před 5 týdny Děkování12 lidí poděkovalo

Vláčná maková buchta bez lepku, mléka i vejce, po které se u vás doma jen zapráší

Tato buchta je tak dobrá, že byste vůbec neřekli, že v ní není bílý cukr, lepek, mléko a vejce. Díky použitým ingrediencím je buchta vhodná i pro nejmenší strávníky a alergiky. Měkoučká, vláčná a nadýchaná jako obláček. Co víc si přát… Snad jen příště udělat větší plech!

Ingredience na 1 malý plech

Těsto:

  • 120 g jemných ovesných vloček
  • 90 g oříškové mouky (např. kokosové)
  • 100 g rostlinného mléka (nebo vody)
  • 375 g sójového (nebo jiného rostlinného) jogurtu
  • 3 lžíce javorového nebo datlového sirupu
  • 2 a více lžic mletého máku
  • špetka soli
  • borůvky nebo jiné ovoce

Drobenka:

  • 3 lžíce rýžové mouky nebo jemných ovesných vloček
  • 3 lžíce nasekaných oříšků (mandlí, vlašských nebo lískových)
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce javorového nebo datlového sirupu

1. Tvoříme těsto

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180°C.

Do mísy nasypeme všechny suché ingredience – vločky, mouku, mák a sůl. V jiné misce vyšleháme (stačí i vidličkou) mokré ingredience – sirup, jogurt a mléko nebo vodu. K suchým ingrediencím vlijeme rozmíchané mokré ingredience a spojíme vše v křehké těsto.

2. Připravíme formu

Do menšího plechu, pekáčku nebo skleněné formy (já použila malý pekáček 32 x 18 cm) vložíme pečící papír a pomocí lžíce vmačkáme těsto. Vrstvu těsta je lepší udělat vyšší, tj. použít raději menší formu.

3. Uděláme drobenku

Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí. Pokud by byla příliš suchá, přidáme více tekutých složek. V opačném případě přidáme více suchých složek.

Pokud máme rádi pořádné množství drobenky, jednoduše zvýšíme množství všech ingrediencí. A kdo ji nemá rád, tak ji vynechá nebo jen buchtu posype kokosem, nadrcenými oříšky či skořicí.

4. Připravíme buchtu

Na těsto navrstvíme čerstvé, mražené nebo kompotované ovoce (není třeba se omezovat pouze na borůvky, lze použít i švestky, maliny, meruňky, hrušky, jahody, broskve aj.), mírně přitlačíme a posypeme drobenkou.

5. Pečeme

Do rozehřáté trouby vložíme formu s buchtou a pečeme na 180°C cca 20 minut zakrytou a pak 5–10 minut odkrytou (kontrolujeme, aby se drobenka nespálila). Buchta je hotová, jakmile jsou okraje hnědé.

6. A teď to nejhorší… Čekání než vychladne!

Buchtu necháme minimálně 15–30 minut ve formě vychladnout, jinak se může stát, že si spálíme jazyk, anebo se nám buchta rozpadne 🙂

U nás buchta vždy zmizí rychlostí blesku, ale pro jistotu doporučujeme neskladovat v pokojové teplotě déle než 1–2 dny (v těstě je jogurt a ovoce), v lednici vydrží déle.

My si ji vychutnáváme politou rostlinným jogurtem a případně i javorovým nebo datlovým sirupem.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 12 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Pozor

Právě probíhá akce na e-book:

Do konce zbývá: 7. 8. 2020, 23:59

Probiotické super-jogurty bez mléka

11+ receptů na rostlinné jogurty, které jsou chutné, husté a prospěšné pro střevní mikrobiom. Od kokosu, přes mandle až po oves. Bez laktózy a živočišného mléka.

Zobrazit podrobnosti