„Bebe“ střecha s tofu krémem a domácími sušenkami (vegan)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience:
Sušenky světlé:
- 80 g jemných ovesných vloček
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 50 g lískových oříšků
- 100 g javorového nebo kokosového sirupu
- 6 lžic oleje
- 2 lžíce mletého lněného semínka a 4 lžíce vody
- špetka soli
Sušenky tmavé:
- ty samé ingredience jako na světlé + 2 lžíce kakaa nebo karobu
Krém:
- 50 g suchých jáhel + 150 g vody
- 200 g tofu natural
- 5–6 lžic javorového nebo kokosového sirupu (či víc, dle chuti)
- 4 lžíce kokosového oleje nebo rostlinného másla
- 3–4 lžíce citrónové šťávy (dle chuti)
Ostatní:
- ovoce dle chuti (banán, anebo rybíz či maliny)
- případně tabulková čokoláda na polití
1. Připravíme si oříšky a vločky
1/ Pokud používáme lískové ořechy neloupané, tak je opražíme na suché pánvi nebo v troubě. Jakmile začnou praskat a vonět, jsou hotové. Přemístíme je do utěrky a mnutím z nich odstraníme slupku. Pokud používáme již loupané pražené ořechy, máme o starost méně.
2/ Na suché pánvi opražíme i vločky, až začnou vonět. Pokud chceme dělat světlé i tmavé sušenky, opražíme vločky i lískové ořechy 2× (2 dávky).
3/ Opražené oříšky a vločky rozmixujeme na jemnou mouku (obě várky – na světlé i tmavé sušenky).
Tip: Vločky i ořechy je třeba rozmixovat najemno. Pokud tam budou kousky, těsto se může rozpadat. V takovém případě musíme konzistenci doladit moukou nebo lněným „vajíčkem“, dle jeho struktury.
2. Vytvoříme těsta na sušenky
1/ Rozmixované vločky a ořechy vložíme do mísy, přidáme mouku, prášek do pečiva, sůl a v případě tmavého těsta i kakao nebo karob.
2/ V hrnečku smícháme rozemleté lněné semínko a vodu, až vznikne konzistence vajíčka. Přilijeme olej a sirup a vidličkou nebo metličkou rozšleháme.
3/ K suchým ingrediencím vlijeme tekuté a spojíme v těsto. Nyní budeme mít dvě těsta – světlé a tmavé.
3. Rozválíme a krájíme sušenky
Každé těsto (světlé i tmavé) rozválíme mezi 2 pečícími papíry na tenký plát. Seřízneme okraje, aby vznikl obdélník. Přemístíme na plechy.
Nachystáme si formičku na sušenky (obdélník) a vykrájíme, nebo si těsto odměříme a nakrájíme pomocí nože sušenky na stejné kousky (každá sušenka cca 6×7 cm).
4. Upečeme
Plechy se sušenkami pečeme na horkovzduch na 150 °C zhruba 15–20 minut, až jsou zlatavé (to poznáme u světlých sušenek). Budou ještě mírně měkké, ale na vzduchu ztvrdnou.
5. Uvaříme jáhly na krém
Jáhly odměříme, několikrát propláchneme pod studenou vodou, až zůstane voda po proplachování čistá. Zalijeme je čistou vodou cca 150 g (případně přilijeme ještě 50 g vody více, pokud by to nestačilo; každé jáhly jinak sají) a přivedeme k varu. Vaříme je na nejmenším plameni (nejlépe s rozptylkou pod hrncem) cca 20–30 minut doměkka (všechna voda musí být vsáknutá a jáhly měkké). Necháme je zcela vystydnout.
6. Připravíme krém
Rozmixujeme jáhly, tofu, sirup, citrónovou šťávu a kokosový olej nebo máslo na zcela hladký krém.
7. Uděláme první vrstvu
Nachystáme si alobal. Na něj naskládáme střídavě světlé a tmavé sušenky v řadě 3×5 sušenek. Na ni navrstvíme část krému (méně než polovinu). Pracujeme velmi opatrně. Pomocí stěrky nanášíme krém a sušenky si přidržujeme, aby se nerozjížděly. Pomalu pokryjeme krémem celou první vrstvu sušenek (toto je nejhorší část :-)).
8. Šup na ni druhou vrstvu
Na krém opět navrstvíme sušenky, tentokrát ale obráceně. Tam, kde dole máme světlou sušenku, teď dáme tmavou atd. Abychom vytvořili mramorování. Jakmile budeme mít druhou vrstvu sušenek, naneseme na ni další část krému (1/4 krému si ještě necháme).
9. Ozdobíme a složíme střechu
Podélně doprostřed na krém položíme ovoce. Tradičně se dává banán, ale můžeme použít i jiné ovoce (my jsme použili mražené borůvky a rybíz; výborné jsou též maliny). Jakmile máme hotovo, zvedneme strany alobalu a sušenky postavíme do střechy. Zbylým krémem doladíme vrch a konce střechy. Teď můžeme celou střechu polít ještě čokoládou (rozpustíme si ji ve vodní lázni s pár lžícemi kokosového oleje), anebo nechat „nahatou“.
10. Vychladíme a podáváme
Střechu zabalíme celou do alobalu a přemístíme ji do lednice přes noc, aby sušenky změkly a chutě se propojily.
Vybalíme, nakrájíme a můžeme podávat!
Dobrou chuť! 🙂
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.