Velký test rostlinných sýrů. Který vegan sýr je k nerozeznání od mléčného?
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Právě sýry jsou jednou z potravin, jejíž chuť je při veganské nebo bezmléčné dietě nejvíce náročné nahradit.
Dnešní doba se ale posunula tak kupředu, že už i v téměř každém supermarketu najdeme rostlinné alternativy sýrů. Dokonce jsou dostupné v různých druzích (eidam, gouda, mozzarella, řecký, parmazán, cheddar aj.) i typech (blok, plátkový, strouhaný).
Vzhledově jsou alternativy sýrů věrnou kopií těch živočišných. Je ale něco v čem se rostlinné sýry od těch živočišných liší? A jaké jsou chuťově? Mohou být plnohodnotnou náhradou živočišných sýrů? Podívali jsme se jim na zoubek a přinášíme vám tuto recenzi.
Pokud na chvíli odhlédneme od chuti, rostlinné sýry se od těch živočišných liší hlavně vyšší cenou, odlišnými makroživinami a složením.
Složení rostlinných sýrů
Alternativy sýrů jsou – oproti mléčným – založeny na bázi vody, kokosového oleje, škrobů a aditiv v podobě umělých aromat, barviv a dochucovadel.
Jejich často dlouhé složení napovídá, že se bohužel nejedná o celistvou a příliš zdravou potravinu, ale spíše jako příležitostný doplněk.
Problémem rostlinných sýrů je jejich vysoké průmyslové zpracování, přidaná aditiva, nulový obsah bílkovin a vysoké množství tuků a soli.
1. Modifikované škroby
Škrob sám o sobě není špatný, ani nebezpečný, naopak může být benefitní pro náš mikrobiom. Obsahuje ho mnoho celistvých potravin jako třeba brambory, kukuřice nebo rýže, z nichž se také vyrábí. Problémem může být izolovaný škrob, který je ve větším množství obsažen právě v alternativách sýrů.
Izolovaný škrob je průmyslově zpracovaná potravina, která se získává z celistvých potravin mnoha kroky a má své nevýhody. Má vyšší glykemický index (zvedá hladinu krevního cukru; dle druhu škrobu okolo 70–95, což ale ve spojení s tukem v rostlinných sýrem není tak výrazné), velké množství kalorií a je nutričně nevyvážený (bohatý pouze na sacharidy, tj. zdroj rychlé energie, ale už neobsahuje téměř žádné další živiny nebo mikroživiny). Je známo, že rafinované potraviny s vysokým glykemickým indexem (tj. i škrob) mohou zvyšovat riziko civilizačních nemocí (3, 4). Na čem záleží, je množství.
Rostlinné sýry obsahují ve většině případů modifikovaný škrob. Tento škrob jde v průmyslovém zpracování ještě o kousek dál. Nejedná se o geneticky modifikovanou potravinu. Jde stále o ten stejný škrob, který byl ale podroben další úpravě (chemické, mechanické, tepelné), aby měl vhodné vlastnosti (např. pro sýry důležitou rozpustnost). Tyto škroby se řadí mezi aditiva.
Pokud je škrob konzumován v malém množství jako součást vyvážené stravy (např. pouze v určitých potravinách jako jsou třeba rostlinné jogurty nebo jako zahušťovadlo omáček), nemusí to být problém. Zejména, pokud se jedná o zdravější formu jako je arrowroot nebo tapioka (obsahují benefitní resistentní škrob (5)).
Existují ale i výjimky, které izolovaný škrob ve složení nemají. Například sýr Kešu rýS je založený na kešu ořeších. Jde ale o sýr, který je natírací, ne roztékací při tepelné úpravě.
2. Vysoký obsah soli
Problematickou oblastí sýrů (ať už živočišných nebo rostlinných) obecně je vysoké množství soli. Rostlinné alternativy sýrů obsahují podobné či dokonce i vyšší množství soli než živočišné.
Což je pochopitelné, protože chuťové požadavky spotřebitelů hrají při výrobě důležitou roli a výrobek bez soli nechutná tak dobře. Proto je třeba to mít na paměti.
Rostlinné sýry obsahují okolo 1,2–2,3 g soli na 100 g výrobku. Tj. např. uzený sýr Violife plátkový obsahuje téměř 1 g soli na pouhé 2 snědené plátky sýru! Přidejte si k tomu 2 plátky chleba (to jsou 2 g soli) a jste téměř na 3/4 denní dávky soli pro dospělou osobu.
