před 2 lety Děkování46 lidí poděkovalo

Jednoduchý postup, jak převést jakýkoliv recept s droždím na kváskový

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Pořídili jste si kvásek, ale máte spoustu oblíbených kynutých receptů s droždím? Naučte se jednoduchý postup, podle kterého zvládnete přeměnit jakýkoliv recept na sladké i slané pečivo z droždí na kváskové.

Obecný postup převodu v kostce

  1. Aktivujeme (nakrmíme) kvásek z lednice (např. podle postupu Nakrm ho, když má hlad).
  2. Uděláme si rozkvas (tj. zvětšíme množství aktivního kvásku z bodu 1), na jehož přípravu použijeme část mouky (cca 20–30 %) z původního receptu. Mouka a voda v rozkvasu by měly být ve stejném poměru (např. 150 g mouky, 150 g vody a zbytek, třeba 20 g, je kvásku = 320 g rozkvasu). Necháme 9–12 hodin zakryté v kuchyni kynout.
  3. Uděláme těsto. Do rozkvasu přidáme zbytek surovin z původního receptu (od množství mouky a tekutiny v původním receptu odečteme množství mouky a tekutiny, které jsme dali v bodu 2 do rozkvasu) a necháme zakryté 3–4 hodiny kynout.
  4. Pokračujeme dle původního receptu. Dle typu receptu těsto válíme, rolujeme nebo plníme a pečeme.

Na co si dávat pozor:
– Je třeba mít zdravý a silný kvásek.
– Pokud máme žitný kvásek a chceme dělat jiné pečivo než chleba, aktivujeme a rozkvasíme ho jinou než žitnou moukou (např. špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou).
– U receptů s droždím se dává cukr na vytvoření kvásku z droždí. Ten vynecháme, nebo můžeme do těsta přidat lžíci Sladěnky (zlepšuje kynutí). Také vynecháme ocet, pokud v receptu je (např. u drožďových chlebů).
– Těsto s kváskem vždy necháváme kynout delší dobu než s kvasnicemi. Řídíme se zvětšením objemu. Vytvarované pečivo před pečením necháváme kynout také o cca 30–60 minut déle než u receptů s droždím (dle typu receptu a teploty – v létě kratší dobu, v zimě déle).
– Tuk dáváme až do těsta a raději v menším množství. Těsto s ním může hůře kynout.

Příklad převodu z droždí na kvásek

Pojďme si teorii převodu pečiva z droždí na kvásek ukázat na praktickém příkladu. Vezměme si třeba recept na kynuté rohlíky z droždí a uděláme z nich rohlíky z kvásku.

Původní recept na kynuté rohlíky z droždí (zdroj receptu):

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 285 g vlažné vody
  • 60 g změklého tuku
  • 11 g soli
  • 6 g instantních kvasnic

Nejdříve budeme potřebovat aktivní (nakrmený) kvásek. Tj. kvásek z lednice nakrmíme (např. podle našeho návodu) a necháme 9–12 hodin fermentovat.

Teď vytvoříme rozkvas. V původním receptu je 500 g mouky. Na rozkvas použijeme 30 % z tohoto množství, tj. 150 g mouky. K tomu ve stejném poměru přidáme vodu (150 g) a 20 g kvásku (pozn. 20 g kvásku je univerzální množství, které můžete použít pro jakékoliv běžné rozkvasy). Zamícháme, zakryjeme a necháme 9–12 hodin kynout.

Uděláme těsto. Do rozkvasu jsme použili 150 g vody z 285 g, zbývá nám tedy ještě 135 g vody, kterou teď nalijeme do rozkvasu spolu s 60 g tuku, smícháme a přidáme zbylých 350 g mouky (do rozkvasu jsme použili 150 g mouky z 500 g, zbývá tedy ještě 350 g) a sůl. Vypracujeme těsto a necháme 3–4 hodiny kynout.

Dále už pokračujeme dle receptu. Vyválet, srolovat, posypat a nechat ještě 30–60 minut kynout pod utěrkou (u kváskového těsta je třeba nechat kynout vytvarované pečivo déle než u drožďového) a péct.

Pokud si ještě na převádění netroufáte, seznamte se s kváskem a osahejte si kváskové pečení na receptech, které jsou postavené přímo na kvásku. Inspiraci můžete najít například u nás v receptech nebo v našem chlebovém kurzu, kde se naučíte kváskování úplně od základů. Jakmile se s kváskem naučíte pracovat, zvládnete přetvářet i vymýšlet vlastní recepty.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 46 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