před 3 lety Děkování10 lidí poděkovalo

Jak mě Bali naučilo dělat super-misky + recept na mou oblíbenou Buddha misku

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Vždycky jsem si obědy do školy i práce vařila. To pro mě znamenalo: vstávat v 5:30, stres, hromada špinavých hrnců, stráveného času u sporáku a nálepka „ty jsi blázen“. Až díky pobytu na Bali jsem poznala, jak rychle může být oběd hotový – pestrý, chutný a vyvážený. Co jsem tam objevila?

Vstávala jsem v 5:30 kvůli obědu a bojovala s kupou nádobí

Ve školní jídelně ani kantýně mi nikdy moc nechutnalo. Nespecifikovatelné omáčky, přesolená rýže a maso jako podrážka – asi to zná každý. A navíc mi ani tamní jídlo nepřišlo jako něco, co bych chtěla jíst a po čem bych se cítila dobře.

A tak jsem raději vstávala v 5:30 a okupovala kuchyňku na vysokoškolské koleji nebo rušila vařením spolubydlící na privátě, abych si udělala oběd s sebou.

Takto často vypadala kuchyň na privátě po mém vaření jídla s sebou na celý den

Často to vypadalo tak, že jsem končila vaření v kuchyni s kupou nepořádku a špinavého nádobí, které jsem ani nestihla umýt, protože už jsem musela běžet do školy.

Byla jsem označena za blázna

A tak jsem si vysloužila nálepku „blázen“. Ale mě to vstávání a vaření za to stálo. Nebylo mi těžko, cítila jsem se dobře, měla spoustu energie, štíhlou postavu a nebyla nemocná. A toho si všímali i spolužáci.

Jen jsem pořád přemýšlela, jak si to složité vaření obědů s sebou aspoň maličko zjednodušit. Uvědomovala jsem si, že to není dlouhodobě udržitelné.

Našla jsem to, co jsem dlouho hledala

Podobně jsem s vařením obědů pokračovala i po nástupu do zaměstnání. Pak jsem odjela na dovolenou na Bali a našla tam přesně to, co jsem hledala. Inspiraci, jak si zjednodušit vaření obědů, ale neslevit přitom ze svých nároků na čerstvost, kvalitní suroviny a vysokou výživovou hodnotu.

Z Bali jsem si dovezla koncept super-misek, který usnadnil můj život

Na Bali jsem podlehla kouzlu Buddha bowls. Pestrých, chutných a výživných misek. Pokaždé byly jiné! Tolik různých kombinací a možností. A navíc za chvilku hotové! Radost tvořit a jíst.

Tento koncept jsem si brzy osvojila, odvezla s sebou domů a přijala za svůj. Postupně jsem ho zdokonalila a upravila tak, aby vyhovoval i nám Evropanům, kteří potřebujeme více vařených jídel a máme tu jiné dostupné suroviny.

Super-misky jsou nejjednodušší verzí oběda, kterou jsem za ty roky vyzkoušela

Často jsem si říkala, proč jsem na to nepřišla dřív? Mohla jsem si ušetřit ty hodiny svého života stráveného v kuchyni.

Nechtěla jsem si to kouzlo super-misek nechat pro sebe, a tak veškeré mé know-how nabízím i vám v e-booku Obědové super-misky do práce i do školy, do kterého jsem dala všechny moje rady, tipy a vychytávky, na které jsem za ty roky přišla. Tak, abyste si mohli udělat každý den čerstvý, zdravý a výživný oběd s sebou do pár minut 🙂

Moje nejoblíbenější Nourish Buddha bowl z Bali

Pokud někdy budete na Bali ve městě Ubud, rozhodně si zajděte do Alchemy nebo Sayuri restaurace a vyzkoušejte místní Buddha bowls. Já si nejvíce oblíbila v Sayuri misku Nourish A Bowl (fotografie dole vpravo), na kterou vám přináším recept.

Ingredience:

  • Celozrnná rýže
  • Batát (fialový)
  • Glazovaný přírodní tempeh (v sojové omáčce a sirupu)
  • Pak choi
  • Lollo salát
  • Kvašená zelenina (pickles)
  • Paprika (pásky)
  • Okurka (půlměsíčky)
  • Mungo klíčky
  • Krutony z kváskového chleba
  • Dresink: tahini, kvašené červené zelí se šťávou

Postup:

Batát nakrájíme na širší hranolky a napaříme spolu s pár listy pak choi na pařáčku se špetkou soli. Kváskový chléb nakrájíme na kostičky a osmažíme na trošce oleje do křupava. Tempeh nakrájíme na plátky a osmahneme dozlatova na oleji. Smícháme sojovou omáčku a datlový nebo javorový sirup a marinádou tempeh zalijeme, osmažíme, otočíme z druhé strany a vypneme. Na dresink rozmixujeme tahini s kvašeným červeným zelím a šťávou z něj na krémový dresink. Do misky naskládáme všechny ingredience, zalijeme dresinkem a posypeme krutony. Dobrou chuť!

Připravte si super-misku a naučte se dělat svoje

Vyzkoušejte to také! Připravte si mou oblíbenou Nourish Buddha Bowl (recept výše), anebo zkuste třeba některou z volně dostupných super-misek z e-booku Obědové super-misky.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 10 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