3. Vysoký obsah rafinovaných tuků
Základem složení rostlinných sýrů je kokosový olej v rafinované podobě. Tento olej je vysoce průmyslově zpracovaný – čistí se bělicí hlinkou a pomocí vysokých teplot se zbavuje kokosové vůně a chuti – a tudíž by neměl být na pravidelné bázi v našem jídelníčku, hlavně ne ve velkém množství. Vysoký obsah tuků v těchto sýrech je i důvod, proč se po jejich konzumaci můžeme cítit přeplnění, těžcí a může nás bolet žaludek.
Dobrou zprávou ale je, že výrobci rostlinných sýrů ve svých výrobcích (např. Green Vie o tom informuje na obalu) zřejmě nepoužívají hydrogenovaný kokosový olej (takový olej obsahuje transmastné kyseliny).
4. Nulový obsah bílkovin a přidaná aditiva
Dalším problémem rostlinných sýrů je jejich nutriční profil. Neobsahují žádné bílkoviny, chuť, barva i struktura těchto alternativ sýrů je často doháněna různými aditivy – jako např. umělá aromata, karagenan, guma guar, xanthan, kyselina mléčná, mléčnan sodný, glukono-delta-lakton, annato, dochucovadla aj.
Přehled značek vegan sýrů na českém trhu:
Složení rostlinných sýrů – jak jsme si výše vysvětlili – není příliš příznivé pro naše tělo. Ale pokud si čas od času chceme rostlinný sýr dopřát, pojďme se podívat, z jakých výrobců můžeme na našem trhu vybírat.
- Violife – jeden z nejstarších a nejznámějších výrobců rostlinných sýrů, pomazánek a salámů; řecká firma dodávající do 50 zemí světa.
- Tudlee – česká značka rostlinných potravin – od dezertů, po pomazánky a sýry.
- Sheese – značka spadající pod skotskou firmu Bute Island Foods (od r. 1994 vyrábí rostlinné produkty), která je v současnosti jedním z největších výrobců veganských sýrů ve Spojeném království.
- Green Vie – společnost z Kypru, zabývající se rostlinnými sýry v různých příchutích a druzích.
- Wilmersburger – německá firma vyrábějící rostlinné sýry různých druhů a příchutí.
- SimplyV – německá firma přímo zaměřená na veganské sýry a sýrové pomazánky.
- Herr Berta Soyatoo – značka firmy Tofutown.com, která je průkopníkem v oblasti vege potravin. Pod Soyatoo se prodávají rostlinné sýry, šlehačky a mléka.
- Bedda – značka německé společnosti, která vyrábí inovativní veganské alternativy sýrů, pomazánek, majonéz a omáček.
- Kešu rýS – značka české firma Kytky k sežrání vyrábějící sýry z kešu oříšků.
- Veganz – jedna ze světově největších firem z Německa založena roku 2011 prodávající rostlinné výrobky.
- Koliós – řecká společnost s tradicí více než 70 let. Zpracovává mléčné i nemléčné výrobky.
Rostlinné sýry nejsou nejlevnější záležitost. Proto je často těžké bez předchozí zkušenosti se v té velké spoustě nejrůznějších značek vyznat a zvolit ten pravý, který bude chutný a nebude jen zbytečné vyhození peněz.
Souhrnné hodnocení vegan sýrů
V následující tabulce jsou sýry seřazeny dle našeho subjektivního hodnocení po zvážení jednotlivých parametrů chuti, konzistence, kvality, ceny a dostupnosti.
