před 2 měsíci Děkování3 lidé poděkovali

Jak připravit skvělou grilovačku bez masa – 3 luxusní recepty, se kterými zazáříte

Bezmasé grilování nemusí být jen cuketa, paprika a žampion. Ukážeme vám naše 3 originální oblíbené recepty, na kterých si pochutnáte!

Nejčastěji se grilování spojuje pouze s masem. Přitom gril můžeme využívat podobně jako troubu. Kromě masa se v něm dá dělat spousta dalších potravin – od různorodé zeleniny, přes houby, ovoce, sýry a masové alternativy jako je tofu, tempeh a seitan (viz náš nový grilovací e-book). Tyto ingredience se díky karamelizaci obsažených cukrů a Maillardově reakci, hnědém zbarvení, které při grilování získají, promění v neodolatelné lahůdky. A vy s nimi můžete překvapit své nejbližší!

1. BBQ glazovaný seitan

Ingredience:

  • 1 balení seitanu speciál
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • 2 lžičky BBQ omáčky (domácí)
  • sůl
  • kváskový chléb (kompletní návod)
  • kvašáky (recept) nebo nakládané okurky
  • křen, nastrouhaný najemno
  • cibule, na kolečka
  • hořčice 
  • nakládané papriky kozí rohy

Postup:

  1. Seitan potřeme marinádou z oleje, grilovacího koření, BBQ omáčky a soli.
  2. Z obou stran grilujeme.
  3. Pár minut před koncem grilování z horní strany potřeme zbylou marinádou a necháme zkaramelizovat a vytvořit krustičku.
  4. Podáváme se zbylými ingrediencemi.

Tip: Hořčici a BBQ omáčku bez bílého cukru a aditiv si můžete vytvořit i doma podle našeho receptu.

2. Fazolový burger se zámeckými brambůrky

Ingredience – burger:

  • 300 g uvařených bílých fazolí nebo čočky
  • 1 cibule
  • 100 g cukety
  • 35 g jemných ovesných vloček
  • 40 g cizrnové mouky
  • ½ lžičky tekutého kouře
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička sladké nebo uzené papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • 4 lžičky grilovacího koření
  • pepř a sůl
  • 2 lžíce oleje

Ingredience – brambory:

  • 500 g baby brambor
  • 2 lžíce oleje a rostlinného másla
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Ingredience – dip:

  • 3 lžíce rostlinného jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička pažitky
  • pepř a sůl

Postup – burger:

  1. Uvařené, vychladlé a zcezené fazole dobře rozmačkáme nebo nahrubo rozmixujeme.
  2. Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli.
  3. Cuketu nastrouháme nahrubo a vymačkáme z ní co nejvíce tekutiny (tu vylijeme).
  4. Cibuli i cuketu přidáme k luštěninám.
  5. Ochutíme 3 lžičkami koření, kouřem, sójovou omáčkou a solí.
  6. Zahustíme moukou a ovesnými vločkami.
  7. Dáme na 1–2 hodiny do lednice, aby těsto ztuhlo a lépe se tvarovalo.
  8. Zamícháme a vytvoříme 4 burgery.
  9. Burgery potřeme ze všech stran směsí 2 lžic oleje a 1 lžičky grilovacího koření a grilujeme dozlatova, případně ještě potíráme marinádou, aby se nevysušily.

Postup – brambory a dip:

  1. Brambory omyjeme a překrojíme na půl.
  2. Obalíme je směsí oleje, soli a protlačeného česneku a dáme grilovat.
  3. Jakmile jsou už skoro hotové, potřeme je na grilu rozpuštěným rostlinným máslem (můžeme smíchat i s nasekanými čerstvými bylinkami) a necháme ještě chvilku ogrilovat.
  4. Na dip smícháme všechny ingredience.
  5. Necháme ho nejlépe 30 minut odležet v lednici a podáváme.

Tip: Do burgerů můžeme použít jakékoliv luštěniny, které máme právě uvařené. Pokud nemáme tekutý kouř, můžeme místo něj do těsta na burgery použít uzenou papriku dle chuti. Těsto je výborné i osmažené jako karbanátky.

3. BBQ tofu trojúhelníčky s ananasovou rýží

Ingredience – tofu:

  • 1 bílé tofu nebo tempeh
  • 80 g kečupu (nebo 1:1 s BBQ omáčkou)
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3/4 lžičky středně pálivé kari pasty
  • 1 lžíce oleje
  • 1 česnek rozetřený
  • pepř

Ingredience – rýže:

  • ½ hrnku jasmínové rýže
  • ½ hrnku kompotovaného ananasu se šťávou
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1 lžíce rostlinného másla (kokosový olej)
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžíce limetkové šťávy
  • chilli

Postup – tofu:

  1. Tofu na 30 minut zatížíme, aby vytekla přebytečná tekutina.
  2. Smícháme všechny ingredience na marinádu. Případně doředíme vodou nebo olejem.
  3. Tofu nakrájíme na trojúhelníčky a naložíme do marinády minimálně na 30 minut.
  4. Ogrilujeme a v průběhu potíráme zbylou marinádou.

Postup – rýže:

  1. Do hrnce vsypeme rýži, nakrájený ananas i šťávu, sirup, tuk, sůl, chilli a ¾ hrnku vody (celkově 1 hrnek tekutiny i se šťávou z ananasu).
  2. Vaříme na nejmenším plameni cca 20 minut, v průběhu vaření kontrolujeme tekutinu.
  3. Ochutíme limetkovou šťávou.

Tip: Pokud chceme více uzenou chuť, polovinu kečupu v marinádě nahradíme BBQ omáčkou. Kari pastu volíme středně pálivou, například od firmy Cock (žlutý obal).


Inspirace, recepty a tipy na originální grilované lahůdky 1 knize

Pokud se vám recepty výše líbí, koukněte i na náš nový e-book Grilovací super-kuchařka bez masa, ve kterém najdete 30+ receptů na rostlinné dobroty na grilovačku – od klobásek, burgerů, sýrů na gril, zeleniny, ovoce, salátů, rychlého pečiva bez kvásku i droždí, marinád, omáček, dipů a domácího koření. A k tomu i tipy, jak s ingrediencemi při grilování pracovat, na ověřené kupované produkty na gril a spoustu dalšího.

Připravte grilovačku, na kterou budete všichni dlouho vzpomínat!

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 3 lidé poděkovali za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