Obilný sýr chudých („Kechek el fouqara“), nejlevnější alternativa sýru (a bez mléka)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/06/syr7.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
„Kechek el fouqara“ je původně libanonský recept na fermentovaný obilný sýr z pšeničného bulguru. Klasický kišk (či kašk) se fermentuje pomocí kozího jogurtu. Ne všichni lidé ale dříve měli kozy či dostatek peněz na koupi mléka nebo jogurtu, a tak vyráběli kišk zcela bez jogurtu. Pouze z fermentovaného bulguru, vody a soli. Tento recept proto dostal název „The Poor Man’s Cheese“, aneb sýr chudých. Chuťově dost připomíná ovčí sýr.
Jak vzniká bulgur
Pšenice se nejdříve namočí do vody a nechá částečně naklíčit. Poté se v páře uvaří. Vařené zrno se usuší a nakonec nahrubo nadrtí a vzniká bulgur. Díky tomuto složitého postupu se uvnitř zrna přemění škrob na jednodušší sacharidy a bulgur se stává velmi dobře stravitelným. Je to ideální surovinou pro výrobu výborného, výživného a dobře stravitelného sýru.
Ingredience:
- 150 g bulguru (můžeme použít i quinou nebo ječmenné krupky)
- 350 g vody
- 9 g soli
1. Uvaříme bulgur
Bulgur nasypeme do hrnce a zalijeme 350 g horké vody, přidáme sůl a povaříme na mírném plameni 10 minut do vsáknutí veškeré vody.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/06/syr2-700x466.jpg)
2. Rozmixujeme
Tyčovým mixérem bulgur rozmixujeme na kaši. Necháme vychladnout a čistýma rukama uděláme z bulguru kuličku těsta.
Tip: Vyzkoušet můžete i tradiční kišk s jogurtem. Použijte uvařený a rozmixovaný bulgur z 2. kroku a smíchejte ho 1:1 s rostlinným jogurtem (ten můžete buď koupit, anebo si sami vyrobit, například podle některého z našich receptů) a nechejte 1–2 dny fermentovat. Poté můžete konzumovat, přecedit, vytvořit kuličky a zalít olejem nebo i nasušit.
3. Těsto vložíme do misky a necháme fermentovat
Kuličku těsta utlačíme do širší, ale nízké sklenice nebo krabičky (aby se nám dobře vytahoval) a zakryjeme kapesníkem nebo látkou a necháme v pokojové teplotě fermentovat do druhého dne.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/06/syr1-700x466.jpg)
4. Každý den nebo obden těsto promačkáme
Každý den (lze ale i obden, pokud nemáme zrovna čas) těsto vezmeme čistýma rukama z nádoby a pořádně promícháme a promačkáme (jako bychom hnětli těsto), aby se okoralá vrstva dostala dovnitř těsta a naopak. Uplácáme opět kuličku a vložíme zpět do nádoby a zakryjeme.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/06/syr4-700x466.jpg)
Opakujeme každý den nebo obden po dobu 10–14 dnů (můžeme ještě déle, až 4 či 5 týdnů – stojí to za to!).
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/06/syr3-700x466.jpg)
5. Ochutíme, ukoulíme kuličky a zalijeme olejem
Jakmile začne mít bulgur mírně kyselou chuť a sladký nádech, je hotovo. Do těsta můžeme rukama zapracovat koření nebo bylinky dle chuti (já jsem použila do jedné várky kořenící směs na špagety, do druhé lahůdkové droždí, uzenou a klasickou mletou papriku a do třetí várky směs bylinkové máslo), ale není to nutné, dobrý je i bez toho.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/06/syr5-700x466.jpg)
Z těsta tvoříme malé kuličky (např. 3 cm v průměru) a vkládáme do vyšší sklenice. Zalijeme až po okraj olivovým olejem. Do oleje můžeme na chuť a vůni ještě přidat bobkový list, kuličky pepře a plátky cibule nebo jiné koření. Necháme týden až 3 měsíce uležet.
Tip: Pokud chceme výživné, instantní a lehké jídlo s sebou na cesty (např. na hory), z hmoty netvarujeme kuličky, ale rozetřeme ji na plát sušičky nebo na plech a necháme dokonale vysušit na 40 °C (abychom nezničili prospěšné bakterie). Zcela vysušenou hmotu nalámeme do mixéru a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené sklenici v pokojové teplotě a můžeme používat podobně jako krupici (na výrobu instantních kaší, na zahušťování polévek aj.).
6. Postupně ujídáme 🙂
Uchováváme v lednici. Píše se, že takto vydrží až rok. My jsem ale tak dlouho ještě nevydrželi čekat a vždy u nás zmizí během týdne. Nejraději ho máme jen tak, na chlebu nebo nakrájený v salátech či těstovinách.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/06/syr6-700x466.jpg)
Zbylý olivový olej ze sýru můžeme používat do vaření, do salátů, těstovin, pomazánek, anebo do něj naložit novou dávku.
E-book Rostlinné sýry 4× jinak ke stažení (zdarma)
Jak si vyrobit lahodné rostlinné sýry různých druhů, konzistencí i chutí?
Recepty na naše nejoblíbenější sýry v jednom PDF dokumentu, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.