Sýr | Přibližná cena (za 1 kg) | Hodnocení | Poznámka |
1. Kešu rýS prouzený, Kytky k sežrání | 1125 Kč | ⭐⭐⭐⭐⭐ | příjemná uzená chuť, jemná a krémová konzistence, skvělé složení i nutriční profil, vysoká cena, horší dostupnost |
2. Alternativa uzeného sýra blok, Violife | 395 Kč | ⭐⭐⭐⭐ | vyvážená a příjemná uzená chuť podobná klasickému sýru, šťavnatá konzistence, dobře se roztéká, horší složení |
3. Řecký blok, Violife | 410 Kč | ⭐⭐⭐⭐ | svěží a příjemná chuť podobná klasickému sýru, jemná a dobře roztíratelná konzistence, horší složení |
4. Alternativa sýru gouda blok, GreenVie | 348 Kč | ⭐⭐⭐⭐ | jemná a příjemná chuť podobná klasickému sýru, mírně drolivá konzistence, dobře se roztéká, horší složení |
5. Alternativa sýru pizza blok, GreenVie | 348 Kč | ⭐⭐⭐⭐ | příjemná chuť po olivách, krémová až rozplývající se konzistence, hůře se roztéká, horší složení |
6. Alternativa sýru cheddar blok, GreenVie | 348 Kč | ⭐⭐⭐⭐ | vyvážená sýrová chuť s výraznou vůní, drolivá konzistence (ale rozpouští se na jazyku), dobře se roztéká, horší složení |
7. Kešu rýS sušené rajče s bazalkou, Kytky k sežrání | 1125 Kč | ⭐⭐⭐ | vyvážená rajčatová chuť, jemná a dobře roztíratelná konzistence, skvělé složení, dobrý nutriční profil, vysoká cena |
8. Kešu rýS á la provance, Kytky k sežrání | 1125 Kč | ⭐⭐⭐ | výrazně bylinková chuť, krémová a dobře roztíratelná konzistence, skvělé složení, dobrý nutriční profil, vysoká cena |
9. Alternativa sýru mozzarella, GreenVie | 348 Kč | ⭐⭐⭐ | sýrová až máslová chuť, šťavnatá konzistence, dobře se roztéká, horší složení |
10. Alternativa sýru cheddar v plátcích, Koliós | 280 Kč | ⭐⭐ | výrazná umělá chuť, sušší a drolivá konzistence, horší složení, nízká cena |
11. Veganská alternativa sýru Greek style, Sheese | 430 Kč | ⭐ | nepříjemná umělá chuť i vůně, sušší a drolivá konzistence, horší složení, vyšší cena |
12. Sýr uzený plátkový, Tudlee | 350 Kč | ⭐ | mdlá chuť, sušší a drolivá konzistence, široká dostupnost, horší složení |
13. Alternativa sýru, Koliós | 280 Kč | ⭐ | nakyslá a umělá chuť, svěží a vláčná konzistence, horší složení, nízká cena |
1. Kešu rýS prouzený, Kytky k sežrání (80 g)
Složení
voda, kokosový olej, kešu ořechy, sůl, kultura z quinoi, pochoutkové droždí, tekutý kouř
Základní senzorické zhodnocení
Parametr | Hodnocení |
Chuť | Příjemně uzená |
Vůně | Uzená |
Struktura | Jemná, roztíratelná, rozplývající se na jazyku |
Jak se nám zamlouvá
⭐⭐⭐⭐⭐ z 5 (příjemná uzená chuť, jemná a krémová konzistence, skvělé složení i nutriční profil, vyšší cena, horší dostupnost)
Chuť
Tento sýr je chuťově luxusní záležitost. Výborně prouzený, bez umělé chuti, lze poznat že je z celistvých surovin a chuťově nejlepší ze všech testovaných alternativ sýrů.
Konzistence
Konzistence je krémová, jemná, na jazyku se rozplývá a krásně se roztírá např. na pečivu. Ideální jako mazací sýr (např. v kombinaci s pažitkou).
Ostatní
Skvělé složení, obsah probiotik, malé množství soli a oproti jiným sýrům vyšší obsah bílkovin. Sýr je dražší a hůře dostupný.
Výživové údaje na 100 g
Energie | 1843 kJ/440 kcal |
Tuky | 43,1 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 36,2 g |
Sacharidy | 9,49 g |
– z toho cukry | 1,86 g |
Bílkoviny | 6 g |
Sůl | 0,99 g |
Cena
cca 90 Kč za 80 g (cca 1125 Kč za 1 kg)
Dostupnost
internetové a kamenné obchody se zdravou výživou, rohlik.cz
2. Alternativa uzeného sýra blok/plátky, Violife (200 g)
Složení
voda, kokosový olej, modifikovaný bramborový škrob, jedlá sůl, kukuřičný škrob, přírodní aromata, sójový proteinový koncentrát, zahušťovadlo: karagenan a guma guar, modifikovaný kukuřičný škrob, kyselina mléčná, mléčnan sodný, barvivo: karoten
Základní senzorické zhodnocení
Parametr | Hodnocení |
Chuť | Výrazná, příjemně uzená, akorát slaná |
Vůně | Uzená |
Struktura | Příjemná, šťavnatá, podobná eidamu |
Jak se nám zamlouvá
⭐⭐⭐⭐ z 5 (vyvážená a příjemná uzená chuť, šťavnatá konzistence, dobře se roztéká, horší složení)
Chuť
Příjemně uzená a tak akorát slaná chuť. Velmi podobná klasickému sýru, díky tomu je dobře akceptován i nevegany. Vhodný pro studenou i teplou kuchyni – zejména do sendvičů, hamburgerů, toastů a na zapékané pokrmy.
