před 2 týdny 2 to se mi líbí

3 tipy na svačiny (nejen) pro děti. Originální, zdravé a chutné

Začala škola a opět ožilo téma svačiny… „Co mám připravit?“ Ráno je hektické, nemám moc času, ale zároveň nechci připravovat pořád jedno a to samé. „Zase rohlík? To je nudaaaa.“ Chceme, aby to bylo zdravé, výživné a chutné (no a vlastně také levné a rychlé). Hm, ale jde to vůbec spojit dohromady?

Zdravé, chutné, výživné, rychlé a levné svačiny?

Jde to všechno dohromady! Jen to chce trošku inspirace, cviku a tipů, jak na to (mrkněte na ultra zrychlovací tipy na konci článku). Pojďte se inspirovat…

Fast (super)food svačinka

Nutričně vyvážená svačinka, která zasytí na celé dopoledne, uspokojí chuť na nezdravý fast food a k tomu dodá živiny a nezatíží trávení – naopak ho potěší díky obsahu probiotik z jogurtu a prebiotik ze zeleniny, obilovin a luštěnin. Přímo vybízí k namáčení těch všech dobrot do dipu.

Ingredience:

Postup:

  • natural sojový jogurt
  • pažitka
  • celozrnné krekry
  • rukola
  • 1/4 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g vařené čočky
  • větší špetka majoránky
  • pár listů petrželky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • větší špetka soli
  • 1–2 lžíce celozrnné mouky
  • 3 lžíce oleje
  • mrkev
  • paprika
  • kedlubna
  • okurka

Začneme přípravou karbanátků (nejlépe si je necháme z víkendu viz tip níže). Na lžíci oleje osmahneme na kousky nakrájenou cibuli a česnek spolu se solí dozlatova. Čočku, usmaženou cibulku s česnekem, majoránku, petrželku a sojovou omáčku rozmixujeme ponorným mixérem na tuhou hmotu. Zahustíme moukou, aby bylo těsto tuhé a šlo z něj tvarovat karbanátky. Vytvarujeme karbanátky a smažíme je na oleji dozlatova z obou stran. Odložíme na ubrousek odkapat přebytečný tuk. Na dip smícháme sojový jogurt (nebo mandlový či jiný dle chuti) a nasekanou pažitku, můžeme dochutit octem a sušenými bylinkami dle chuti. Mrkev, okurku, kedlubnu a papriku nakrájíme na hranolky. Všechny dobroty naskládáme do krabičky.

Tipy: Karbanátky můžeme udělat jako hlavní chod přes víkend a zbylé nechat do krabičky na svačinku, díky tomu ušetříme čas. Můžeme místo čočky do karbanátků použít i jinou uvařenou luštěninu, například fazole, hrách nebo cizrnu (dobře je ale uvaříme doměkka a rozmixujeme). Pro bezlepkovou dietu celozrnnou mouku nahradíme luštěninovou moukou nebo pohankovou moukou. Zahušťovat můžeme i kukuřičnou strouhankou. Jogurt můžeme nahradit i za tofunézu (lze koupit ve zdravé výživě).

Banánová turbo svačinka

Tato zdravá sladká svačinka zajistí spoustu energie na jakoukoliv činnost, práci nebo sport (1), bystrou mysl, chytrou hlavičku a dobrou náladu (2, 3). To se hodí jak školákům, studentům, tak také pracujícím.

Ingredience:

Postup:

  • 2 lžíce celozrnné mouky
  • cca 5 lžic vody
  • špetka soli
  • olej na potření pánve
  • arašídové máslo
  • skořice (nebo kakao)
  • banán
  • mrkev
  • kešu ořechy
  • jablko
  • rybíz
  • borůvky

Mouku smícháme s vodou a solí na řidší palačinkové těsto. Pánev vymažeme olejem a usmažíme na ní palačinku z obou stran dozlatova. Potřeme ji arašídovým (nebo třeba mandlovým) máslem, posypeme skořicí nebo kakaem (pro menší děti karobem), na okraj palačinky položíme banán a zarolujeme. Palačinku nakrájíme na 5 kousků. Mrkev nakrájíme na hranolky a jablíčko na plátky. Všechny dobroty naskládáme do svačinkové krabičky.

