před rokem Děkování8 lidí poděkovalo

Příprava chleba mi zabere méně času, než uvařit oběd

„Evi, mohla bys mi na zítřek prosím upéct kváskový chlebík?“ volá mi kamarádka Míša. Jede si pro něj ke mně autem 15 minut. „Naučím tě ho péct, Míšo. Můžeš si ho pak upéct, kdy budeš potřebovat a nemusíš si pro něj jezdit, je to jednoduché,“ říkám jí, když dorazí ke mně. „Nemám čas ho péct. Zabere to moc času,“ povídá. Tak jsem se zamyslela. Kolik mi příprava chleba zabere celkově aktivního času? A spočítala to. Přináším výsledky pro všechny, kteří stejně jako Míša mají strach začít péct kvůli časové náročnosti domácího chleba.

Dva typy receptů na chleba

Existuje spousta různých receptů na chleba a každý zabere jiné množství času. Ale obecně je můžeme rozdělit do dvou skupin.

Na ty, které při pečení drží tvar i bez formy, tzv. hnětené (kulaté a podlouhlé bochníky, např. typu Šumava) a ty, které bez formy nedrží tvar a je třeba je péct ve formě, tzv. nehnětené (tzv. cihličky).

  • Hnětené chleby zaberou více času, protože je třeba je ve fázi kynutí několikrát prohníst a přeložit, poté stočit do ošatky a nechat kynout a nakonec nasázet na horký povrch do trouby.
  • Nehnětené chleby zaberou méně času. Těsto se pouze míchá a nakonec nalije do formy. Ve formě se nechá kynout (nehněte se) a poté se v ní i peče.

Jak se liší jednotlivé fáze u hněteného a nehněteného chleba:
– Nehnětený chleba:
1. Oživení kvásku, 2. Rozkvas, 3. Těsto, 4. Pečení
– Hnětený chleba: 1. Oživení kvásku, 2. Rozkvas, 3. Těsto, 4. Překládání, 5. Stočení do ošatky, 6. Pečení

První dvě fáze zaberou jen 10 minut času

První dvě fáze přípravy kváskového chleba – tj. oživení kvásku a rozkvas – zaberou u obou skupin (hnětených i nehnětených) chlebů stejně.

  • 1. fáze: Oživení kvásku (5 minut aktivního času) – kvásek vytáhneme z lednice a dokrmíme
  • Volný čas – 9–12 hodin kvásek pracuje bez toho, aniž by nás k tomu potřeboval
  • 2. fáze: Rozkvas (5 minut aktivního času) – ze živého kvásku odebereme potřebné množství a nakrmíme na rozkvas
  • Volný čas – 9–12 hodin rozkvas pracuje bez toho, aniž by nás k tomu potřeboval

První dvě fáze přípravy chleba (u hněteného i nehněteného) nám zaberou pouhých 10 minut aktivního času a 18–24 hodin se nemusíme vůbec o nic starat.

Tip na zrychlení: Když chci zrychlit přípravu chleba a mám silný kvásek, vynechám první fázi oživení kvásku z lednice a rovnou s kváskem z lednice začnu fází druhou, rozkvasem. Pokud začnu rozkvasem ráno, mohu díky tomu zrychlení chleba upéct ještě ten den večer.

Příprava těsta může být jednoduchá i složitá. Záleží na receptu

U třetí fáze výroby chleba (tj. těsta) se čas a náročnost přípravy (i úklidu po přípravě) začíná lišit.

  • U nehněteného chleba se s přípravou těsta vlezeme se vším všudy do 510 minut. Stačí smíchat rozkvas, mouku, sůl, kmín, případně semínka, vymazat a vysypat formu, těsto do ní nalít a nechat 3–4 hodiny kynout (volný čas pro nás).
  • U hněteného chleba příprava těsta (včetně úklidu) může trvat i více než 20 minut. Rozkvas smícháme s moukou, solí, kmínem. Hutné těsto pořádně zpracujeme, hněteme, na vále nebo na lince překládáme a vložíme zpět do mísy kynout. Musíme být několik hodin v dosahu, protože za hodinu až hodinu a půl opět těsto překládáme (čtvrtá fáze). Necháme kynout. Za další hodinu stáčíme do ošatky (pátá fáze). Hodinu necháme kynout.

Pečení může být rychlovka

I poslední fáze výroby chleba se liší.

První upečený chleba spoluzakladatele Superkvašáků Jirky
  • Nehnětený chleba pouze vložíme do trouby. Ve formě, ve které kynul. Jediné, o co se musíme starat, je dobře rozpálená trouba na maximum.
  • U hněteného chleba je třeba myslet na rozpálení nejen trouby, ale i povrchu (sklo, kámen, plech), na kterém chléb budeme péct. Na rozpálený povrch (do nádoby) chléb co nejrychleji vyklopíme a vložíme do trouby.

Jakmile máme chléb v troubě, už jen myslíme na snížení teploty – po 15 minutách z maxima na 200°C na dalších 30 minut. Celkově se tedy chléb peče 45 minut bez naší přítomnosti.

Na chléb potřebujeme méně aktivního času, než na uvaření oběda

  • Nehnětený chléb zabereme celkově cca 15 minut aktivního času; vystačíme si s mísou, formou (postačí i hrnec nebo forma na srnčí hřbet) a vařečkou; s dobrým časovým plánem (jeden takový jsme pro vás vytvořili v našem kurzu) ho lze bez problémů skloubit s pracovním dnem.
  • Hnětený chléb může zabrat i více než 30 minut aktivního času; potřebujeme více vybavení – krom mísy a vařečky potřebujeme ještě ošatku, vál (lze použít i kuchyňskou linku) a plech; je lepší se na jeho přípravu vrhnout o víkendu nebo ve volné dny, kdy máme jistotu, že na jednotlivé fáze budeme doma.

Když to porovnáme například s vařením pořádného českého oběda, který nám ve většině případů zabere 30 a více minut, musíme být u něj plně přítomní, abychom něco nespálili nebo nerozvařili, navíc používáme spoustu hrnců, nádobí a dalších pomůcek, které pak musíme umývat, tak je chleba ve srovnání s tím celkem hračka. Nemyslíte?

Pokud tedy stejně jako moje kamarádka Míša nemáte času nazbyt, stačí si jen vybrat jednodušší (nehnětený) recept na chleba (např. recept náš vymazlený Superchléb nebo jakýkoliv jiný na Google) a hurá do toho! 😉

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 8 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo