před rokem Děkování15 lidí poděkovalo

Steak z tempehu s pepřovou omáčkou, americkými bramborami a lehkým rukolovým salátkem s balzamiko redukcí

Najíst se zdravě, dosyta a jako v luxusní restauraci? A navíc přitom neutratit majland? Toto jídlo všechny body splňuje a snadno ho uděláte doma.

Ingredience (2 porce)

Steak z tempehu:

  • 2 ks přírodního (natural) tempehu (vyrobeného podle tohoto receptu, anebo koupeného)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička javorového (nebo jiného) sirupu
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 7 kapek tekutého kouře

Pepřová omáčka:

  • 150 g cukety
  • 1/2 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 40 kuliček zeleného pepře
  • 100 ml rostlinné smetany (např. ovesné nebo sojové)
  • 300 ml vývaru nebo vody
  • 1 lžička hořčice
  • rýžový ocet dle chuti (např. 1 lžička)
  • sůl

Salátek:

  • rukola
  • balzamiková redukce

1. Naložíme pepř

Večer předem naložíme pepř. Zalijeme ho 1 dcl teplé vody se zhruba 2 lžičkami rýžového octa. Osolíme špetkou soli. Vše promícháme a necháme naložené přes noc (nebo alespoň cca 4 hodiny).

Tip: Když se mi nechce nakládat pepř nebo nemám čas, koupím již naložený v supermarketu, nemusím čekat a mohu ihned použít.

2. Namarinujeme tempeh

Smícháme všechny ingredience na tempehovou marinádu a tempeh do ní naložíme. Necháme minimálně 4 hodiny nebo přes noc marinovat.

Tip: Já na marinování používám klasický sáček, do kterého vložím tempeh i s marinádou, pomocí brčka vysaji vzduch a vložím do lednice.

3. Upečeme americké brambory

Brambory se slupkou omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Smícháme si marinádu z olivového oleje, soli, tymiánu a sušeného česneku. Promícháme s brambory a dáme je péct na 200 °C dozlatova (cca 20–⁠⁠30 minut).

4. Pustíme se do omáčky

Cibuli nakrájíme nadrobno a cuketu na kostičky. Na oleji osmahneme cibulku s větší špetkou soli a přidáme cuketu. Minutu restujeme a zalijeme vývarem. Přidáme 20 kuliček naloženého pepře a dusíme do změknutí cukety. Vše rozmixujeme (tyčovým mixérem nebo v blenderu) na jemnou omáčku.

5. Dochucujeme

Omáčku vrátíme zpět do hrnce. Přidáme zbytek naloženého pepře (dalších 20 kuliček), ochutíme hořčicí, smetanou a rýžovým octem (případně ještě dosolíme).

Pokud by byla omáčka příliš řídká, zahustíme troškou mouky (či zbytku kvásku) nebo škrobu rozmíchaného ve studené vodě.

6. Uděláme tempehový steak

Hotový namarinovaný tempeh ogrilujeme na grilu nebo grilovací litinové pánvi z obou stran tak, aby měl na sobě mřížky.

7. Jdeme podávat!

Na talíř položíme steak z tempehu, obložíme pečenými brambory, rukolou, kterou polijeme balzamiko redukcí a celé to zalijeme pepřovou omáčkou. A už si jen mlaskáme.

Přeji dobrou chuť! 🙂

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 15 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo