před měsícem 7 to se mi líbí

3 způsoby, jak si jednoduše doma vyrobit mandlové mléko (i do 1 minuty)

Mandlové mléko není jen pouhou alternativou kravského mléka, ale výživným a chutným nápojem pro každého, kdo si chce zpestřit jídelníček. Na trhu je sice běžně dostupné, ale často stojí nemalé peníze. Já vám dnes ukážu, jak si ho vyrobit během jedné minuty doma. Jednodušeji už to opravdu nejde.

Úvod do výroby mandlového mléka

Mandlové mléko, podobně jako jiná rostlinná mléka (sójové, rýžové, kokosové aj.), lze u nás sice zakoupit ve většině supermarketů, drogérií a obchodů se zdravou výživou, ale často nemá úplně nejvhodnější složení – šetří se na mandlích, přidávají se aromata, jednoduché cukry a aditiva. A navíc je zbytečně drahé. Není lepší si ho tedy vyrobit doma?

Kupovaná mandlová mléka stojí okolo 70–90 Kč a obsahují okolo 2 % mandlí (některá lepší i 7 %). My si dokážeme doma vyrobit mandlové mléko z těch nejkvalitnějších a nejdražších RAW a BIO mandlí ze Španělska za pouhých 50 Kč – a mandlí v něm bude až 16 % (pokud bychom chtěli mandlové mléko s 2 % mandlí jako to kupované, doma ho uděláme za úplný pakatel)! A pokud použijeme levnější mandle, můžeme se dostat až na cenu okolo 20 Kč za 1 l mandlového mléka s 16 % mandlí. A to se vyplatí 🙂

Do přípravy mandlového mléka se mi dlouho nechtělo. Myslela jsem, že je to složité a náročné na čas. Pak jsem ale zjistila, že vyrobit si mandlové mléko je tak jednoduché – a díky tomuto návodu už ho budete umět i vy! A to dokonce 3 způsoby. Když není čas, dá se udělat už za pouhou jednu minutubez cezení, pytlíku i odpadu.

Mandlové mléko (také se mu říká mandlový nápoj) v kuchyni používám jako alternativu mléka kravského. Je sladké, dá se tedy popíjet jen tak, hodí se pro přípravu kakaového nápoje, do kávy, do kaší, na zalití müsli, do vaření i pečení.

Tato tekutina je zdravá a výživná (mandlím se pro jejich vysoký podíl cenných živin říká „královna ořechů“, ale samozřejmě záleží na tom, jak kvalitní mandle použijeme) s nižší kalorickou hodnotou než běžné mléko a hlavně – nezatěžuje naše trávení. Díky tomu, že je bez laktózy, je vhodná pro děti i alergiky. A navíc mandle jsou zásadotvorná potravina, která pomáhá neutralizovat naše vnitřní prostředí, což se v moderní době plné stresu a zakyselujících potravin velmi hodí.

3 způsoby výroby nápoje z mandlí:

  • Mandlové máslo – 1 lžíce mandlového másla na 1–1,5 l vody
  • Mandlová mouka – 1 hrnek mandlové mouky na 3–4 hrnky vody
  • Celé mandle – 1 hrnek mandlí na 4 hrnky vody

Úplně nejjednodušší a nejrychlejší mandlové mléko vytvoříme použitím lžíce mandlového másla do 1–1,5 l vody (pokud chceme mléko více mandlové a sladší, dáme méně vody). V mixéru zamixujeme minutu na nejvyšší otáčky a je to. Podobně vytvoříme i mléko z mandlové mouky. Z těchto tří postupů je o něco pracnější mléko z celých mandlí. Jeho postup si ukážeme níže.

1. Namočíme mandle

Hrnek mandlí (já používám RAW a BIO mandle ze Španělska ze Světa plodů) namočíme na minimálně 5 hodin, nejlépe přes noc, v dostatečném množství vody.

Namáčení mandlí není pro výrobu mandlového mléka nutné, ale díky namočení se vyplaví větší část antinutrientů a mandle (i výsledné mléko) jsou výživnější a stravitelnější.

2. Rozmixujeme s vodou

Mandle slijeme a přemístíme do stolního mixéru nebo blenderu. Přidáme 4 hrnky čisté vody (pokud si chceme užít sladší mandlovou chuť, přidáme pouze 3 hrnky vody) a zamixujeme na nejvyšší otáčky.

3. Přecedíme

Připravíme si větší mísu a do ní vložíme cedník, sítko, gázu nebo speciální pytlík na výrobu ořechového mléka. Přecedíme přes zvolenou variantu.

4. A je to!

Hotové mléko nalijeme do čisté sklenice s uzávěrem. Uzavřené mléko můžeme skladovat až 3 dny v lednici.

Mandlové mléko můžeme také ochutit. Pokud ho chceme sladké, přidáme trošku javorového či datlového sirupu (nebo jiného sladidla), anebo mandle rozmixujeme s datlemi. Můžeme také přidat trošku skořice nebo třeba perníkového koření. Hodí se i vanilka nebo kakaový prášek.

Mléko si vychutnáme třeba v teplém kakaovém nápoji, v ranní obilné kaši, müsli, granole, ve smoothie, milkshake nebo jen tak v hrníčku.

Malý tip na závěr: pokud jste udělali mléka hodně a nestihnete ho spotřebovat, lze jej i zamrazit. Já ho naliji do formiček na led a zamrazím na mléčné ledové kostky, které se hodí do kávy, smoothie, milkshake, kakaa nebo horké čokolády 🙂

7 to se mi líbí

Diskuse k článku