Ultimátní návod k výrobě amasaké, přirozeně sladké fermentované obilné kaše
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Představení amasaké
Amasaké pochází z Japonska, jeho název v překladu znamená sladký alkohol. Jedná se o tradiční fermentovaný obilný krém z rýže (případně i jiných obilovin) s přirozeně sladkou chutí a řídkou konzistencí.
Díky procesu fermentace se obsažené složité sacharidy v rýži (nebo jiné obilovině) rozloží na jednoduché, rýže zřídne a přirozeně zesládne. Díky lehké stravitelnosti, obsahu kvalitních sacharidů a čistému složení jej mohou i malá miminka.
Amasaké obsahuje vitamín B1, B2, B6, kyselinu pantothenovou, všechny esenciální aminokyseliny a glukózu – stejné živiny, které jsou obsaženy i v nitrožilní výživě, proto se amasaké někdy říká také „IV drip“ (intravenózní terapie). (zdroj)
Kupované versus domácí amasaké
Na našem trhu je amasaké k dostání ve zdravých výživách a na internetu, od výrobců Ryorido (dodává Sunfood) nebo Terrasana. Cena je oproti domácí výrobě vysoká, pohybuje se okolo 70 Kč za 380 g (neochucené amasaké) a 65 Kč za 200 g (ochucené amasaké). Doma se amasaké dá vyrobit do 15–20 Kč za 250 g.
Výhodou domácí výroby amasaké je snadná a finančně velmi nenáročná příprava, čerstvost a možnost kombinovat obiloviny a dochucovadla (karob, oříšková másla, vanilka, ovocné pyré aj.) dle aktuálních chutí.
V Japonsku k jeho fermentaci používají koji – rýži prorostlou ušlechtilou plísní Aspergillus oryzae. V našich podmínkách si vystačíme i s obyčejnou naklíčenou pšenicí, jejíž enzymy dokáží složité sacharidy rozložit stejně dobře, jako koji. Pokud si uděláme větší množství naklíčené pšenice (startéru), vydrží nám dlouho a můžeme si udělat amasaké kdykoliv budeme mít chuť.
Ingredience:
- 250 g ozimné nebo červené pšenice (na startér)*
- 250 g celého obilného zrna (jáhly, bílá rýže, kroupy, pohanka aj.)
*jako startér můžeme použít místo pšenice i 50 g rýže koji (dá se koupit na internetu, je ale dražší)
1. Naklíčíme pšenici
Pšenici nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Necháme ji 12 hodin namočenou.
Poté na hrnec pomocí gumičky nebo provázku připevníme gázu nebo utěrku. Hrnec s pšenicí otočíme a přes textilii ji slijeme. Přemístíme dnem vzhůru na nádobu (pekáč nebo větší mísu či plastovou krabičku) tak, aby hrnec s pšenicí byl ve vzduchu a mohl do něj proudit vzduch a stékat tekutina zpět do nádoby.
Pšenici v hrnci přes textilii 2× denně proplachujeme, necháme okapat do dřezu a hrnec vrátíme zpět na nádobu. Za 3 dny je pšenice hotová – má bílé delší klíčky (cca 2–3 cm dlouhé).
2. Připravíme startér
Naklíčenou pšenici přemístíme na plech a necháme velmi dobře uschnout na vzduchu, na sluníčku nebo na topení (můžeme i prosušit v sušičce, ne více než na 40 °C). Usušenou pšenici (tj. startér pro výrobu amasaké) přemístíme do sklenice s víčkem a uchováváme v pokojové teplotě.
Aby startér dobře fungoval, je třeba ho namlít nebo rozmixovat. Vezmeme hrst startéru nebo tolik, aby nám z něj mixér nebo mlýnek udělal jemnou mouku. Startér takto připravujeme nejlépe vždy až před samotnou přípravou amasaké (případný zbylý rozemletý startér skladujeme v lednici).
Z 250 g pšenice připravíme cca 200 g startéru, který nám vystačí zhruba na 10 dávek amasaké po 250 g obilí (na 250 g neuvařeného obilí potřebujeme 2 lžíce, tj. 20 g, startéru).
3. Uvaříme obilné zrno
Vybereme druh obiloviny, ze kterého chceme vyrobit amasaké a uvaříme ho tak, aby byla veškerá tekutina vyvařená (obiloviny vaříme s vodou v poměru 1:2, případně 1:2,5).
Nejsladší amasaké je z bílé rýže nebo jáhel, případně kombinace těchto obilovin, ale můžete použít i kroupy, pohanku, oves, vločky, celozrnnou rýži aj.
4. Vmícháme startér
Obilí necháme v hrnci vychladnout na 50–60 °C. Teplotu změříme teploměrem na potraviny, anebo do hrnce s uvařeným obilí ponoříme čistý prst. Pokud dokážeme obilovinu prstem promíchat, aniž bychom se popálili a obilí je pořád teplé, je hotovo a můžeme vmíchat startér v množství cca 2 lžic rozemletého startéru na 250 g syrového obilí, které jsme si uvařili.
Čistou vařečkou startér do obilí v hrnci dobře zamícháme, aby se dostal všude. Hrnec přiklopíme poklicí (případně talířkem) a zabalíme do peřin, deky nebo ručníku a necháme na teplém místě 5–6 hodin fermentovat (v létě může být hotové už za 4–5 hodiny, v zimě raději přemístíme blíže k topení). Pokud máme, můžeme dát amasaké i do inkubátoru (pekárnička, fermentor, jogurtovač, sušička aj.) na teplotu max 40 °C na 5–6 hodin.
5. Voilá! Sladká kaše je na světě!
Hrnec vybalíme, kaši zamícháme (bude řídká díky fermentaci) a můžeme hodovat. Pokud amasaké všechno nesníme, převaříme ho za stálého míchání zhruba 15 minut, abychom zastavili fermentaci, jinak by mohlo přejít do alkoholového kvašení a způsobit nám trávicí potíže. Uchováváme v lednici.
Amasaké můžeme dochutit:
- oříšková a semínková másla
- ovocné pyré nebo pasta
- karob nebo kakao
- vanilka
- marmeláda, džem nebo povidla
- javorový sirup nebo jiné zdravější sladidlo
Amasaké jíme jen tak samotné jako svačinu nebo dezert (třeba s ovocem nebo ořechy). Můžeme s ním ale také sladit jako s cukrem, např. ho vmíchat do kaší, jogurtů, krémů (amasaké povaříme s pudinkem nebo želatinou agar agar a můžeme s ním zdobit dorty), pudinků, těst na dezerty, nákypů, sladkých náplní (např. do palačinek, buchet, koláčů), smoothie, zmrzlin, potřít s ním pečivo, rozředit a popíjet jako sladký shake atp.
Pokud chceme z amasaké nápoj jako mají v Japonsku, stačí ho rozmixovat s vodou nebo rostlinným mlékem. Lze podávat teplý i studený.
Tip: Amasaké si můžeme zavařit. Ještě horké ho přemístíme až po okraj do čistých sklenic (třeba od marmelády, přesnídávky aj.), uzavřeme víčkem a převrátíme víčkem dolů, aby se zatáhlo. Uchováváme v lednici.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.