před 7 měsíci Děkování9 lidí poděkovalo

Co je to kimchi, kde ho koupit a jak jíst

Křupavá pikantní pochoutka, která dodá šmrnc vašim oblíbeným pokrmům. A navíc ještě potěší vaše tělo, protože se považuje za jedno z nejzdravějších jídel světa.

1. Co to je kimchi

  • Kimchi je tradiční fermentovaný pikantní korejský salát vyrobený ze zeleniny (nejčastěji čínského zelí, ale existuje mnoho různých druhů) a dalších ingrediencí.

2. Kde kimchi sehnat

  • Prodejny zdravé výživy (chlazený koutek)
  • Větší supermarkety – Globus, Hyperalbert (chlazený koutek se zdravou výživou)
  • Asijské tržnice (chlazený koutek)
  • Specializované internetové obchody rozvážející chlazené zboží
  • Domácí výroba (návod)

Cena za 300 g se pohybuje okolo 80–100 Kč. Na trhu můžeme sehnat kimchi v klasické nebo vegetariánské variantě (bez rybí omáčky). Vegetariánskou variantu nabízí na našem trhu značky: I Love Hummus, Tom-či, Forkys, Vítovo kimchi, Horňácká farma (toto kimči je ale pasterováno). (Údaje z roku 2020.)

Pokud chceme získat všechny benefity kimchi, kupujeme nepasterizované produkty (ty, které jsou umístěny v lednici v chladu).

3. Jak kimchi upravit

  • Syrová příloha k jídlu –⁠ syrové přímo ze skleničky jen tak, nebo přidat k jakémukoliv jídlu (na talíř ke grilovaným pokrmům, rizotu, do salátů, sendvičů, burgerů, wrapů, jarních závitků, sushi, na pečivo, jako součást pomazánek, majonéz a dipů). Takto konzumované kimchi si uchová nejvíce živin.
  • K vaření – podobně jako kysané zelí, např. osmahnout na oleji s rýží či těstovinami, přidat do polévky, vmíchat do těsta na palačinky a osmažit (tzv. korejská pizza) atd. Tepelnou úpravou ztratí kimchi část svých živin.

4. Kde všude lze kimchi použít

Kimchi se používá podobně jako pickles nebo kysané zelí.

  • Příloha k teplým pokrmům a grilovaným jídlům
  • Dochucení vařených obilovin (nakrájet a vmíchat – rizoto, sushi rýže aj.)
  • Kimchi smažená rýže (osmažit kimchi a rýži na oleji na pánvi)
  • Součást buddha bowl
  • Saláty (těstovinové, obilné, luštěninové, zeleninové)
  • Pomazánky, hummusy, dipy, tatarky a majonézy (nakrájet a vmíchat)
  • Náplň –⁠ do hamburgerů, toastů, sendvičů, wrapů, sushi, jarních závitků, slaných palačinek, knedlíků
  • Součást těst –⁠ slané palačinky, omelety, slané krekry a sušenky, slané pečivo aj.
  • Polévky (místo kysaného zelí) nebo jako posyp
  • Stir-fry (osmahnout na oleji kimchi a zeleninu nebo i obilovinu)
  • Stew
  • Tempura z kimchi (kimchi obalené v těstíčku a fritované v oleji)
  • Součást „tofíček“ (míchaná vajíčka z tofu)
  • Těstovinová jídla
  • Dochucení omáček (například rajčatové nebo omáčky na těstoviny)
  • Na chlebíčky či jednohubky
  • Jen tak jako svačina

Pikantní šťáva z kimchi se dá vypít, anebo použít do majonézy, dipů, pomazánek, dresinků na saláty nebo jako tekutinu k vaření rýže či jiných obilovin. Jídlu dodá říz a pikantní příchuť.

5. Tipy & zajímavosti

Yeolmu kimchi (z listů ředkví)
  • Kimchi se v Koreji podává jako příloha ke každému jídlu.
  • Považuje se za nejzdravější jídlo světa (dle Amerického časopisu Health je v první pětce (zdroj)). Obsahuje vitamíny A, B1, B2, C a minerální látky jako železo, vápník, selen i silné antioxidanty. Podporuje trávení a je perfektním zdrojem probiotik.
  • Pojem kimchi znamená obecně nasolená zelenina. V Koreji existuje okolo 180 druhů kimchi, proto se označuje vždy podle hlavní ingredience, např. Kkakdugi kimchi (kimchi z bílé ředkve), Pa-kimchi (kimchi z jarní cibulky) aj.
  • V Koreji má každá rodina svůj recept na kimchi, který se předává z generace na generaci. Dle toho, co kimchi obsahovalo, se dříve poznalo, jak je daná rodina bohatá.
  • Korejci říkají, že svět skončí dřív, než se kimchi zkazí (při dobrém skladování). Aby kimchi vydrželo opravdu dlouho, je třeba ho uchovávat v lednici a sahat do něj vždy jen čistým příborem.
  • Kimchi lze velmi snadno připravit v domácích podmínkách, viz návod na domácí kimchi.
  • Do pasty na výrobu kimchi se nepoužívá klasické pálivé chilli, ale speciální chilli paprikový prášek sušený na slunci. Takové chilli má sladší a více uzenou chuť. Dá se sehnat v asijských obchodech.
  • První kimchi obsahovalo pouze čínské zelí a sůl. V 18. století bylo do receptu zahrnuto i chilli koření. 

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 9 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