koncem grilování z horní strany potřeme zbylou marinádou a necháme zkaramelizovat a vytvořit krustičku.
- Podáváme se zbylými ingrediencemi.
Tip: Hořčici a BBQ omáčku bez bílého cukru a aditiv si můžete vytvořit i doma podle našeho receptu.
2. Fazolový burger se zámeckými brambůrky
Ingredience – burger:
- 300 g uvařených bílých fazolí nebo čočky
- 1 cibule
- 100 g cukety
- 35 g jemných ovesných vloček
- 40 g cizrnové mouky
- ½ lžičky tekutého kouře
- 2 lžičky sójové omáčky
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžička sladké nebo uzené papriky
- 1 lžíce majoránky
- 4 lžičky grilovacího koření
- pepř a sůl
- 2 lžíce oleje
Ingredience – brambory:
- 500 g baby brambor
- 2 lžíce oleje a rostlinného másla
- 2 stroužky česneku
- sůl
Ingredience – dip:
- 3 lžíce rostlinného jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička lahůdkového droždí
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžička pažitky
- pepř a sůl
Postup – burger:
- Uvařené, vychladlé a zcezené fazole dobře rozmačkáme nebo nahrubo rozmixujeme.
- Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli.
- Cuketu nastrouháme nahrubo a vymačkáme z ní co nejvíce tekutiny (tu vylijeme).
- Cibuli i cuketu přidáme k luštěninám.
- Ochutíme 3 lžičkami koření, kouřem, sójovou omáčkou a solí.
- Zahustíme moukou a ovesnými vločkami.
- Dáme na 1–2 hodiny do lednice, aby těsto ztuhlo a lépe se tvarovalo.
- Zamícháme a vytvoříme 4 burgery.
- Burgery potřeme ze všech stran směsí 2 lžic oleje a 1 lžičky grilovacího koření a grilujeme dozlatova, případně ještě potíráme marinádou, aby se nevysušily.
Postup – brambory a dip:
- Brambory omyjeme a překrojíme na půl.
- Obalíme je směsí oleje, soli a protlačeného česneku a dáme grilovat.
- Jakmile jsou už skoro hotové, potřeme je na grilu rozpuštěným rostlinným máslem (můžeme smíchat i s nasekanými čerstvými bylinkami) a necháme ještě chvilku ogrilovat.
- Na dip smícháme všechny ingredience.
- Necháme ho nejlépe 30 minut odležet v lednici a podáváme.
Tip: Do burgerů můžeme použít jakékoliv luštěniny, které máme právě uvařené. Pokud nemáme tekutý kouř, můžeme místo něj do těsta na burgery použít uzenou papriku dle chuti. Těsto je výborné i osmažené jako karbanátky.
3. BBQ tofu trojúhelníčky s ananasovou rýží
Ingredience – tofu:
- 1 bílé tofu nebo tempeh
- 80 g kečupu (nebo 1:1 s BBQ omáčkou)
- 1 lžíce javorového sirupu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3/4 lžičky středně pálivé kari pasty
- 1 lžíce oleje
- 1 česnek rozetřený
- pepř
Ingredience – rýže:
- ½ hrnku jasmínové rýže
- ½ hrnku kompotovaného ananasu se šťávou
- 1 lžička javorového sirupu
- 1 lžíce rostlinného másla (kokosový olej)
- ¼ lžičky soli
- ½ lžíce limetkové šťávy
- chilli
Postup – tofu:
- Tofu na 30 minut zatížíme, aby vytekla přebytečná tekutina.
- Smícháme všechny ingredience na marinádu. Případně doředíme vodou nebo olejem.
- Tofu nakrájíme na trojúhelníčky a naložíme do marinády minimálně na 30 minut.
- Ogrilujeme a v průběhu potíráme zbylou marinádou.
Postup – rýže:
- Do hrnce vsypeme rýži, nakrájený ananas i šťávu, sirup, tuk, sůl, chilli a ¾ hrnku vody (celkově 1 hrnek tekutiny i se šťávou z ananasu).
- Vaříme na nejmenším plameni cca 20 minut, v průběhu vaření kontrolujeme tekutinu.
- Ochutíme limetkovou šťávou.
Tip: Pokud chceme více uzenou chuť, polovinu kečupu v marinádě nahradíme BBQ omáčkou. Kari pastu volíme středně pálivou, například od firmy Cock (žlutý obal).
Inspirace, recepty a tipy na originální grilované lahůdky 1 knize
Pokud se vám recepty výše líbí, koukněte i na náš nový e-book Grilovací super-kuchařka bez masa, ve kterém najdete 30+ receptů na rostlinné dobroty na grilovačku – od klobásek, burgerů, sýrů na gril, zeleniny, ovoce, salátů, rychlého pečiva bez kvásku i droždí, marinád, omáček, dipů a domácího koření. A k tomu i tipy, jak s ingrediencemi při grilování pracovat, na ověřené kupované produkty na gril a spoustu dalšího.
Připravte grilovačku, na kterou budete všichni dlouho vzpomínat!
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.