před rokem Děkování8 lidí poděkovalo

Jak mě Bali naučilo dělat super-misky + recept na mou oblíbenou Buddha misku

Vždycky jsem si obědy do školy i práce vařila. To pro mě znamenalo: vstávat v 5:30, stres, hromada špinavých hrnců, stráveného času u sporáku a nálepka „ty jsi blázen“. Až díky pobytu na Bali jsem poznala, jak rychle může být oběd hotový – pestrý, chutný a vyvážený. Co jsem tam objevila?

Vstávala jsem v 5:30 kvůli obědu a bojovala s kupou nádobí

Ve školní jídelně ani kantýně mi nikdy moc nechutnalo. Nespecifikovatelné omáčky, přesolená rýže a maso jako podrážka – asi to zná každý. A navíc mi ani tamní jídlo nepřišlo jako něco, co bych chtěla jíst a po čem bych se cítila dobře.

A tak jsem raději vstávala v 5:30 a okupovala kuchyňku na vysokoškolské koleji nebo rušila vařením spolubydlící na privátě, abych si udělala oběd s sebou.

Takto často vypadala kuchyň na privátě po mém vaření jídla s sebou na celý den

Často to vypadalo tak, že jsem končila vaření v kuchyni s kupou nepořádku a špinavého nádobí, které jsem ani nestihla umýt, protože už jsem musela běžet do školy.

Byla jsem označena za blázna

A tak jsem si vysloužila nálepku „blázen“. Ale mě to vstávání a vaření za to stálo. Nebylo mi těžko, cítila jsem se dobře, měla spoustu energie, štíhlou postavu a nebyla nemocná. A toho si všímali i spolužáci.

Jen jsem pořád přemýšlela, jak si to složité vaření obědů s sebou aspoň maličko zjednodušit. Uvědomovala jsem si, že to není dlouhodobě udržitelné.

Našla jsem to, co jsem dlouho hledala

Podobně jsem s vařením obědů pokračovala i po nástupu do zaměstnání. Pak jsem odjela na dovolenou na Bali a našla tam přesně to, co jsem hledala. Inspiraci, jak si zjednodušit vaření obědů, ale neslevit přitom ze svých nároků na čerstvost, kvalitní suroviny a vysokou výživovou hodnotu.

Z Bali jsem si dovezla koncept super-misek, který usnadnil můj život

Na Bali jsem podlehla kouzlu Buddha bowls. Pestrých, chutných a výživných misek. Pokaždé byly jiné! Tolik různých kombinací a možností. A navíc za chvilku hotové! Radost tvořit a jíst.

Tento koncept jsem si brzy osvojila, odvezla s sebou domů a přijala za svůj. Postupně jsem ho zdokonalila a upravila tak, aby vyhovoval i nám Evropanům, kteří potřebujeme více vařených jídel a máme tu jiné dostupné suroviny.

Super-misky jsou nejjednodušší verzí oběda, kterou jsem za ty roky vyzkoušela

Často jsem si říkala, proč jsem na to nepřišla dřív? Mohla jsem si ušetřit ty hodiny svého života stráveného v kuchyni.

Nechtěla jsem si to kouzlo super-misek nechat pro sebe, a tak veškeré mé know-how nabízím i vám v e-booku Obědové super-misky do práce i do školy, do kterého jsem dala všechny moje rady, tipy a vychytávky, na které jsem za ty roky přišla. Tak, abyste si mohli udělat každý den čerstvý, zdravý a výživný oběd s sebou do pár minut 🙂

Moje nejoblíbenější Nourish Buddha bowl z Bali

Pokud někdy budete na Bali ve městě Ubud, rozhodně si zajděte do Alchemy nebo Sayuri restaurace a vyzkoušejte místní Buddha bowls. Já si nejvíce oblíbila v Sayuri misku Nourish A Bowl (fotografie dole vpravo), na kterou vám přináším recept.

Ingredience:

  • Celozrnná rýže
  • Batát (fialový)
  • Glazovaný přírodní tempeh (v sojové omáčce a sirupu)
  • Pak choi
  • Lollo salát
  • Kvašená zelenina (pickles)
  • Paprika (pásky)
  • Okurka (půlměsíčky)
  • Mungo klíčky
  • Krutony z kváskového chleba
  • Dresink: tahini, kvašené červené zelí se šťávou

Postup:

Batát nakrájíme na širší hranolky a napaříme spolu s pár listy pak choi na pařáčku se špetkou soli. Kváskový chléb nakrájíme na kostičky a osmažíme na trošce oleje do křupava. Tempeh nakrájíme na plátky a osmahneme dozlatova na oleji. Smícháme sojovou omáčku a datlový nebo javorový sirup a marinádou tempeh zalijeme, osmažíme, otočíme z druhé strany a vypneme. Na dresink rozmixujeme tahini s kvašeným červeným zelím a šťávou z něj na krémový dresink. Do misky naskládáme všechny ingredience, zalijeme dresinkem a posypeme krutony. Dobrou chuť!

Připravte si super-misku a naučte se dělat svoje

Vyzkoušejte to také! Připravte si mou oblíbenou Nourish Buddha Bowl (recept výše), anebo zkuste třeba některou z volně dostupných super-misek z e-booku Obědové super-misky.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 8 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo