před 6 týdny Děkování9 lidí poděkovalo

3 tipy na rostlinné obědy do práce nebo do školy, vhodné i pro sportovce

Pravidelně a ještě k tomu zdravě jíst se může zdát jako náročný úkol – zvlášť, když trávíme tolik času v práci či ve škole, kde si většinou nemůžeme sestavit oběd dle představ.

Tyto 3 jednoduché misky, založené na celistvých rostlinných surovinách, si můžeme připravit doma a vzít s sebou do krabičky. Jsou dobré jak studené tak teplé.

Pokud se vám recepty budou líbit a chtěli byste takových tipů více a navíc se dozvědět, jak mít podobné obědy hotové za 10–15 minut, koukněte na náš e-book, ve kterém jsou desítky dalších obědových mís a návod, jak při jejich přípravě postupovat co nejefektivněji a také, jak jednotlivé suroviny připravovat pro co nejlepší stravitelnost.

Asijská s arašídovým dresinkem

Složení misky

Obiloviny, luštěniny:

  • pohankové Soba nudle
  • orestované tofu (uzené)

Zelenina:

  • mrkev (nahrubo nastrouhaná)
  • pečená paprika (pásky)
  • červené zelí (nudličky)
  • mungo klíčky
  • plátek citronu na pokapání

Posyp:

  • petrželka
  • arašídy
  • konopné semínko

Ostatní:

  • marinované žampiony v sojové omáčce

Dresink

Ingredience:

  • 40 g arašídového másla
  • 1 a 1/4 lžíce citronové šťávy
  • 3/4 lžíce javorového sirupu
  • 1/4 lžičky kari pasty
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1/4 lžičky nasekaného zázvoru (není nutné)
  • 0,5–1 lžíce sojové omáčky
  • voda nebo kokosové mléko dle potřeby

Postup:

  1. Zázvor nasekáme na malinké kostičky (lze ale vynechat nebo nahradit špetkou sušeného zázvoru).
  2. Do misky roztlačíme česnek, přidáme zázvor a všechny ostatní ingredience.
  3. Postupně přidáváme vodu nebo kokosové mléko do požadované konzistence.
  4. Pořádně promícháme.

Jarní s křenovým dresinkem

Složení misky

Obiloviny, luštěniny:

  • černá rýže
  • pučálka z hrachu

Zelenina:

  • polníček
  • ředkvičky
  • bílá ředkev (naspiralizovaná)
  • mrkev (naspiralizovaná)
  • cherry rajčata
  • řeřicha
  • křen

Posyp:

  • konopné semínko
  • dýňové semínko

Ostatní:

  • bazalkové pesto

Dresink

Ingredience:

  • 100 g kešu ořechů
  • 2 lžíce hořčice
  • šťáva z 1/2 citronu
  • cca 1 cm křenu (dle ostrosti)
  • pepř
  • sůl
  • voda

Postup:

  1. Kešu ořechy na 5 hodin dopředu namočíme do vody (ale není nutné).
  2. Všechny ingredience (kešu přidáme bez namáčecí vody) spolu s 1/4 šálku vody rozmixujeme.
  3. V průběhu mixování případně přidáváme další vodu, aby vznikl hladký dresink.

Duhová s tahini dresinkem

Složení misky

Obiloviny, luštěniny:

  • čirok (obarvený řepovou šťávou)
  • ne-masové koule (recept níže)

Zelenina:

  • pečený květák (obarvený kurkumou)
  • lollo salát
  • kysané červené zelí
  • polníček
  • klíčky vojtěšky

Posyp:

  • černý sezam

Dresink

Ingredience:

  • 40 g tahini
  • 1/2 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 1 malý stroužek česneku (není nutné)
  • špetka soli
  • voda dle potřeby (cca 1,5–3 lžíce)

Postup:

  1. Do misky roztlačíme česneku a přidáme všechny ostatní ingredience.
  2. Postupně přidáváme vodu do požadované konzistence.
  3. Pořádně promícháme.

Ne-masové koule

Ingredience:

  • 400 g vařené cizrny
  • 1/2 červené papriky (nadrobno)
  • 1/2 červené cibule (nadrobno)
  • 2 hrnky kapusty (nadrobno)
  • 1/2 hrnku hrášku
  • 1/2 hrnku kukuřice
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 3/4 lžičky soli
  • pepř
  • 1 lžíce oleje

Postup:

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, papriku a kapustu.
  2. Osmahnutou zeleninu, cizrnu, hrášek, kukuřici a koření rozmixujeme najemno.
  3. Přidáme vločky a pomixujeme, až nám vznikne těsto, které lze tvarovat (pokud je příliš mokré, přidáme víc vloček nebo trochu mouky).
  4. Z těsta vytvoříme kuličky.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 25–35 minut, dozlatova.

Zrychlovací tipy:

  • Základní suroviny mějte připravené předem. Obiloviny i luštěniny si můžete dělat do zásoby. Buď do lednice nebo do mražáku. Zásoby můžete vytvářet např. o víkendu, když máte dostatek času. Příprava podobného obědu je pak záležitostí několika minut.
  • Naplánujte si obědy dopředu a nakupte suroviny hromadně. Detailní plán na 6 týdnů, vč. nákupních seznamů najdete v našem e-booku.
  • Misku si můžete nachystat večer předem a ráno jen sbalit s sebou. Pokud ji chcete jíst teplou a v práci či ve škole nemáte možnost si ji ohřát, ohřejte ji ráno. Do oběda většinou vydrží vlažná v běžné dóze. Případně ji můžete dát do termosky na jídlo.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 9 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Pozor

Právě probíhá akce na e-book:

Do konce zbývá: 7. 8. 2020, 23:59

Probiotické super-jogurty bez mléka

11+ receptů na rostlinné jogurty, které jsou chutné, husté a prospěšné pro střevní mikrobiom. Od kokosu, přes mandle až po oves. Bez laktózy a živočišného mléka.

Zobrazit podrobnosti