Jednoduchý recept na Kvas, tradiční fermentovaný ruský nápoj
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Co vše znamená slovo kvas
Kvas je označení pro:
- žitný kvásek, který se tradičně používá pro kynutí chleba,
- fermentovanou řepovou šťávu,
- ale hlavně pro tradiční kvašený ruský a ukrajinský nápoj s nízkým procentem alkoholu. A ten si dnes ukážeme.
Kvas je tradičním ruským nápojem po dobu nejméně tisíc let. První písemná zmínka o něm je v kronice Nestor (1). Slovo kvas pochází ze slova kvasit. Je to směs obilného škrobu (staršího kváskového žitného chleba) a vody fermentovaná bakteriemi mléčného kvašení.
Kvas je hnědý, perlivý, kyselkavý, s chutí podobnou pivu. Teď už existují stovky druhů kvasů s bylinkami, kořením, ovocem (jablky, lesním ovocem), citrónem, rozinkami atp.
Kvas a obsah alkoholu
Obsah alkoholu v kvasu je většinou tak nízký (max 1,5 %), že se považuje za nealkoholický. Ale pozor! Čím více je uleželý, tím více alkoholu obsahuje (může mít až 2,5 %). Dle vědců je možné, že právě kvas je příčina ruského alkoholismu (2).
Proč pít kvas
Kvas je bohatý na vitamíny skupiny B a prospěšné bakterie (probiotika) (3). Ta jsou důležitá nejen pro naše trávení, ale hlavně pro podporu našeho mikrobiomu, který má vliv na mnoho funkcí v našem organismu (od imunity, přes naši náladu, hmotnost, spánek aj.).
Ingredience (1 velká sklenice):
- 5 plátků kváskového chleba (nejlépe domácího)
- 1/2 hrnku rozinek
- 2 větší jablka (nebo jiného ovoce, např. maliny)
- voda
- nepovinné: 2 lžíce kvásku nebo šťávy z pickles
1. Orestujeme chleba
Chléb nakrájíme na kostky a necháme ztvrdnout. Poté orestujeme na suché pánvi nebo v troubě (případně topinkovači) dozlatova (některé zdroje doporučují chleba orestovat až dočerna, pro lepší barvu kvasu, ale s tím se pojí i možnost vyššího výskytu akrylamidů). Výsledkem by měly být tvrdé krutony.
2. Nakrájíme jablka a naplníme sklenici
Jablka omyjeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na kostky.
Do velké sklenice vložíme nakrájená jablka, rozinky a orestovaný chleba (případně i lžící fermentované potraviny). Zamícháme a zalijeme čistou převařenou a vychladlou vodou.
Tip: Lze přidat i lístky máty (nebo jiné bylinky), příp. plátek limetky, citronu aj.
3. Necháme fermentovat 3–7 dní
Zavíčkujeme a necháme fermentovat 3 až 7 dní, až do vzniku bublinek (v zimě déle, v létě kratší dobu, pravidelně ochutnáváme). Pokud necháme fermentovat nápoj déle, bude chuť silnější (jako kombucha).
Tip: Chleba je lepší zatížit (např. čistým sáčkem naplněným vodou), aby neplaval na hladině. Může mít pak tendenci plesnivět.
Přefiltrujeme (zbytek vyhodíme) a můžeme pít, nebo uzavřeme víčkem a necháme ještě další 1–3 dny fermentovat. Vznikne nám super šumivý nápoj. Uskladňujeme v lednici.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.