Konzistence
Sýr je pevný, ale uvnitř šťavnatý, podobný sýru eidam. Za tepla se krásně rozpouští (ideální pro zapékané pokrmy jako jsou brambory, těstoviny, pizza, toasty aj.), anebo nastrouhaný na rizota či těstoviny. Prodává se ve formě bloku nebo plátků.
Ostatní
Chuťově jeden z nejlepších sýrů tohoto testu. Hvězdičku strháváme za složení – zbytečná éčka (skóre škodlivosti 1 a 2) a nulový obsah bílkovin. Velmi špatně se také dostává ven z obalu (je tam téměř zatavený).
Výživové údaje na 100 g
Energie | 1190 kJ/285 kcal |
Tuky | 23 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 21 g |
Sacharidy | 20 g |
– z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 2,3 g |
Cena
cca 79 Kč za 200 g (cca 395 Kč za 1 kg)
Dostupnost
internetové a kamenné obchody se zdravou výživou, rohlik.cz, supermarkety (Globus, Albert, Tesco)
3. Řecký blok, Violife (200 g)
Složení
voda, kokosový olej 29 %, škrob, mořská sůl, regulátor kyselosti: glukono-delta-lakton; aromata, extrakt z oliv, vitamín B12
Základní senzorické zhodnocení
Parametr | Hodnocení |
Chuť | Příjemná, svěží, akorát slaná, jako balkánský sýr |
Vůně | Jemně kokosová |
Struktura | Roztíravá (jako tavený sýr), extra jemná |
Jak se nám zamlouvá
⭐⭐⭐⭐ z 5 (svěží a příjemná chuť podobná klasickému sýru, jemná a dobře roztíratelná konzistence, horší složení)
Chuť
Chuťově velmi příjemný, svěží, tak akorát slaný, připomíná balkán nebo jemný kozí sýr. Vynikne v salátech, s olivami nebo na pečivu. Věrohodná chuť podobná klasickému sýru, díky tomu je dobře akceptován i nevegany.
Konzistence
Konzistence je příjemná, jemná, dá se dobře rozetřít (ideální na pečivo a jednohubky nebo do salátu).
Ostatní
Jeden z nejlepších sýrů tohoto testu, který se chuťově věrohodně podobá klasickým sýrům. Hvězdičku dolů strháváme za složení – nulový obsah bílkovin a zbytečná umělá aromata a éčka. Kladně hodnotíme přidaný vitamín B12, který bývá u veganů často deficitní.
Výživové údaje na 100 g
Energie | 1260 kJ/305 kcal |
Tuky | 29 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 26 g |
Sacharidy | 11 g |
– z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 1,7 g |
Cena
cca 82 Kč za 200 g (cca 410 Kč za 1 kg)
Dostupnost
internetové a kamenné obchody se zdravou výživou
4. Alternativa sýru gouda blok, GreenVie (250 g)
Složení
voda, kokosový olej (24 %), modifikovaný škrob, jedlá mořská sůl, veganské aroma, barvivo: beta-karoten, olivový extrakt, vitamín B12
Základní senzorické zhodnocení
Parametr | Hodnocení |
Chuť | Jemná sýrová, příjemná |
Vůně | Jemně sýrová |
Struktura | Mírně drobivá, ale stále dobrá |
Jak se nám zamlouvá
⭐⭐⭐⭐ z 5 (jemná a příjemná sýrová chuť, mírně drolivá konzistence, dobře se roztéká, horší složení)
Chuť
Chuťově je tento sýr příjemný, tak akorát jemně sýrový. O chlup chuťově lepší než typ cheddar této značky.
Konzistence
Mírně se drolí, ale jinak mu nemáme co vytknout. Po tepelné úpravě se chová jako smažený hermelín – je nejvíce podobný sýru, mazlavý a tahavý.
Ostatní
Chuťově jeden z nejlepších sýrů, strhli jsme hvězdičku jen za mírně drolivou strukturu a horší složení.