Tipy: Pro bezlepkovou variantu použijeme pohankovou mouku, jinak můžeme použít například celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou mouku. Pokud máme dobrou nepřilnavou pánev, můžeme palačinku udělat i nasucho bez oleje. Pokud bychom neměli čas dělat palačinku, můžeme použít kupovaný wrap nebo chléb lavaš a zarolovat banán do něj. Alergikům na arašídy palačinku namažeme mandlovým máslem a mlsalům ještě pokapeme datlovým nebo javorovým sirupem nebo rovnou poažeme domácí nutellou (mandlové máslo + kakao/karob + datlový sirup).

Svačinka jako z Mexika

Tato svačinka podporuje soustředění a mozkovou činnost (4), dodá tělu palivo a ta pestrost barev a chutí je pastvou pro oči i chuťové pohárky. Kdo by odolal?

Ingredience:

  • klas kukuřice
  • tortilla
  • okurka
  • natural nebo uzené tofu
  • 1 lžíce oleje
  • sladká paprika mletá
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • paprika
  • mrkev
  • jablko
  • mandarinka
  • 1/4 energy tyčinky

Postup:

Začneme přípravou tofu. Nakrájíme ho na kostky a osmahneme na oleji dozlatova, posypeme paprikou, zalijeme lžící sojové omáčky a ještě zprudka osmahneme. Papriku nakrájíme na kostičky, okurku a mrkev na kolečka, 1/4 tortilly na kostičky (a zbylou tortillu na širší pásky). Na špejli napíchneme střídavě tortillu, papriku, okurku, mrkev a tofu. Klas kukuřice překrojíme a uvaříme cca 3 minuty ve vřící vodě se špetkou soli. Energy tyčinku (např. datlovou s kokosem) rozkrojíme na čtvrtinu, jablíčko na čtvrtky a mandarinku rozebereme na měsíčky. Do krabičky poskládáme všechny ingredience a podáváme.

Tipy: Když kupujeme tortillu, je třeba kontrolovat složení a vybírat tu, která neobsahuje aditiva (mrkněte ve zdravé výživě). Pokud máme chvilku, můžeme si ji i sami vyrobit (5 ks) z: 250 g kukuřičné krupice, 0,5 l vody, 2 lžic oleje a špetky soli. Nalijeme naběračku na rozpálenou pánev a jakmile se okraje začnou odlepovat, otočíme. Místo tortilly se dá použít i lavaš nebo pita či čapati chleba. Energy tyčinka se dá vyrobit doma z datlové pasty (nebo rozmixovaných datlí), kokosu a kakaa nebo jiných rozmixovaných oříšků nebo ji můžete nahradit müsli tyčinkou bez cukru.

Ultra zrychlovací tipy:

  • Většinu věcí lze koupit, anebo vyrobit doma do zásoby (např. krekry, sušenky, müsli nebo energy tyčinky) a pak jen používat do krabiček.
  • Čas lze ušetřit naplánováním výroby placek nebo karbanátků jako hlavní chod například o víkendu a zbylé si uložit do lednice na svačinu na další dny.
  • Co jde, si nachystejte večer předem (například oříšky, ovoce, nakrájenou zeleninu).
  • Mějte seznam inspirací na svačiny, ať nemusíte ztrácet čas vymýšlením a víte rychle, kam sáhnout.
2 to se mi líbí

Pozor! Právě probíhá akce na e-book:

Do konce akce zbývá: 30. 11. 2019, 23:59

E-book pro každého rodiče, kterému záleží na zdraví jeho dětí a hledá tipy na svačiny nejen do školy

Podívat se na to

Diskuse k článku