4 zásadní chyby, kvůli kterým se kváskový chléb nedaří (a jak je snadno napravit)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Když se kváskový chléb nedaří, ztrácíme motivaci. Znám to moc dobře, i já začínala neúspěchem, viz článek Jak získat odvahu (opět) péct kváskový chleba. Ale stalo se mi to i teď nedávno.
Chléb, který peču již několik let, se mi nepodařil tak, jak jsem zvyklá. V hlavě mi běželo: „Co jsem udělala špatně?“.
Zvážila jsem 4 nejdůležitější oblasti, které mohly mít vliv na chléb a zkusila některé z nich změnit. A další chleba už byl zase jako z obrázku! 🙂 A to mě přivedlo k tomu, napsat tento článek.
Možná i vám se nepodařil chléb a kladete si stejnou otázku. Tento článek by vám mohl pomoci najít příčinu, anebo alespoň inspiraci, co zkusit změnit.
1. Mouka
Zkuste změnit balení nebo značku mouky. Pokud používáte mouku stejné značky a doteď vám fungovala, rozbalte nový sáček a další chléb udělejte z něj. Je možné, že mouka z balení, ze kterého se vám chléb nepovedl, nebyla kvalitní (např. byla starší, měla horší savost).
2. Kvásek
Zkontrolujte kondici vašeho kvásku. Bublinkuje dobře? Roste po nakrmení? Voní hezky?
Takto by měl vypadat růst kvásku po nakrmení:
Pokud cítíte, že by mohl být problém ve vašem kvásku, udělejte mu oživující kůru.
3. Proces kynutí
Rozeznat, kdy už je rozkvas a těsto nakynuté a odhadnout tu správnou dobu, kdy dát chléb péct, je jedna z nejproblematičtějších věcí u kváskového pečení.
Mohou nastat 3 situace:
- chléb bude nedokynutý,
- chléb bude tak akorát nakynutý,
- chléb bude překynutý.
Chléb se nemusel povést, protože bylo těsto nedokynuté, anebo překynuté.
Schopnost poznat správné nakynutí získáte praxí. A jak to poznat v začátcích?
Těsto u nehněteného chleba (právě tento chleba v začátcích doporučuji a je na něm založený i náš úspěšný online video-kurz Kváskový chléb na 3 zamíchání) bude mít velké množství bublinek, naroste a vytvoří „čepičku“. Pro správné rozeznání doby nakynutí vám pomohou třeba tyto fotografie:
Takto by mělo vypadat kynutí rozkvasu:
rozkvas před nakrmením rozkvas 9 hodin po nakrmení – již připravený k výrobě těsta
Takto by mělo vypadat kynutí těsta:
těsto před nakynutím těsto za 2,5 hodiny těsto za 4 hodiny – již připravené k pečení
4. Trouba
Pro chléb je nejlepší používat oboustranné pečení (horkovzduch může způsobovat praskliny) a mřížku (tedy i formu s chlebem) umístit vždy doprostřed trouby, aby se chléb dobře propekl. Dalším důležitým pravidlem je rozehřát troubu na maximum a po tom, co je rozehřátá, ji nechat ještě 10 minut péct naprázdno, aby se teplota ustálila.
Problémovým faktorem může být teplota. Každá trouba peče trošku jinak (odchylky mohou být až 30 °C). Pokud máte podezření, změřte teplotu samostatným vnitřním teploměrem do trouby, který se dá pořídit v domácích potřebách (stojí okolo 200 Kč). A dle skutečných zjištěných teplot vaší trouby upravte její nastavení při pečení.
Závěrem…
Pokud se chleba nepovedl, zkuste následující:
- Změňte mouku – buď značku, anebo otevřete nové balení
- Udělejte vašemu kvásku dvoudenní „oživující kůru“
- Zaměřte se na správné nakynutí rozkvasu i těsta
- Zkontrolujte teplotu trouby a způsob pečení
Držíme vám palce a neztrácejte naději!
P.S. A pokud potřebujete podpořit a pomoci, moc rádi vás uvidíme v naší FB skupině. 🙂
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.