před 4 měsíci Děkování51 lidí poděkovalo

Jemné bílé kimchi, probiotický salát (nejen) pro děti

Toto je fermentovaný super-recept s blahodárnými účinky na mikrobiom.
Klasické kimchi zná každý, ale znáte i bílé kimchi? Je barevné, jemné v chuti, křupavé a velmi osvěžující! Neobsahuje chilli, proto je oblíbené hlavně dětmi a lidmi, kteří nejedí pálivé. Skvěle se hodí k rýži, nudlím, do wrapů nebo ke grilovaným dobrotám. A navíc je nenáročné na přípravu i ingredience.

Baek-kimchi se překládá jako bílé kimchi, protože neobsahuje typické chilli, díky čemuž je toto kimchi bílé oproti klasickému kimchi.

Není pálivé, proto je oblíbené u dětí a lidí, kteří nemají rádi nebo nemohou pálivá jídla.

Toto kimchi je pestré, barevné, velmi chutné a osvěžující. Ideální pro speciální příležitosti! Klasické kimchi zná v dnešní době každý, ale to bílé málokdo. Tak si ho pojďme vyrobit! 🙂

Ingredience (2 velké sklenice):

Pasta:

  • 3 stroužky česneku
  • 20 g zázvoru
  • 1 jablko
  • 5 g mořské řasy Kombu nebo Wakame
  • 150 g vlažné vody

Zelenina:

  • 1 menší čínské zelí
  • 1 střední mrkev
  • 1 jarní cibulka (nebo 1/4 pórku)
  • 1 paprika
  • 1/2 daikonu
  • 1 střední žlutá cibule
  • 4 lžíce soli

1. Nasolíme zelí

Čínské zelí rozkrojíme na dvě půlky a pak na čtvrtky. Každou čtvrtku nakrájíme šikmo na pásky.

Pásky vložíme do mísy a zasypeme solí. Jemně rukou promícháme a necháme 30–⁠50 minut změknout. V polovině času opět lehce promícháme. Hotové zelí zmenší svůj objem, bude mírně průhledné, pružné až gumové (bílé části půjdou bez zlomení ohnout) a pustí šťávu.

Podle pružnosti zelí poznáme, že už je dostatečně naložené

2. Připravíme si pastu

Do vlažné vody namočíme řasu a necháme ji 30 minut louhovat.

Česnek, jablko a zázvor nastrouháme najemno. V misce smícháme spolu s vodou z řasy.

Tip: Namočenou řasu použijeme například do polévky, dušené zeleniny nebo jiného jídla. Skladujeme ji namočenou ve vodě v lednici a spotřebujeme do 3 dnů.

3. Zelí zbavíme soli

Změklé zelí vložíme do síta a 2× promyjeme, aby nebylo příliš slané. Ochutnáme. Pokud by bylo hodně slané, ještě párkrát propláchneme. Necháme odkapat a vložíme zpět do mísy.

4. Nakrájíme zbylou zeleninu

Mrkev, papriku a daikon nakrájíme na tenké nudličky (sirčičky), jarní cibulku na tenká kolečka a cibuli na tenké půlměsíčky.

5. Vše smícháme, natlačíme do sklenice a necháme kvasit

Do mísy k zelí vložíme zbylou nakrájenou zeleninu a pastu. Vše pořádně promícháme.

Čistou dobře vymytou (horkou vodou nebo vyvařenou) větší sklenici nebo dvě menší naplníme kimchi. Každou vrstvu dobře utlačíme. Plníme do 3/4. Vrch zaděláme listem ze zelí, salátu nebo kapusty a zatížíme (sklenicí naplněnou vodou, kamenem, talířkem aj.).

Necháme v teple v pokojové teplotě sedm dní kvasit. Poté uzavřeme víčkem a zavřené přemístíme do lednice. Uchováváme v lednici. Pokud dodržujeme hygienu a nesaháme do kimchi špinavým příborem nebo rukama, vydrží kimchi dlouhé měsíce. Čím starší kimchi je, tím silnější má chuť.

Jak kimchi v kuchyni využít? Hodí se jako součást hlavních jídel (například do super-misek), k rýži, nudlím, polévkám, součást náplní do placek, tortill, wrapů, sendvičů, slaných závinů, quiche, jako příloha k hamburgerům, grilovaným dobrotám, do salátů atp.

Denně se doporučuje jíst zhruba 1–3 lžíce kimchi.

Ze začátku, když ještě trávení není na přísun kvašené zeleniny zvyklé, je vhodné začít s menším množstvím a postupně navyšovat. Maximální denní dávka kvašené zeleniny není stanovena, je třeba si sám na sobě otestovat, kolik vaše trávení snese, ale obecně (jako se vším) to není dobré přehánět. Větší množství kvašené zeleniny u citlivějších jedinců může způsobovat nadýmání, plynatost a trávicí potíže a navíc obsahuje i velké množství soli. Množství soli můžeme snížit lehkým propláchnutím pickles pod tekoucí vodou.

Tipy na závěr

Aby se kimchi vždy povedlo:
– Používejte vždy čerstvou a neponičenou zeleninu.
– Dodržujte důkladnou hygienu (sklenice i ruce si dobře umyjte – ruce teplou a pomůcky horkou vodou; do kimchi vždy sahejte čistýma rukama/příborem).
– Vrch kimchi zaděláme listem tak, aby byla všechna zelenina schovaná pod listem a zatížíme. Důležité je, aby tekutina vystoupila na povrch a nic neplavalo na hladině (pokud ano, posbíráme).

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 51 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Komentáře

Chcete přidat komentář k článku?

Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.