před měsícem Děkování9 lidí poděkovalo

Celozrnný skládaný chléb s bylinkovým máslem a tempehem, netradiční pochoutka, na kterou nepotřebujete nůž

Skládaný nebo také trhací chleba. Unikátní recept, který si zamiluje celá rodina. Proč trhací? Plátky těsta se skládají na sebe a vznikne chleba á la harmonika, který se dá po plátcích odtrhávat. A kdo si co utrhne, to má. A že je o něj vždy rvačka!

Ingredience (obdélníková forma 27 × 12 cm):

Těsto:

  • 150 g kvásku lievito madre (LM) nebo rozkvasu z pšeničného kvásku
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky (nebo 400 g jen jedné z nich)
  • 30 g oleje
  • 10 g (1,5 lžičky) soli
  • 260 g vody

Náplň:

  • 1 balení uzeného tempehu (tofu nebo rostlinného sýru)
  • 70 g změklého rostlinného másla (recept)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky koření bylinkové máslo
  • 1 lžička čerstvých nebo sušených bylinek (např. bazalka, pažitka, medvědí česnek, petrželka aj.), anebo bylinkového pesta
  • (lze přidat i kousky sušených rajčat naložených v oleji, kysané zelí, restovanou cibulku aj.)

1. Vypracujeme pružné těsto

Všechny ingredience na těsto velmi dobře propracujeme (rukama nebo robotem) a vytvoříme pružný bochánek. Vložíme ho do mísy a zavřeme do igelitové tašky.

2. Těsto 2× přeložíme

Necháme hodinu kynout a poté bochánek přeložíme tak, že těsto roztáhneme (rozválíme) a přeložíme na půl. Přeložení 5× zopakujeme, opět vytvoříme z těsta bochánek a dáme zpět do mísy ještě 2 hodiny kynout.

3. Připravíme náplň

Máslo roztopíme a smícháme s bylinkovým máslem, bylinkami a utřeným česnekem. Tempeh (nebo tofu či rostlinný sýr) nahrubo nastrouháme do misky zvlášť.

4. Vyválíme, potřeme náplní a nakrájíme na plátky

Těsto zdvojnásobí svůj objem. Přesuneme ho na moukou podsypaný vál a vyválíme z něj velký obdélník cca 50 × 30 cm.

Vyválené těsto potřeme bylinkovým máslem (část másla si necháme ještě bokem) a posypeme tempehem (či jinou náplní).

Nakrájíme na 6 pruhů, které navrstvíme na sebe a nakrájíme je na 6 stejnoměrných částí. Naskládáme je nastojáka do obdélníkové formy na chléb vyložené pečícím papírem nebo vymaštěné a vysypané moukou.

5. Necháme kynout

Vrch chlebíčku potřeme zbylým máslem a formu vložíme zpět do igelitové tašky a necháme kynout ještě cca 3 hodiny. Těsto se zvedne a bude mít spoustu bublinek.

6. Jdeme péct

Těsto vybalíme z tašky a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme cca 30–⁠40 minut. Hotový chleba vyndáme z trouby a počkáme, než nebude pálit a můžeme hodovat 🙂

Tip: Tato trhací dobrota se dá dělat i nasladko, například s „medovo“-skořicovou náplní a vlašskými ořechy. Inspirujte se naším receptem na sladký opičí trhací chléb.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 9 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Pozor

Právě probíhá akce na e-book:

Do konce zbývá: 7. 8. 2020, 23:59

Probiotické super-jogurty bez mléka

11+ receptů na rostlinné jogurty, které jsou chutné, husté a prospěšné pro střevní mikrobiom. Od kokosu, přes mandle až po oves. Bez laktózy a živočišného mléka.

Zobrazit podrobnosti