před 3 měsíci Děkování57 lidí poděkovalo

Jednoduchý recept na Kvas, tradiční fermentovaný ruský nápoj

Perlivý, osvěžující a kyselkavý. To je chuť tradičního ruského nápoje. Je vhodný pro všechny, kteří s kvašenými potravinami začínají. Navíc je rychle hotový a z ingrediencí, které má každý doma.
Toto je fermentovaný super-recept s blahodárnými účinky na mikrobiom.

Co vše znamená slovo kvas

Kvas je označení pro:

  • žitný kvásek, který se tradičně používá pro kynutí chleba,
  • fermentovanou řepovou šťávu,
  • ale hlavně pro tradiční kvašený ruský a ukrajinský nápoj s nízkým procentem alkoholu. A ten si dnes ukážeme.

Kvas je tradičním ruským nápojem po dobu nejméně tisíc let. První písemná zmínka o něm je v kronice Nestor (1). Slovo kvas pochází ze slova kvasit. Je to směs obilného škrobu (staršího kváskového žitného chleba) a vody fermentovaná bakteriemi mléčného kvašení.

Kvas je hnědý, perlivý, kyselkavý, s chutí podobnou pivu. Teď už existují stovky druhů kvasů s bylinkami, kořením, ovocem (jablky, lesním ovocem), citrónem, rozinkami atp.

Kvas a obsah alkoholu

Obsah alkoholu v kvasu je většinou tak nízký (max 1,5 %), že se považuje za nealkoholický. Ale pozor! Čím více je uleželý, tím více alkoholu obsahuje (může mít až 2,5 %). Dle vědců je možné, že právě kvas je příčina ruského alkoholismu (2).

Proč pít kvas

Kvas je bohatý na vitamíny skupiny B a prospěšné bakterie (probiotika) (3). Ta jsou důležitá nejen pro naše trávení, ale hlavně pro podporu našeho mikrobiomu, který má vliv na mnoho funkcí v našem organismu (od imunity, přes naši náladu, hmotnost, spánek aj.).

Ingredience (1 velká sklenice):

  • 5 plátků kváskového chleba (nejlépe domácího)
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 2 větší jablka (nebo jiného ovoce, např. maliny)
  • voda
  • nepovinné: 2 lžíce kvásku nebo šťávy z pickles

1. Orestujeme chleba

Chléb nakrájíme na kostky a necháme ztvrdnout. Poté orestujeme na suché pánvi nebo v troubě (případně topinkovači) dozlatova (některé zdroje doporučují chleba orestovat až dočerna, pro lepší barvu kvasu, ale s tím se pojí i možnost vyššího výskytu akrylamidů). Výsledkem by měly být tvrdé krutony.

2. Nakrájíme jablka a naplníme sklenici

Jablka omyjeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na kostky.

Do velké sklenice vložíme nakrájená jablka, rozinky a orestovaný chleba (případně i lžící fermentované potraviny). Zamícháme a zalijeme čistou převařenou a vychladlou vodou.

Tip: Lze přidat i lístky máty (nebo jiné bylinky), příp. plátek limetky, citronu aj.

3. Necháme fermentovat 3–⁠7 dní

Zavíčkujeme a necháme fermentovat 3 až 7 dní, až do vzniku bublinek (v zimě déle, v létě kratší dobu, pravidelně ochutnáváme). Pokud necháme fermentovat nápoj déle, bude chuť silnější (jako kombucha).

Tip: Chleba je lepší zatížit (např. čistým sáčkem naplněným vodou), aby neplaval na hladině. Může mít pak tendenci plesnivět.

Přefiltrujeme (zbytek vyhodíme) a můžeme pít, nebo uzavřeme víčkem a necháme ještě další 1–3 dny fermentovat. Vznikne nám super šumivý nápoj. Uskladňujeme v lednici.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 57 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Pozor

Vánoce přicházejí