Výživové údaje na 100 g
Energie | 1265 kJ/305 kcal |
Tuky | 24 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 21 g |
Sacharidy | 23 g |
– z toho cukry | < 0,1 g |
Bílkoviny | 0,3 g |
Sůl | 1,2 g |
Cena
cca 87 Kč za 250 g (cca 348 Kč za 1 kg)
Dostupnost
internetové a kamenné obchody se zdravou výživou
5. Alternativa sýru pizza blok, GreenVie (250 g)
Složení
voda, kokosový olej (24 %), modifikovaný škrob, jedlá mořská sůl, veganské aroma, přírodní aroma paprika, barvivo: beta-karoten a paprikový extrakt, olivový extrakt, vitamín B12
Základní senzorické zhodnocení
Parametr | Hodnocení |
Chuť | Po olivách |
Vůně | Neutrální |
Struktura | Příjemná krémová, jemná, roztéká se v puse |
Jak se nám zamlouvá
⭐⭐⭐⭐ z 5 (příjemná chuť po olivách, krémová až rozplývající se konzistence, hůře se roztéká, horší složení)
Chuť
Příjemná chuť po olivách. Kdo má rád olivy, určitě si na tomto sýru pochutná. Výborný sýr zastudena nakrájený třeba do salátu nebo na pečivo.
Konzistence
Tento sýr se povedl jak chutí, tak i konzistencí. Je jemný, krémový a rozplývá se na jazyku. Po tepelné úpravě je konzistence horší – je řidší a lepí se.
Ostatní
Jeden z velmi chutných i konzistenčně povedených sýrů zastudena do salátů. Hvězdičku strháváme za horší složení.
Výživové údaje na 100 g
Energie | 1265 kJ/305 kcal |
Tuky | 24 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 21 g |
Sacharidy | 23 g |
– z toho cukry | < 0,1 g |
Bílkoviny | 0,3 g |
Sůl | 1,2 g |
Cena
cca 87 Kč za 250 g (cca 348 Kč za 1 kg)
Dostupnost
Globus
6. Alternativa sýru cheddar, GreenVie (250 g)
Složení
voda, kokosový olej (24 %), modifikovaný škrob, jedlá mořská sůl, veganské aroma, barvivo beta-karoten, olivový extrakt, vitamín B12
Základní senzorické zhodnocení
Parametr | Hodnocení |
Chuť | Příjemná výrazně sýrová, akorát slaná, vyvážená |
Vůně | Výrazná sýrová (jako sýrový popcorn) |
Struktura | Gumová, drobivá a lámavá |
Jak se nám zamlouvá
⭐⭐⭐⭐ z 5 (vyvážená sýrová chuť s výraznou vůní, podobá se klasickému sýru, drolivá, ale na jazyku se rozpouštějící konzistence, dobře se roztéká, horší složení)
Chuť
Chuť je výrazně sýrová, příjemná, vyvážená a tak akorát slaná. Dost podobná klasickému sýru. Ideální do teplé i studené kuchyně – např. do toastů, hamburgerů, na zapečené brambory, těstoviny aj.
Konzistence
Při konzumaci se sýr drolí v puse. Oproti jiným sýrům se na jazyku rozpouští. Konzistence je více gumová. Po tepelné úpravě se tento sýr podobá tavenému.
Ostatní
Kladně hodnotíme vyváženou chuť hodně podobnou klasickému sýru a přidaný vitamín B12, který bývá u veganů často deficitní. Hvězdičku jsme strhli za drolivější konzistenci a umělé (byť veganské) aroma.
Výživové údaje na 100 g
Energie | 1265 kJ/305 kcal |
Tuky | 24 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 21 g |
Sacharidy | 23 g |
– z toho cukry | <0,1 g |
Bílkoviny | 0,3 g |
Sůl | 1,2 g |
Cena
cca 87 Kč za 250 g (cca 348 Kč za 1 kg)
Dostupnost
internetové a kamenné obchody se zdravou výživou
7. Kešu rýS sušené rajče s bazalkou, Kytky k sežrání (80 g)
Složení
voda, kokosový olej, kešu ořechy, sůl, kultura z quinoi, pochoutkové droždí, sušená rajčata, bazalka
Základní senzorické zhodnocení
Parametr | Hodnocení |
Chuť | Příjemně slaná, vyvážená, po rajčatech |
Vůně | Neutrální |
Struktura | Jemná, roztíratelná |
Jak se nám zamlouvá
⭐⭐⭐ z 5 (vyvážená rajčatová chuť, jemná a dobře roztíratelná konzistence, skvělé složení, dobrý nutriční profil)
Chuť
Tento sýr je chuťově příjemný, tak akorát sladký a chutná po rajčatech a bazalce. Ideální pro ty, kteří mají tuto kombinaci rádi.
Konzistence
Konzistence je krémová, jemná, na jazyku se rozpouští a krásně se roztírá např. na pečivu. Ideální jako mazací sýr nebo základ pomazánek.
Ostatní
Kladně hodnotíme skvělé složení (bez éček), super konzistenci, nízký obsah soli a oproti jiným sýrům vyšší obsah bílkovin a také obsah prospěšných probiotik. Chuťově nás tolik nezaujal.
