Kynutý celozrnný kváskový knedlík, kterým snadno nahradíte ten houskový
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/03/DSC_0260-scaled.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience (1 knedlík, cca 3–4 porce)
- 350 g špaldové mouky (my použili hladkou, lze i hrubá)
- cca 220 g rostlinného mléka nebo vody
- 20 g aktivního kvásku (založeného podle návodu, anebo získaného z kváskové mapy)
- 20 g kváskového pečiva (případně burizonů nebo jáhlových pukanců, pokud vám nevadí je jednou za čas v malém množství použít)
- 1 lžička soli
1. Připravíme těsto
V míse smícháme kvásek a mléko. Metličkou nebo vidličkou vyšleháme. Přisypeme mouku, sůl a pečivo nakrájené na kostičky (nebo burizony či jáhelné pukance) a vypracujeme hutné těsto.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/03/DSC_0085-700x465.jpg)
Tip: Do těsta můžeme přidat i nasekané bylinky (nasekaný medvědí česnek, kopřivy, petrželku). Místo pečiva a burizonů můžeme do těsta použít i uvařené obilí (například kroupy, špaldové kernotto aj.).
2. Necháme kynout
Bochánek těsta v míse zakryjeme utěrkou nebo celou mísu zabalíme do většího igelitového sáčku a zavážeme na uzel (vytvoří vhodné podmínky pro kynutí) a necháme 3 hodiny kynout v pokojové teplotě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/03/DSC_0096-1-700x465.jpg)
3. Vytvarujeme knedlík
Těsto přemístíme na vál podsypaný troškou mouky. Vyválíme knedlík.
4. Knedlík uvaříme
Ve velkém hrnci (aby se nám do něj knedlík vešel) necháme přijít k varu dostatečné množství vody (alespoň 1/2 hrnce) se špetkou soli.
Jakmile voda začne vřít, opatrně do ní vložíme knedlík a vaříme 12 minut. Poté knedlík otočíme pomocí například dvou lžiček a vaříme dalších 12 minut.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/03/DSC_0228-700x465.jpg)
Tip: Pokud nechceme knedlík vařit, můžeme ho i napařit na pařáčku. Do hrnce nalijeme do 1/4 vodu, vložíme pařáček, na něj pečící papír a knedlík. Napařujeme pod pokličkou zhruba 25 minut.
5. A je to! Dobrou chuť.
Vybereme knedlík, položíme na talířek a propícháme, aby unikla pára. Necháme dostatečně zchládnout a poté krájíme plátky buď pomocí nitě nebo ve studené vodě namočeného ostrého nože. Skladujeme v lednici nebo si zbytek můžeme i zamrazit.
Podáváme k našim českým omáčkám, gulášům, sladkokyselému dušenému zelí nebo sladkým ovocným žahourům. Studené knedlíky z lednice vždy před podáváním napaříme na pařáčku.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/03/DSC_0254-700x465.jpg)
Pokud nám nějaký knedlík zbude, nakrájíme ho na kostky, osmahneme na cibulce se solí, zalijeme „vajíčkem“ – hraškou (ochucená hrachová směs nahrazující vejce, lze koupit ve zdravých výživách, větších supermarketech nebo na internetu) rozmíchanou ve vodě a podáváme s čerstvě nakrájenou pažitkou jako rychlou večeři.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.