Celozrnný skládaný chléb s bylinkovým máslem a tempehem, netradiční pochoutka, na kterou nepotřebujete nůž
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience (obdélníková forma 27 × 12 cm):
Těsto:
- 150 g kvásku lievito madre (LM) nebo rozkvasu z pšeničného kvásku
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g celozrnné špaldové mouky (nebo 400 g jen jedné z nich)
- 30 g oleje
- 10 g (1,5 lžičky) soli
- 260 g vody
Náplň:
- 1 balení uzeného tempehu (tofu nebo rostlinného sýru)
- 70 g změklého rostlinného másla (recept)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky koření bylinkové máslo
- 1 lžička čerstvých nebo sušených bylinek (např. bazalka, pažitka, medvědí česnek, petrželka aj.), anebo bylinkového pesta
- (lze přidat i kousky sušených rajčat naložených v oleji, kysané zelí, restovanou cibulku aj.)
1. Vypracujeme pružné těsto
Všechny ingredience na těsto velmi dobře propracujeme (rukama nebo robotem) a vytvoříme pružný bochánek. Vložíme ho do mísy a zavřeme do igelitové tašky.
2. Těsto 2× přeložíme
Necháme hodinu kynout a poté bochánek přeložíme tak, že těsto roztáhneme (rozválíme) a přeložíme na půl. Přeložení 5× zopakujeme, opět vytvoříme z těsta bochánek a dáme zpět do mísy ještě 2 hodiny kynout.
3. Připravíme náplň
Máslo roztopíme a smícháme s bylinkovým máslem, bylinkami a utřeným česnekem. Tempeh (nebo tofu či rostlinný sýr) nahrubo nastrouháme do misky zvlášť.
4. Vyválíme, potřeme náplní a nakrájíme na plátky
Těsto zdvojnásobí svůj objem. Přesuneme ho na moukou podsypaný vál a vyválíme z něj velký obdélník cca 50 × 30 cm.
Vyválené těsto potřeme bylinkovým máslem (část másla si necháme ještě bokem) a posypeme tempehem (či jinou náplní).
Nakrájíme na 6 pruhů, které navrstvíme na sebe a nakrájíme je na 6 stejnoměrných částí. Naskládáme je nastojáka do obdélníkové formy na chléb vyložené pečícím papírem nebo vymaštěné a vysypané moukou.
5. Necháme kynout
Vrch chlebíčku potřeme zbylým máslem a formu vložíme zpět do igelitové tašky a necháme kynout ještě cca 3 hodiny. Těsto se zvedne a bude mít spoustu bublinek.
6. Jdeme péct
Těsto vybalíme z tašky a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme cca 30–40 minut. Hotový chleba vyndáme z trouby a počkáme, než nebude pálit a můžeme hodovat 🙂
Tip: Tato trhací dobrota se dá dělat i nasladko, například s „medovo“-skořicovou náplní a vlašskými ořechy. Inspirujte se naším receptem na sladký opičí trhací chléb.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.