Celozrnný skládaný chléb s bylinkovým máslem a tempehem, netradiční pochoutka, na kterou nepotřebujete nůž
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/05/trhaci_chleb2.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience (obdélníková forma 27 × 12 cm):
Těsto:
- 150 g kvásku lievito madre (LM) nebo rozkvasu z pšeničného kvásku
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g celozrnné špaldové mouky (nebo 400 g jen jedné z nich)
- 30 g oleje
- 10 g (1,5 lžičky) soli
- 260 g vody
Náplň:
- 1 balení uzeného tempehu (tofu nebo rostlinného sýru)
- 70 g změklého rostlinného másla (recept)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky koření bylinkové máslo
- 1 lžička čerstvých nebo sušených bylinek (např. bazalka, pažitka, medvědí česnek, petrželka aj.), anebo bylinkového pesta
- (lze přidat i kousky sušených rajčat naložených v oleji, kysané zelí, restovanou cibulku aj.)
1. Vypracujeme pružné těsto
Všechny ingredience na těsto velmi dobře propracujeme (rukama nebo robotem) a vytvoříme pružný bochánek. Vložíme ho do mísy a zavřeme do igelitové tašky.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/05/trhaci_chleb-700x535.jpg)
2. Těsto 2× přeložíme
Necháme hodinu kynout a poté bochánek přeložíme tak, že těsto roztáhneme (rozválíme) a přeložíme na půl. Přeložení 5× zopakujeme, opět vytvoříme z těsta bochánek a dáme zpět do mísy ještě 2 hodiny kynout.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/05/trhaci_chleb3-700x448.jpg)
3. Připravíme náplň
Máslo roztopíme a smícháme s bylinkovým máslem, bylinkami a utřeným česnekem. Tempeh (nebo tofu či rostlinný sýr) nahrubo nastrouháme do misky zvlášť.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/05/trhaci_chleb6-700x466.jpg)
4. Vyválíme, potřeme náplní a nakrájíme na plátky
Těsto zdvojnásobí svůj objem. Přesuneme ho na moukou podsypaný vál a vyválíme z něj velký obdélník cca 50 × 30 cm.
Vyválené těsto potřeme bylinkovým máslem (část másla si necháme ještě bokem) a posypeme tempehem (či jinou náplní).
Nakrájíme na 6 pruhů, které navrstvíme na sebe a nakrájíme je na 6 stejnoměrných částí. Naskládáme je nastojáka do obdélníkové formy na chléb vyložené pečícím papírem nebo vymaštěné a vysypané moukou.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/05/trhaci_chleb5-700x466.jpg)
5. Necháme kynout
Vrch chlebíčku potřeme zbylým máslem a formu vložíme zpět do igelitové tašky a necháme kynout ještě cca 3 hodiny. Těsto se zvedne a bude mít spoustu bublinek.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/05/trhaci_chleb8-700x463.jpg)
6. Jdeme péct
Těsto vybalíme z tašky a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme cca 30–40 minut. Hotový chleba vyndáme z trouby a počkáme, než nebude pálit a můžeme hodovat 🙂
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/05/trhaci_chleb7-700x502.jpg)
Tip: Tato trhací dobrota se dá dělat i nasladko, například s „medovo“-skořicovou náplní a vlašskými ořechy. Inspirujte se naším receptem na sladký opičí trhací chléb.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/monkey_bread-700x466.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.