Výživové údaje na 100 g
Energie | 1843 kJ/440 kcal |
Tuky | 43,1 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 36,2 g |
Sacharidy | 9,49 g |
– z toho cukry | 1,86 g |
Bílkoviny | 6 g |
Sůl | 0,99 g |
Cena
cca 90 Kč za 80 g (cca 1125 Kč za 1 kg)
Dostupnost
internetové a kamenné obchody se zdravou výživou, rohlik.cz
8. Kešu rýS á la provance, Kytky k sežrání (80 g)
Složení
voda, kokosový olej, kešu ořechy, sůl, kultura z quinoi, pochoutkové droždí, rozmarýn, majoránka, bazalka
Základní senzorické zhodnocení
Parametr | Hodnocení |
Chuť | Výrazně bylinková |
Vůně | Neutrální |
Struktura | Jemná, roztíratelná |
Jak se nám zamlouvá
⭐⭐⭐ z 5 (výrazně bylinková chuť, krémová a dobře roztíratelná konzistence, skvělé složení, dobrý nutriční profil)
Chuť
Chuťově je tento sýr výrazně cítit po bylinkách, které až nepříjemně přebíjí chuť sýru. Když ho srovnáme s rajčatovým a prouzeným sýrem od stejné značky, chutná nám nejméně.
Konzistence
Konzistence je krémová, jemná, na jazyku se rozpouští a krásně se roztírá např. na pečivu. Ideální jako mazací sýr nebo základ pomazánek.
Ostatní
Kladně hodnotíme skvělé složení (bez éček), super konzistenci, nízký obsah soli a oproti jiným sýrům vyšší obsah bílkovin a také obsah prospěšných probiotik. Chuťově nás tolik nezaujal.
Výživové údaje na 100 g
Energie | 1843 kJ/440 kcal |
Tuky | 43,1 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 36,2 g |
Sacharidy | 9,49 g |
– z toho cukry | 1,86 g |
Bílkoviny | 6 g |
Sůl | 0,99 g |
Cena
cca 90 Kč za 80 g (cca 1125 Kč za 1 kg)
Dostupnost
internetové a kamenné obchody se zdravou výživou, rohlik.cz
9. Alternativa sýru mozzarella, GreenVie (250 g)
Složení
voda, kokosový olej (24 %), modifikovaný škrob, mořská sůl, veganské aroma, barvivo: přírodní beta karoten, olivový extrakt, vitamin B12
Základní senzorické zhodnocení
Parametr | Hodnocení |
Chuť | Sýrová, až do máslova, mohl by být slanější |
Vůně | Nevýrazná |
Struktura | Příjemná, šťavnatá |
Jak se nám zamlouvá
⭐⭐⭐ z 5 (sýrová až máslová chuť, šťavnatá konzistence, dobře se roztéká, horší složení)
Chuť
Tento sýr chutí jemně připomíná máslo, je ale příjemný, neurazí, ale nenadchl nás. Mohl by být i mírně slanější. Vhodný na pizzu, těstoviny nebo caprese salát.
Konzistence
Konzistenčně velmi příjemný sýr, šťavnatý, nevrže mezi zuby, nelepí se, dobře se jí. Má konzistenci podobnou máslu.
Ostatní
Kladně hodnotíme příjemnou konzistenci a přidaný vitamín B12, který bývá u veganů často deficitní, ale sýr nás obecně nenadchl. Hvězdičku jsme strhli za umělé (byť veganské) aroma.
Výživové údaje na 100 g
Energie | 1265 kJ/305 kcal |
Tuky | 24 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 21 g |
Sacharidy | 23 g |
– z toho cukry | 0,1 g |
Bílkoviny | 0,3 g |
Sůl | 1,2 g |
Cena
cca 87 Kč za 250 g (cca 348 Kč za 1 kg)
Dostupnost
internetové a kamenné obchody se zdravou výživou
10. Alternativa sýru cheddar v plátcích, Koliós (200 g)
Složení
voda, kokosový olej (24 %), modifikovaný bramborový škrob, tapiokový škrob, sůl, dochucovadla, barviva: annato
Základní senzorické zhodnocení
Parametr | Hodnocení |
Chuť | Výrazněji sýrová, umělá, slanější |
Vůně | Výrazná po sýrovém popcornu |
Struktura | Sušší, drobivá |
Jak se nám zamlouvá
⭐⭐ z 5 (výrazná umělá chuť, sušší a drolivá konzistence, horší složení)
Chuť
Tento sýr je chuťově takový střed, který neurazí, ale není ani jeden z těch nejlepších. Je výrazněji sýrový, chuť pocitově „umělá“ a sýr je dost slaný. Je vhodný třeba do hamburgerů nebo toastů.
