před 9 měsíci Děkování12 lidí poděkovalo

Kynutý celozrnný kváskový knedlík, kterým snadno nahradíte ten houskový

Knedlíky kynuté kváskem? No jasně! Kvásek zde droždí snadno strčí do kapsy. Pouhých 5 ingrediencí a poctivé knedlíky z celozrnné mouky, na kterých si pochutná celá rodina, jsou na světě.

Ingredience (1 knedlík, cca 3–4 porce)

  • 350 g špaldové mouky (my použili hladkou, lze i hrubá)
  • cca 220 g rostlinného mléka nebo vody
  • 20 g aktivního kvásku (založeného podle návodu, anebo získaného z kváskové mapy)
  • 20 g kváskového pečiva (případně burizonů nebo jáhlových pukanců, pokud vám nevadí je jednou za čas v malém množství použít)
  • 1 lžička soli

1. Připravíme těsto

V míse smícháme kvásek a mléko. Metličkou nebo vidličkou vyšleháme. Přisypeme mouku, sůl a pečivo nakrájené na kostičky (nebo burizony či jáhelné pukance) a vypracujeme hutné těsto.

Tip: Do těsta můžeme přidat i nasekané bylinky (nasekaný medvědí česnek, kopřivy, petrželku). Místo pečiva a burizonů můžeme do těsta použít i uvařené obilí (například kroupy, špaldové kernotto aj.).

2. Necháme kynout

Bochánek těsta v míse zakryjeme utěrkou nebo celou mísu zabalíme do většího igelitového sáčku a zavážeme na uzel (vytvoří vhodné podmínky pro kynutí) a necháme 3 hodiny kynout v pokojové teplotě.

3. Vytvarujeme knedlík

Těsto přemístíme na vál podsypaný troškou mouky. Vyválíme knedlík.

4. Knedlík uvaříme

Ve velkém hrnci (aby se nám do něj knedlík vešel) necháme přijít k varu dostatečné množství vody (alespoň 1/2 hrnce) se špetkou soli.

Jakmile voda začne vřít, opatrně do ní vložíme knedlík a vaříme 12 minut. Poté knedlík otočíme pomocí například dvou lžiček a vaříme dalších 12 minut.

Tip: Pokud nechceme knedlík vařit, můžeme ho i napařit na pařáčku. Do hrnce nalijeme do 1/4 vodu, vložíme pařáček, na něj pečící papír a knedlík. Napařujeme pod pokličkou zhruba 25 minut.

5. A je to! Dobrou chuť.

Vybereme knedlík, položíme na talířek a propícháme, aby unikla pára. Necháme dostatečně zchládnout a poté krájíme plátky buď pomocí nitě nebo ve studené vodě namočeného ostrého nože. Skladujeme v lednici nebo si zbytek můžeme i zamrazit.

Podáváme k našim českým omáčkám, gulášům, sladkokyselému dušenému zelí nebo sladkým ovocným žahourům. Studené knedlíky z lednice vždy před podáváním napaříme na pařáčku.

Pokud nám nějaký knedlík zbude, nakrájíme ho na kostky, osmahneme na cibulce se solí, zalijeme „vajíčkem“ – hraškou (ochucená hrachová směs nahrazující vejce, lze koupit ve zdravých výživách, větších supermarketech nebo na internetu) rozmíchanou ve vodě a podáváme s čerstvě nakrájenou pažitkou jako rychlou večeři.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 12 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo