Kynutý celozrnný kváskový knedlík, kterým snadno nahradíte ten houskový
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience (1 knedlík, cca 3–4 porce)
- 350 g špaldové mouky (my použili hladkou, lze i hrubá)
- cca 220 g rostlinného mléka nebo vody
- 20 g aktivního kvásku (založeného podle návodu, anebo získaného z kváskové mapy)
- 20 g kváskového pečiva (případně burizonů nebo jáhlových pukanců, pokud vám nevadí je jednou za čas v malém množství použít)
- 1 lžička soli
1. Připravíme těsto
V míse smícháme kvásek a mléko. Metličkou nebo vidličkou vyšleháme. Přisypeme mouku, sůl a pečivo nakrájené na kostičky (nebo burizony či jáhelné pukance) a vypracujeme hutné těsto.
Tip: Do těsta můžeme přidat i nasekané bylinky (nasekaný medvědí česnek, kopřivy, petrželku). Místo pečiva a burizonů můžeme do těsta použít i uvařené obilí (například kroupy, špaldové kernotto aj.).
2. Necháme kynout
Bochánek těsta v míse zakryjeme utěrkou nebo celou mísu zabalíme do většího igelitového sáčku a zavážeme na uzel (vytvoří vhodné podmínky pro kynutí) a necháme 3 hodiny kynout v pokojové teplotě.
3. Vytvarujeme knedlík
Těsto přemístíme na vál podsypaný troškou mouky. Vyválíme knedlík.
4. Knedlík uvaříme
Ve velkém hrnci (aby se nám do něj knedlík vešel) necháme přijít k varu dostatečné množství vody (alespoň 1/2 hrnce) se špetkou soli.
Jakmile voda začne vřít, opatrně do ní vložíme knedlík a vaříme 12 minut. Poté knedlík otočíme pomocí například dvou lžiček a vaříme dalších 12 minut.
Tip: Pokud nechceme knedlík vařit, můžeme ho i napařit na pařáčku. Do hrnce nalijeme do 1/4 vodu, vložíme pařáček, na něj pečící papír a knedlík. Napařujeme pod pokličkou zhruba 25 minut.
5. A je to! Dobrou chuť.
Vybereme knedlík, položíme na talířek a propícháme, aby unikla pára. Necháme dostatečně zchládnout a poté krájíme plátky buď pomocí nitě nebo ve studené vodě namočeného ostrého nože. Skladujeme v lednici nebo si zbytek můžeme i zamrazit.
Podáváme k našim českým omáčkám, gulášům, sladkokyselému dušenému zelí nebo sladkým ovocným žahourům. Studené knedlíky z lednice vždy před podáváním napaříme na pařáčku.
Pokud nám nějaký knedlík zbude, nakrájíme ho na kostky, osmahneme na cibulce se solí, zalijeme „vajíčkem“ – hraškou (ochucená hrachová směs nahrazující vejce, lze koupit ve zdravých výživách, větších supermarketech nebo na internetu) rozmíchanou ve vodě a podáváme s čerstvě nakrájenou pažitkou jako rychlou večeři.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.