Konzistence
Konzistence u toho sýru je sušší, až drolivá. Po tepelné úpravě se rozpustí, ale zůstane až moc tekutý oproti jiným sýrům.
Ostatní
Strháváme hvězdičku za umělou chuť, drolivější konzistenci, vysoký obsah soli, nulový obsah bílkovin a přidaná umělá barviva ve složení (E160b – annato; známka škodlivosti 3).
Výživové údaje na 100 g
Energie | 1155 kJ/297 kcal |
Tuky | 24 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 21 g |
Sacharidy | 15,7 g |
– z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 2,1 g |
Cena
cca 56 Kč za 200 g (cca 280 Kč za 1 kg)
Dostupnost
internetové a kamenné obchody se zdravou výživou
13. Veganská alternativa sýru Greek style, Sheese (200 g)
Složení
voda, kokosový olej, kukuřičný škrob, sójový proteinový koncentrát, modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo karagenan a guma guar, jedlá sůl, přírodní aromata, pálenkový ocet, kyselina mléčná
Základní senzorické zhodnocení
Parametr | Hodnocení |
Chuť | Umělá, pachuť tuku |
Vůně | Umělé aroma šunka-sýr |
Struktura | Drobivější, sušší, lepí se na patro |
Jak se nám zamlouvá
⭐ z 5 (nepříjemná umělá chuť i vůně, sušší a drolivá konzistence, horší složení)
Chuť
U chuti tohoto sýra převládá umělý ocas (jakoby po žluklém oleji nebo škrobu). Slaný je akorát, ale člověk si na něm příliš nepochutná.
Konzistence
Tento sýr má spíše sušší konzistenci a drolí se. V ústech se nepříjemně lepí na patro a jazyk. Konzistence je jako měkčí balkánský sýr. Proto je ideální spíše do salátů nebo na ozdobení těstovin.
Ostatní
Jeden z nejslabších sýrů tohoto testu – jak chuťově, tak konzistencí, vůní i složením.
Výživové údaje na 100 g
Energie | 1241 kJ/299 kcal |
Tuky | 24 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 20 g |
Sacharidy | 20,4 g |
– z toho cukry | < 0,1 g |
Bílkoviny | 0,7 g |
Sůl | 1,8 g |
Cena
cca 86 Kč za 200 g (cca 430 Kč za 1 kg)
Dostupnost
internetové a kamenné obchody se zdravou výživou
12. Sýr uzený plátkový, Tudlee (100 g)
Složení
pitná voda, kokosový tuk, modifikovaný škrob, jedlá sůl, aroma, stabilizátor: xanthan, barvivo: karoteny
Základní senzorické zhodnocení
Parametr | Hodnocení |
Chuť | Nevýrazná, mdlá, není chutný |
Vůně | Nevýrazná |
Struktura | Drolivější, suchá |
Jak se nám zamlouvá
⭐ z 5 (mdlá chuť, sušší a drolivá konzistence, široká dostupnost, horší složení)
Chuť
Chuť tohoto sýru je mdlá, nevýrazná a nedobrá. Chutná po tuku. Znovu bychom si ho už nekoupili.
Konzistence
Tento sýr se podobá eidamu, ale konzistence je suchá a drobivá (rozpadá se). Asi jako nejlevnější eidam.
Ostatní
Jeden z nejslabších sýrů z našeho testu ve všech směrech. V našem testovaném balení byla navíc nekonzistentní tloušťka plátků. Výhodou je snad akorát široká dostupnost.
Výživové údaje na 100 g
Energie | 1251 kJ/301 kcal |
Tuky | 25 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 17 g |
Sacharidy | 18 g |
– z toho cukry | 1 g |
Bílkoviny | 0,2 g |
Sůl | 1 g |
Cena
cca 35 Kč za 100 g (350 Kč za 1 kg)
Dostupnost
internetové a kamenné obchody se zdravou výživou, rohlik.cz, supermarkety (Tesco, Kaufland, Albert, Globus)
13. Alternativa sýru, Koliós (200 g)
Složení
voda, kokosový olej (24 %), modifikovaný bramborový škrob, tapiokový škrob, sůl, dochucovadla
Základní senzorické zhodnocení
Parametr | Hodnocení |
Chuť | Nakyslá, umělá, nepříjemná, slanější |
Vůně | Slabě kyselá, není příliš příjemná |
Struktura | Svěží, krémová, příjemně mazlavá, skoro jako tavený |
Jak se nám zamlouvá
⭐ z 5 (nakyslá a umělá chuť, svěží a vláčná konzistence, horší složení)
Chuť
Tento sýr nám nechutnal, proto dostal pouze 1 hvězdičku. Chuť byla nepříjemná, až umělá, nakyslá a na nás slanější.
