před 3 měsíci Děkování369 lidí poděkovalo

Jednoduchý recept na kvašáky, okurky kvašené ve slaném nálevu

Toto je fermentovaný super-recept s blahodárnými účinky na mikrobiom.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Což takto dát si domácí nakládané okurky? Vyrobte si podle našeho návodu takzvané kvašáky nebo-li rychlokvašky naložené ve slaném nálevu. Získají si vás na první ochutnání a jako bonus podpoříte střevní mikroflóru a zlepšíte trávení.

Kvašáky versus naložené okurky

Kvašené okurky (nebo-li kvašáky či rychlokvašky) jsou přirozeně konzervované okurky mléčným kvašením.

Od těch nakládaných a sterilovaných, které se prodávají v supermarketu a zavařují se při vysoké teplotě, se kvašáky liší obsahem probiotických bakterií a enzymů podporujících střevní mikroflóru a s ní i imunitu a trávení.

Rozdíl mezi rychlokvaškami a kvašáky

Rychlokvašky (také se jim říká letní močáky) se zalévají teplým (či horkým) nálevem, jsou rychle hotové a je třeba je zkonzumovat co nejdříve.

Naopak kvašáky se zalévají studeným nálevem. Díky tomu vydrží ve studeném sklepě až do další sezóny.

Ingredience:

  • 1 kg okurek nakladaček
  • 40 g soli
  • 1 l vody
  • 2 vinné listy
  • 2 višňové listy
  • 2 snítky kopru
  • ostatní ingredience dle chuti: křen, česnek, pepř, nové koření, bobkový list aj.

1. Nachystáme okurky

Okurky omyjeme a namočíme na několik hodin do vody (ideální je 12 hodin), aby ztratily svou hořkost. Poté je scedíme a propíchneme vidličkou.

2. Připravíme nálev

Do hrnce nalijeme vodu a nasypeme sůl. Přivedeme k varu, necháme mírně povařit, aby se rozpustila sůl a vypneme. Necháme vychladnout na teplotu pod 40 °C (když do vody vložíme prst, nepopálíme se).

2. Okurky vložíme do sklenice

Čistou sklenici postupně plníme listy, koprem, okurky a případně i dalšími ingrediencemi dle chuti (plátky křenu, koření, oloupaný česnek aj.). Okurky zatížíme tak, aby nemohly plavat (např. o zkosenou stranu sklenice, případně je zatížíme převařeným), jinak může vzniknout plíseň nebo křís.

3. Zalijeme nálevem a necháme kvasit

Sklenici s okurky zalijeme vlažným nálevem a uzavřeme víčkem (zašroubujeme). Zkontrolujeme, že jsou všechny ponořené pod hladinou. Necháme fermentovat v pokojové teplotě alespoň týden až 10 dní.

Hotové kvašáky přemístíme do lednice (nebo do chladného sklepa) a konzumujeme například k zapečeným těstovinám, chlebu nebo rizotu.

Tip: Starší generace dávala pro rychlejší kvašení na dno sklenice s okurky i kousek kváskového chleba.

Možné problémy při výrobě kvašáků a jejich řešení

  • pěna –⁠ je to dobré znamení probíhající fermentace.
  • bílá vrstva (povlak) –⁠ jedná se o křís, který není nebezpečný. Stačí ho sebrat lžící.
  • plíseň –⁠ můžeme také odstranit, kyselé prostřední pod hladinou jí neumožní dostat se k okurkám. Pokud jsme ale citliví na plísně, raději se konzumací takových okurek vyhneme.
  • měkká konzistence okurek – často málo soli v nálevu, vysoká teplota či dlouhý čas fermentace. ⁠Správné křupavosti pomáhá i vinný list a dostatečně dlouhé namočení okurek ve vodě před samotnou fermentací.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 369 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Komentáře

Chcete přidat komentář k článku?

Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.

¨