Vláčná maková buchta bez lepku, mléka i vejce, po které se u vás doma jen zapráší
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience na 1 malý plech
Těsto:
- 120 g jemných ovesných vloček
- 90 g oříškové mouky (např. kokosové)
- 100 g rostlinného mléka (nebo vody)
- 375 g sójového (nebo jiného rostlinného) jogurtu
- 3 lžíce javorového nebo datlového sirupu
- 2 a více lžic mletého máku
- špetka soli
- borůvky nebo jiné ovoce
Drobenka:
- 3 lžíce rýžové mouky nebo jemných ovesných vloček
- 3 lžíce nasekaných oříšků (mandlí, vlašských nebo lískových)
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce javorového nebo datlového sirupu
1. Tvoříme těsto
Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180°C.
Do mísy nasypeme všechny suché ingredience – vločky, mouku, mák a sůl. V jiné misce vyšleháme (stačí i vidličkou) mokré ingredience – sirup, jogurt a mléko nebo vodu. K suchým ingrediencím vlijeme rozmíchané mokré ingredience a spojíme vše v křehké těsto.
2. Připravíme formu
Do menšího plechu, pekáčku nebo skleněné formy (já použila malý pekáček 32 x 18 cm) vložíme pečící papír a pomocí lžíce vmačkáme těsto. Vrstvu těsta je lepší udělat vyšší, tj. použít raději menší formu.
3. Uděláme drobenku
Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí. Pokud by byla příliš suchá, přidáme více tekutých složek. V opačném případě přidáme více suchých složek.
Pokud máme rádi pořádné množství drobenky, jednoduše zvýšíme množství všech ingrediencí. A kdo ji nemá rád, tak ji vynechá nebo jen buchtu posype kokosem, nadrcenými oříšky či skořicí.
4. Připravíme buchtu
Na těsto navrstvíme čerstvé, mražené nebo kompotované ovoce (není třeba se omezovat pouze na borůvky, lze použít i švestky, maliny, meruňky, hrušky, jahody, broskve aj.), mírně přitlačíme a posypeme drobenkou.
5. Pečeme
Do rozehřáté trouby vložíme formu s buchtou a pečeme na 180°C cca 20 minut zakrytou a pak 5–10 minut odkrytou (kontrolujeme, aby se drobenka nespálila). Buchta je hotová, jakmile jsou okraje hnědé.
6. A teď to nejhorší… Čekání než vychladne!
Buchtu necháme minimálně 15–30 minut ve formě vychladnout, jinak se může stát, že si spálíme jazyk, anebo se nám buchta rozpadne 🙂
U nás buchta vždy zmizí rychlostí blesku, ale pro jistotu doporučujeme neskladovat v pokojové teplotě déle než 1–2 dny (v těstě je jogurt a ovoce), v lednici vydrží déle.
My si ji vychutnáváme politou rostlinným jogurtem a případně i javorovým nebo datlovým sirupem.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.