před 4 lety Děkování200 lidí poděkovalo

Jednoduchý recept na Kvas, tradiční fermentovaný ruský nápoj

Toto je fermentovaný super-recept s blahodárnými účinky na mikrobiom.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Perlivý, osvěžující a kyselkavý. To je chuť tradičního ruského nápoje. Je vhodný pro všechny, kteří s kvašenými potravinami začínají. Navíc je rychle hotový a z ingrediencí, které má každý doma.

Co vše znamená slovo kvas

Kvas je označení pro:

  • žitný kvásek, který se tradičně používá pro kynutí chleba,
  • fermentovanou řepovou šťávu,
  • ale hlavně pro tradiční kvašený ruský a ukrajinský nápoj s nízkým procentem alkoholu. A ten si dnes ukážeme.

Kvas je tradičním ruským nápojem po dobu nejméně tisíc let. První písemná zmínka o něm je v kronice Nestor (1). Slovo kvas pochází ze slova kvasit. Je to směs obilného škrobu (staršího kváskového žitného chleba) a vody fermentovaná bakteriemi mléčného kvašení.

Kvas je hnědý, perlivý, kyselkavý, s chutí podobnou pivu. Teď už existují stovky druhů kvasů s bylinkami, kořením, ovocem (jablky, lesním ovocem), citrónem, rozinkami atp.

Kvas a obsah alkoholu

Obsah alkoholu v kvasu je většinou tak nízký (max 1,5 %), že se považuje za nealkoholický. Ale pozor! Čím více je uleželý, tím více alkoholu obsahuje (může mít až 2,5 %). Dle vědců je možné, že právě kvas je příčina ruského alkoholismu (2).

Proč pít kvas

Kvas je bohatý na vitamíny skupiny B a prospěšné bakterie (probiotika) (3). Ta jsou důležitá nejen pro naše trávení, ale hlavně pro podporu našeho mikrobiomu, který má vliv na mnoho funkcí v našem organismu (od imunity, přes naši náladu, hmotnost, spánek aj.).

Ingredience (1 velká sklenice):

  • 5 plátků kváskového chleba (nejlépe domácího)
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 2 větší jablka (nebo jiného ovoce, např. maliny)
  • voda
  • nepovinné: 2 lžíce kvásku nebo šťávy z pickles

1. Orestujeme chleba

Chléb nakrájíme na kostky a necháme ztvrdnout. Poté orestujeme na suché pánvi nebo v troubě (případně topinkovači) dozlatova (některé zdroje doporučují chleba orestovat až dočerna, pro lepší barvu kvasu, ale s tím se pojí i možnost vyššího výskytu akrylamidů). Výsledkem by měly být tvrdé krutony.

2. Nakrájíme jablka a naplníme sklenici

Jablka omyjeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na kostky.

Do velké sklenice vložíme nakrájená jablka, rozinky a orestovaný chleba (případně i lžící fermentované potraviny). Zamícháme a zalijeme čistou převařenou a vychladlou vodou.

Tip: Lze přidat i lístky máty (nebo jiné bylinky), příp. plátek limetky, citronu aj.

3. Necháme fermentovat 3–⁠7 dní

Zavíčkujeme a necháme fermentovat 3 až 7 dní, až do vzniku bublinek (v zimě déle, v létě kratší dobu, pravidelně ochutnáváme). Pokud necháme fermentovat nápoj déle, bude chuť silnější (jako kombucha).

Tip: Chleba je lepší zatížit (např. čistým sáčkem naplněným vodou), aby neplaval na hladině. Může mít pak tendenci plesnivět.

Přefiltrujeme (zbytek vyhodíme) a můžeme pít, nebo uzavřeme víčkem a necháme ještě další 1–3 dny fermentovat. Vznikne nám super šumivý nápoj. Uskladňujeme v lednici.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 200 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