před 3 měsíci Děkování4 lidé poděkovali

Nejlepší domácí recepty na omáčky ke grilu hotové do 5 minut: BBQ, majonéza, kečup i hořčice! Bez cukru i aditiv

Jednoduché, rychlé a zdravé domácí omáčky ze základních ingrediencí bez zbytečných éček a aditiv.

Omáčky jsou neodmyslitelnou součástí grilování – ať už k namáčení grilovaných dobrůtek, anebo jako základ marinád. Většina kupovaných ale obsahuje zbytečná éčka a aditiva. Dobrá zpráva je, že se dají velmi rychle a snadno vyrobit doma z celistvých surovin. Stačí pouze pár ingrediencí a dobrý mixér. My vám dnes ukážeme ty nejzákladnější. Více jich najdete v našem novém grilovacím e-booku.

1. Kečup

Ideální jako příloha ke grilovanému tofu, tempehu, seitanu nebo rostlinným klobáskám (recept v gril e-booku)

Ingredience

  • 200 g rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky sušeného česneku

Postup

  1. Nakrájíme cibuli a orestujeme na oleji dozlatova.
  2. Přidáme ji spolu se všemi ostatními ingrediencemi do mixéru (blenderu) a rozmixujeme na jemný kečup.
  3. Ochutnáme, případně chuť ještě doladíme dle našich preferencí. Vydrží v lednici minimálně týden.

Tip: Tento kečup můžeme použít na výrobu domácí BBQ omáčky. Místo javorového sirupu můžeme použít také datlový, ale zabarví nám kečup do tmavé barvy. Kečup je výborný jen tak jako omáčka ke grilu, anebo jako součást marinády.

2. Probiotická majonéza

Hodí se k namáčení grilovaných dobrot nebo třeba do přílohového Coleslaw salátu

Ingredience

  • 230–250 g rostlinného bílého jogurtu
  • 100 g kešu ořechů (nejlépe namočených)
  • 40 g (3–4 lžíce) olivového oleje
  • šťáva z 1 limetky (nebo 1/2 citronu)
  • 1/2 lžičky hořčice
  • 3/4 lžičky soli
  • špetka pepře

Postup

  1. Kešu předem namočíme na min 5 hodin a poté slijeme.
  2. Do mixéru dáme kešu a všechny zbylé ingredience. Jogurtu nejdříve 230 g a případně přidáváme, dle hustoty.
  3. Umixujeme hladkou majonézu. Vydrží zhruba týden v lednici.

Tip: Pokud nestíháme namočit kešu, můžeme je 5 minut povařit, anebo v silném blenderu rozmixovat i suché, ale přidáme víc jogurtu. Když se stane, že je majonéza příliš tekutá, přidáme cca 20 g kešu a znovu rozmixujeme, aby se zahustila. Z této majonézy můžeme snadno udělat tatarku přidáním nakrájené cibule a kyselých okurek nebo ji použít na různé dipy, pomazánky či další omáčky.

3. BBQ omáčka

Skvělá na různé marinády nebo na glazování tofu, tempehu či seitanu

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g kečupu
  • 8 lžic datlového sirupu / melasy
  • ½–1 lžička chilli (dle chuti)
  • ½–1 lžička pepře
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžíce hořčice
  • 4 lžičky octa
  • 1,5 lžičky tekutého kouře
  • 4 lžíce sójové omáčky

Postup

  1. Nakrájíme cibuli najemno a orestujeme na oleji dozlatova.
  2. Přidáme ji spolu se všemi ostatními ingrediencemi do mixéru a rozmixujeme na jemnou omáčku.
  3. Ochutnáme, případně chuť ještě doladíme dle našich preferencí. Vydrží v lednici minimálně týden.

Tip: Místo kečupu můžeme použít i rajčatové pyré, ale pravděpodobně budeme muset doladit sladkou chuť přidáním více datlového sirupu. Chilli nemusíme dávat, pokud nechceme, aby omáčka měla pikantnější chuť. Tekutý kouř (dá se sehnat v internetových e-shopech) také není nutný, ale omáčka nebude mít ten správně uzený šmrnc. BBQ omáčku můžeme použít jako přílohu ke grilovaným dobrotám, na závěrečné glazování (např. seitanu či tempehu) či jako marinádu.

4. Hořčice

Příloha ke grilovanému seitanu, tempehu či rostlinným klobáskám nebo do marinád

Ingredience

  • 100 g hořčičných semínek
  • 150 ml jablečného octa
  • 150 ml bílého vína
  • 1 lžička soli
  • datlový či javorový sirup dle chuti

Postup

  1. Semínka, ocet a víno vložíme do skleněné misky, přikryjeme potravinovou fólií a dáme do lednice.
  2. Po 1–3 dnech ingredience rozmixujeme spolu se solí a sirupem do struktury, kterou chceme, případně přidáme trochu vody. Vydrží zhruba měsíc v lednici.

Tip: Pokud si chceme přípravu hořčice urychlit, hořčičná semínka rozmixujeme na mouku, zalijeme svařeným vínem s octem a rozmixujeme spolu se solí a sirupem. V lednici ještě zhoustne a zjemní se její chuť. Můžeme si udělat i různé příchutě hořčice – medovou, česnekovou, s kurkumou aj.


Grilujete rádi?

Získejte novou inspiraci a oslňte své blízké s originálními dobrotami z našeho nového grilovacího e-booku.

Pro každého, kdo nechce grilovat pořád jen maso.

  • 30+ receptů na netradiční bezmasé dobroty na grilu a tipy, jak pracovat s rostlinnými surovinami při grilování.
  • Chutné recepty na domácí rostlinné burgery, klobásky, grilovanou zeleninu, ovoce, rostlinný sýr, saláty, pečivo ke grilu, marinády, omáčky a další.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 4 lidé poděkovali za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