Co je to kimchi, kde ho koupit a jak jíst
1. Co to je kimchi
- Kimchi je tradiční fermentovaný pikantní korejský salát vyrobený ze zeleniny (nejčastěji čínského zelí, ale existuje mnoho různých druhů) a dalších ingrediencí.
2. Kde kimchi sehnat
- Prodejny zdravé výživy (chlazený koutek)
- Větší supermarkety – Globus, Hyperalbert (chlazený koutek se zdravou výživou)
- Asijské tržnice (chlazený koutek)
- Specializované internetové obchody rozvážející chlazené zboží
- Domácí výroba (návod)
Cena za 300 g se pohybuje okolo 80–100 Kč. Na trhu můžeme sehnat kimchi v klasické nebo vegetariánské variantě (bez rybí omáčky). Vegetariánskou variantu nabízí na našem trhu značky: I Love Hummus, Tom-či, Forkys, Vítovo kimchi, Horňácká farma (toto kimči je ale pasterováno). (Údaje z roku 2020.)
Pokud chceme získat všechny benefity kimchi, kupujeme nepasterizované produkty (ty, které jsou umístěny v lednici v chladu).
3. Jak kimchi upravit
- Syrová příloha k jídlu – syrové přímo ze skleničky jen tak, nebo přidat k jakémukoliv jídlu (na talíř ke grilovaným pokrmům, rizotu, do salátů, sendvičů, burgerů, wrapů, jarních závitků, sushi, na pečivo, jako součást pomazánek, majonéz a dipů). Takto konzumované kimchi si uchová nejvíce živin.
- K vaření – podobně jako kysané zelí, např. osmahnout na oleji s rýží či těstovinami, přidat do polévky, vmíchat do těsta na palačinky a osmažit (tzv. korejská pizza) atd. Tepelnou úpravou ztratí kimchi část svých živin.
4. Kde všude lze kimchi použít
Kimchi se používá podobně jako pickles nebo kysané zelí.
- Příloha k teplým pokrmům a grilovaným jídlům
- Dochucení vařených obilovin (nakrájet a vmíchat – rizoto, sushi rýže aj.)
- Kimchi smažená rýže (osmažit kimchi a rýži na oleji na pánvi)
- Součást buddha bowl
- Saláty (těstovinové, obilné, luštěninové, zeleninové)
- Pomazánky, hummusy, dipy, tatarky a majonézy (nakrájet a vmíchat)
- Náplň – do hamburgerů, toastů, sendvičů, wrapů, sushi, jarních závitků, slaných palačinek, knedlíků
- Součást těst – slané palačinky, omelety, slané krekry a sušenky, slané pečivo aj.
- Polévky (místo kysaného zelí) nebo jako posyp
- Stir-fry (osmahnout na oleji kimchi a zeleninu nebo i obilovinu)
- Stew
- Tempura z kimchi (kimchi obalené v těstíčku a fritované v oleji)
- Součást „tofíček“ (míchaná vajíčka z tofu)
- Těstovinová jídla
- Dochucení omáček (například rajčatové nebo omáčky na těstoviny)
- Na chlebíčky či jednohubky
- Jen tak jako svačina
Pikantní šťáva z kimchi se dá vypít, anebo použít do majonézy, dipů, pomazánek, dresinků na saláty nebo jako tekutinu k vaření rýže či jiných obilovin. Jídlu dodá říz a pikantní příchuť.
5. Tipy & zajímavosti
- Kimchi se v Koreji podává jako příloha ke každému jídlu.
- Považuje se za nejzdravější jídlo světa (dle Amerického časopisu Health je v první pětce (zdroj)). Obsahuje vitamíny A, B1, B2, C a minerální látky jako železo, vápník, selen i silné antioxidanty. Podporuje trávení a je perfektním zdrojem probiotik.
- Pojem kimchi znamená obecně nasolená zelenina. V Koreji existuje okolo 180 druhů kimchi, proto se označuje vždy podle hlavní ingredience, např. Kkakdugi kimchi (kimchi z bílé ředkve), Pa-kimchi (kimchi z jarní cibulky) aj.
- V Koreji má každá rodina svůj recept na kimchi, který se předává z generace na generaci. Dle toho, co kimchi obsahovalo, se dříve poznalo, jak je daná rodina bohatá.
- Korejci říkají, že svět skončí dřív, než se kimchi zkazí (při dobrém skladování). Aby kimchi vydrželo opravdu dlouho, je třeba ho uchovávat v lednici a sahat do něj vždy jen čistým příborem.
- Kimchi lze velmi snadno připravit v domácích podmínkách, viz návod na domácí kimchi.
- Do pasty na výrobu kimchi se nepoužívá klasické pálivé chilli, ale speciální chilli paprikový prášek sušený na slunci. Takové chilli má sladší a více uzenou chuť. Dá se sehnat v asijských obchodech.
- První kimchi obsahovalo pouze čínské zelí a sůl. V 18. století bylo do receptu zahrnuto i chilli koření.
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.