Steak z tempehu s pepřovou omáčkou, americkými bramborami a lehkým rukolovým salátkem s balzamiko redukcí
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience (2 porce)
Steak z tempehu:
- 2 ks přírodního (natural) tempehu (vyrobeného podle tohoto receptu, anebo koupeného)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička javorového (nebo jiného) sirupu
- 1 lžička grilovacího koření
- 7 kapek tekutého kouře
Pepřová omáčka:
- 150 g cukety
- 1/2 cibule
- 1 lžíce oleje
- 40 kuliček zeleného pepře
- 100 ml rostlinné smetany (např. ovesné nebo sojové)
- 300 ml vývaru nebo vody
- 1 lžička hořčice
- rýžový ocet dle chuti (např. 1 lžička)
- sůl
Salátek:
- rukola
- balzamiková redukce
1. Naložíme pepř
Večer předem naložíme pepř. Zalijeme ho 1 dcl teplé vody se zhruba 2 lžičkami rýžového octa. Osolíme špetkou soli. Vše promícháme a necháme naložené přes noc (nebo alespoň cca 4 hodiny).
Tip: Když se mi nechce nakládat pepř nebo nemám čas, koupím již naložený v supermarketu, nemusím čekat a mohu ihned použít.
2. Namarinujeme tempeh
Smícháme všechny ingredience na tempehovou marinádu a tempeh do ní naložíme. Necháme minimálně 4 hodiny nebo přes noc marinovat.
Tip: Já na marinování používám klasický sáček, do kterého vložím tempeh i s marinádou, pomocí brčka vysaji vzduch a vložím do lednice.
3. Upečeme americké brambory
Brambory se slupkou omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Smícháme si marinádu z olivového oleje, soli, tymiánu a sušeného česneku. Promícháme s brambory a dáme je péct na 200 °C dozlatova (cca 20–30 minut).
4. Pustíme se do omáčky
Cibuli nakrájíme nadrobno a cuketu na kostičky. Na oleji osmahneme cibulku s větší špetkou soli a přidáme cuketu. Minutu restujeme a zalijeme vývarem. Přidáme 20 kuliček naloženého pepře a dusíme do změknutí cukety. Vše rozmixujeme (tyčovým mixérem nebo v blenderu) na jemnou omáčku.
5. Dochucujeme
Omáčku vrátíme zpět do hrnce. Přidáme zbytek naloženého pepře (dalších 20 kuliček), ochutíme hořčicí, smetanou a rýžovým octem (případně ještě dosolíme).
Pokud by byla omáčka příliš řídká, zahustíme troškou mouky (či zbytku kvásku) nebo škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
6. Uděláme tempehový steak
Hotový namarinovaný tempeh ogrilujeme na grilu nebo grilovací litinové pánvi z obou stran tak, aby měl na sobě mřížky.
7. Jdeme podávat!
Na talíř položíme steak z tempehu, obložíme pečenými brambory, rukolou, kterou polijeme balzamiko redukcí a celé to zalijeme pepřovou omáčkou. A už si jen mlaskáme.
Přeji dobrou chuť! 🙂
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.