Fermentovaná osvěžující rybízová limonáda (i pro děti)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience (na 1 džbánek):
- 200 g červeného rybízu (čerstvého nebo mraženého)
- 1,5 l vody
- 120 g kokosového nebo třtinového cukru
- 2 lžičky kvásku
1. Zalijeme rybíz
Rybíz nasypeme do džbánku, mírně rozmačkáme vidličkou a zalijeme 0,5 l horké vody (60 °C).
2. Necháme odležet
Džbánek s rybízem necháme 10 minut odležet. Poté máme 2 možnosti (obě jsou výborné):
a/ Nefermentovaná – zalijeme zbytkem vody (1 litr), zamícháme a můžeme ihned podávat (zimní teplá verze), anebo zchladíme, např. v lednici a podáváme jako osvěžující limonádu.
b/ Fermentovaná, plná bublinek – ve vlažné směsi vody a rybízu rozmícháme cukr a kvásek či jiný startér, přilijeme zbytek vody (1 litr), přiklopíme víčkem nebo látkou a necháme džbánek 1–2 dny probublinkovat. Lžící 1–2× denně promícháme.
3. Naléváme!
Scedíme rybíz, případně limču vychladíme, rozlejeme do skleniček a podáváme. Můžeme přidat i kostky ledu, citrón, mátu atp.
Tip: Tato limča lze udělat i z jiného ovoce, např. malin. Přebytky ovoce si v létě zamrazte, ať si ji můžeme udělat a vychutnat i v zimě! 🙂
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.