Konzistence
Oproti chuti, která nás zklamala, se konzistence u tohoto sýru opravdu povedla. Je svěží, vláčný a krémový. Ideální k natírání na pečivo, případně jako základ pomazánek.
Ostatní
Chuťově jeden z nejhorších sýrů tohoto testu, ale kladně hodnotíme super konzistenci. Strháváme hvězdičky za umělou a kyselou chuť, nulový obsah bílkovin, umělá dochucovadla a vysoký obsah soli.
Výživové údaje na 100 g
Energie | 1155 kJ/297 kcal |
Tuky | 24 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 21 g |
Sacharidy | 15,7 g |
– z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 2,1 g |
Cena
cca 56 Kč za 200 g (cca 280 Kč za 1 kg)
Dostupnost
internetové a kamenné obchody se zdravou výživou
Slovo na závěr + vítěz testu
V dnešní době už není složité na našem trhu najít bezmléčnou alternativu za živočišné sýry. Dokonce v mnoha různých druzích a variantách a od rozličných firem, takže si člověk může vybrat ten sýr, který mu vyhovuje. Rostlinné sýry se od sebe ale příliš neliší. Jsou většinou založeny na stejných ingrediencích, tudíž složení i konzistence jsou podobné, ale chuť se může mírně lišit.
Jak jsme si na začátku článku zmínili, rostlinné sýry nejsou příliš zdravou potravinou a v naší stravě by se měly objevovat spíše výjimečně. Sýrovou chuť můžeme nahradit například lahůdkovým droždím (chuťově nejlepší je od firmy Vitalvibe) a v jídlech třeba tofu či tempehem (na pizzu, do baget, těstovin aj.).
Tento test jsme se snažili hodnotit co nejvíce objektivně, nicméně každý jsme jiný a každému může vyhovovat jiná chuť sýra, proto tento test neberte jako dogma. ?
Výběr u sýrů závisí hlavně na tom, jaký druh sýra chceme a k jakému účelu. Liší se totiž v druzích (eidam, mozzarella, gouda, parmazán aj.) i typech (plátky, blok, strouhaný, mazací). Měkčí (řecké) sýry jsou lepší do studené kuchyně – salátů, těstovin, pomazánek a na pečivo, tvrdší zase do teplé kuchyně (roztékají se) – na pizzu, zapékané pokrmy, sendviče, hamburgery aj.
Celkový vítěz testu
Celkové vítězství našeho testu mezi všemi rostlinnými sýry získal roztírací sýr Kešu rýS prouzený od firmy Kytky k sežrání. Ze všech testovaných sýrů má nejvíce přirozenou, delikátní uzenou chuť, úžasně krémovou a nadýchanou strukturu, skvělé složení bez škrobů a aditiv, včetně prospěšných probiotik a nejméně soli. Je ideální k namazání na pečivo, jednohubky, tortilly či krekry, do omáček, pomazánek, na těstoviny, saláty i brambory. Bohužel se neroztéká (nehodí se do teplé kuchyně), je hůře dostupný (některé zdravé výživy nebo rohlik.cz) a za vyšší cenu.
Nejvíce podobnou alternativou k živočišnému sýru co se týče chuti, vůně i struktury (po tepelné úpravě se krásně roztéká; ideální do teplé kuchyně na pizzy, zapékané pokrmy, rizota a těstoviny) je jednoznačně Uzená alternativa sýru od značky Violife (ve formě plátků nebo bločku) a Řecký blok od značky Violife (ideální do studené kuchyně – do salátů, pomazánek, na pečivo aj.). Oba sýry jsou velmi dobře akceptovány i nevegany – většina by nepoznala, že se nejedná o klasický sýr z mléka.
Čtyři hvězdičky získaly i sýry různých příchutí od značky Green Vie. Zejména typ Gouda a Pizza nám velice chutnal.
E-book Rostlinné sýry 4× jinak ke stažení (zdarma)
Jak si vyrobit lahodné rostlinné sýry různých druhů, konzistencí i chutí?
Recepty na naše nejoblíbenější sýry v jednom PDF dokumentu, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.
Chcete přidat komentář k článku?
Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.