před 5 týdny 2 to se mi líbí

A žili šťastně až do smrti v našem střevě: pohádka o střevním mikrobiomu

Až se zase na sebe zítra ráno podíváte do zrcadla a budete si říkat, že vypadáte hrozně, máte další pupínek na čele (proč zrovna dneska?) a špek na břiše, poté svůj vlastní monolog přerušíte rychlým sprintem na toaletu (už zase průjem?) a u snídaně, kdy vypadáte jako chodící mrtvola (ano, ty problémy se spánkem jdou v obličeji vidět), si budete partnerovi stěžovat, že už vás ten život nebaví a nemáte na nic náladu, chuť, ani energii (připomíná vám to něco?), vzpomeňte si na tento článek a uvědomte si následující: máme více mikrobiálních buněk, než vlastních lidských.

Ale co to znamená a jak to souvisí se všemi našimi problémy?

Ty, já i on – každý jsme chodící ekosystém

Nevědomky totiž hostíme desetkrát více buněk různých mikroorganismů (jako jsou bakterie, kvasinky, houby, viry, roztoči a jejich geny), než z kolika buněk je složeno naše tělo. A tyto potvůrky (dobré i špatné) jsou ve velmi velké přesile – až 100:1 nad našimi geny. Kromě toho, že nám pomáhají trávit potravu a vstřebávat živiny, ovládají také naši imunitu, stolici, spánek, náladu, mysl a dokonce i chutě či tělesnou hmotnost. Jak vidíte, mají na naše tělo obrovský vliv – jaký, to záleží na tom, jestli máme více těch dobrých, které nám pomáhají, nebo těch špatných, které nám škodí (a v tom případě zažíváme každé ráno, jako to ukázkové z našeho příkladu).

Složení potvůrek v těle je u každého z nás jiné a ovlivňuje ho mnoho faktorů. Od těch, které nemůžeme změnit (např. císařský řez, délka kojení), až po ty, které změnit můžeme (např. skladba stravy, konzumace antibiotik) (1). Liší se také v různých částech těla – například náš pupík je domovem obzvláště exotických druhů. Souhrnně tento „amazonský prales“ potvůrek (mikrobů) v celém našem těle označujeme jako mikrobiom. Někdy se mu také právem říká druhý mozek.

Potvůrky, kde jste se ve mě vzali?

Abychom to pochopili, pojďme se vrátit zpět v čase. Zpět do bříška našich maminek, kde to všechno vzniklo – my i naši mikrobi. V děloze jsme byli ještě úplně sterilní, zcela nepolíbení mikroby. Když jsme se rozhodli, že už chceme vidět svět, v porodních cestách jsme získali od své maminky první a ideální „sadu potvůrek“, která se tam pro nás připravovala v průběhu těhotenství, aby nás později chránila. Další na míru šitou sadu mikrobů (laktobacily a bifidobakterie) jsme získali z mateřského mléka. Tito mikrobi nám pomáhali s trávením a celkově zdravím a imunitou.

Postupně jsme začali objevovat svět kolem sebe, kaluže, špínu, zvířecí mazlíčky, jiné děti i dospělé, začali jíst pevnou stravu a do konce druhého roku věku už jsme měli pestrý střevní mikrobiom jako dospělý jedinec. Pak jsme ale vyrostli a začali se bát nemocí ze špíny. Všechno jsme pečlivě umývali mycími přípravky – potraviny, sebe i své domovy. Kvůli přehnané hygieně a nedostatku podnětů pro naši imunitu z okolního prostředí jsme se stali citliví a onemocněli jsme. Lékař neřešil příčinu, ale následek a předepsal nám antibiotika. A to byla smrt pro náš střevní mikrobiom. Umřely potvůrky jak ty špatné, tak ty dobré. Zůstalo tam pusto prázdno. Trvalo týdny, než se nám znovu mikrobiom obnovil, ale nikdy už nebyl tak pestrý, jako dříve.

Od dobrých potvůrek ke špatným…

K tomu jsme přidali ještě mlsání sladkostí a slaných dobrot, pití slazených nápojů a průmyslově zpracované pokrmy. Náš mikrobiom se zcela změnil. Začali převládat špatné potvůrky a my jsme se začali cítit čím dál tím hůř. A dostali jsme se až na začátek našeho příběhu – k ránu, kdy se díváme do zrcadla, jsme nespokojení, máme kila navíc, trápí nás únava, nespavost, málo energie a trávicí problémy. Ale nebojte, ještě není pozdě na změnu! Jste připraveni cítit se skvěle a pořádně to roztočit?

Svůj mikrobiom můžeš změnit i ty!

Začněte pomaličku, pěkně krok po kroku. A to úplně jednoduchou výměnou pečiva z bílé mouky za to celozrnné. Právě pečivo z bílé mouky, které obsahuje velké množství aditiv a nevhodných ingrediencí, zhoršuje náš střevní mikrobiom. Ale pozor! Ne každé tmavé pečivo je opravdu celozrnné. Naučte se ho vybírat správně, anebo rovnou připravit sami doma.

2 to se mi líbí

Pozor! Právě probíhá akce na e-book:

Do konce akce zbývá: 30. 11. 2019, 23:59

E-book pro každého rodiče, kterému záleží na zdraví jeho dětí a hledá tipy na svačiny nejen do školy

Podívat se na to

Diskuse k článku