před 2 měsíci Děkování67 lidí poděkovalo

Ihned měkké veganské perníčky z celozrnné mouky (bez cukru, vejce a másla)

Jak upéct perníčky, aby byly ihned měkké a vláčné? A zároveň byly i bez bílého cukru, bílé mouky, mléčných produktů a vejce? Přepracovali jsme tradiční osvědčený rodinný recept na medové perníčky do zdravější veganské podoby. Tyto perníčky si – stejně jako my – zamiluje i vaše rodina.

Ingredience na 3 plechy:

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky (my použili Pernerku), příp. špaldové mouky
  • 70 g kokosového oleje
  • 120 g rostlinného mléka (např. mandlového, lze vyrobit doma)
  • 6–9 lžic javorového sirupu (dle toho, jak máte rádi sladké; pokud dáte 6 lžic, budou jen decentně sladké; pokud dáte více lžic sirupu, dejte o pár gramů méně mléka, aby konzistence těsta zůstala stejná)
  • lněné vejce (1 lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody)
  • 1 a 1/2 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli

1. Vytvoříme těsto a necháme ho odležet

Do malé mističky nebo hrníčku nasypeme lžíci mletých lněných semínek a vlijeme vodu. Zamícháme a necháme odstát 5–10 minut.

Do mísy nasypeme všechny suché ingredience – prosátou mouku, sůl, sodu a koření. V jiné míse vyšleháme (stačí metličkou) olej, sirup a lněné vejce. Suché ingredience smícháme s tekutými a vytvoříme velmi měkké a mírně lepivé těsto (nebude to koule těsta, ale bude se spíše roztíkat do stran, ztuhne v lednici). Vložíme ho na kus potravinářské fólie, zabalíme a necháme přes noc odležet v lednici.

2. Těsto vyválíme a vykrájíme perníčky

Druhý den těsto vyndáme z lednice. Předehřejeme troubu na 180 °C, těsto vyválíme na plát cca 3–4 mm tlustý a vykrajujeme perníčky. Pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem.

3. Perníčky pečeme 8–10 minut

Pečeme cca 8–10 minut. Kontrolujeme spodek perníčků, jakmile je zlatavý, vytahujeme – perníčky budou vypadat jakoby ještě „nedodělaně“. Pokud tuto dobu prošvihneme, budou tvrdé.

Perníčky můžeme pro lesklý efekt potřít směsí z kokosového oleje a sirupu, anebo zdobit polevou dle chuti.

Uchováváme je v krabici v chladu.

Tip: Tyto perníčky jsou výborné také slepené marmeládou a polité čokoládou.

Přejeme hodně radosti při tvoření a dobrou chuť!

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 67 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo