před 3 lety Děkování120 lidí poděkovalo

3 tipy na bezmasá jídla, která si zamilují i milovníci masa – muž, děti i návštěva

Jak udělat jídlo bez masa, aby chutnalo?

Vymyslet něco zdravějšího bez masa ze zeleniny nebo luštěnin, aby to uspokojilo muže nebo děti zvyklé na klasiku, není často úplně jednoduché. Přitom bychom chtěli, aby i oni do sebe dostali nějakou tu vlákninu, vitamíny a minerální látky a nejedli pořád jen maso. Jak to vyřešit?

Stačí pár tipů a postupů a i vy můžete vykouzlit super-chutné pokrmy, které si nároční strávníci zamilují!

U bezmasých jídel pro klasické strávníky je důležité, aby byly:

  • dobře ochucené – pro strávníky zvyklé na klasiku jsou důležité výrazné chutě a úpravy, tj. použít například víc sójové omáčky, koření, rostlinný sýr, rostlinnou smetanu, lahůdkové droždí, marinovat, osmažit atp.
  • podobné tomu, na co jsou zvyklí – jen s výměnou ingrediencí za zdravější rostlinné varianty, například místo masových koulí tempehové koule
  • syté a hutnější – aby to nebyla jen zelenina, protože jinak to náročné strávníky neuspokojí, tj. přidat např. karbanátky
  • více „masové“ – tj. použít například uzené tofu, uzený tempeh, seitan speciál, luštěniny, udělat a osmažit karbanátky nebo do jídla použít koření či směsi na maso
  • hezky naaranžované – aby jídla lákala, jako když vidíte nějakou dobrotu v restauraci nebo na fotce 🙂

Hledáte-li kuchařku ověřených super-chutných bezmasých jídel, které můžete doma vařit, určitě koukněte do našeho e-booku, kde je inspirací přes čtyřicet!

A teď už se pojďme podívat na 3 výborné bezmasé recepty, které jsme pro vás připravili:

1. Steak z tempehu s pepřovou omáčkou a americkými brambory

Ingredience

  • tempeh uzený (který vybrat?) nebo natural
  • cuketa (150 g)
  • cibule (1/2 ks)
  • rukola (1 hrst)
  • brambory (600 g)
  • sójová omáčka (1 lžíce)
  • grilovací koření (1 lžička)
  • javorový sirup (1 lžička)
  • česnek sušený (1 lžička)
  • tymián sušený (1 lžička)
  • naložený zelený pepř
  • rostlinná smetana (100 ml)
  • hořčice (1 lžička)
  • ocet (1 lžička)
  • balzamiko ocet (1 lžička)
  • sůl
  • olivový olej (4 lžíce)

Postup

  1. Smícháme 2 lžíce oleje, sójovku, grilovací koření, sirup a pokud používáme natural tempeh, tak i 7 kapek tekutého kouře
  2. Do marinády naložíme tempeh a necháme ho minimálně hodinu marinovat
  3. Brambory i se slupkou nakrájíme na měsíčky a smícháme s lžící oleje, tymiánem, česnekem a solí
  4. Naskládáme je na plech a pečeme cca 40 minut na 200 °C
  5. Na 2 lžících oleje orestujeme najemno cibuli se solí a poté přidáme nakrájenou cuketu
  6. Zalijeme 300 ml vývaru nebo vody a vložíme nakládaný pepř (cca 20 kuliček)
  7. Dusíme do změknutí. Poté rozmixujeme dohladka a vložíme zbytek nakládaného pepře (cca 20 kuliček)
  8. Dochutíme hořčicí, octem, případně ještě solí a zjemníme smetanou
  9. Tempeh osmažíme nebo ogrilujeme
  10. Na talíř naložíme brambory, steak, omáčku a rukolu, kterou zakápneme balzamikem

Tip: Pokud by omáčka byla příliš řídká, můžete ji zahustit trochou celozrnné mouky nebo škrobu (rozmíchat předem ve studené vodě a vlít do omáčky a nechat provařit). Pro strávníky zvyklé na klasiku doporučujeme použít uzený nebo marinovaný tempeh od firmy Sojaprodukt, který chutí připomíná maso.

2. Bílé fazole s kukuřicí v rajčatové omáčce

Ingredience

  • bílé fazole (200 g syrových nebo 500 g vařených)
  • kváskový chléb
  • tempeh uzený (který vybrat?)
  • cibule (2 ks)
  • kukuřice (150 g)
  • rajčatové pyré (500 g)
  • majoránka sušená (1 lžíce)
  • kari koření (2 lžičky)
  • sójová omáčka (1 lžíce)
  • paprika uzená (2 lžíce)
  • pepř (1/2 lžičky)
  • kokosový cukr (2 lžičky)
  • sůl
  • škrob (1 lžička)
  • olivový olej (2 lžíce)

Postup

  1. Na pánvi zpěníme najemno nakrájenou cibulku dozlatova a osolíme ji větší špetkou soli
  2. Ochutíme vším kořením a chvilku ještě restujeme
  3. Zalijeme protlakem, vmícháme kukuřici, uvařené fazole a dusíme zhruba 15 minut
  4. Dochutíme sójovou omáčkou a cukrem
  5. Pokud je omáčka řidší, ještě ji zahustíme škrobem předem rozmíchaným v trošce studené vody
  6. Povaříme 2 minuty do zhoustnutí
  7. Na trošce oleje z obou stran dozlatova orestujeme plátky uzeného tempehu
  8. Pokrm podáváme s kváskovým chlebem

Tip: Pokud máte doma strávníky, kteří mají rádi pikantnější chutě, přidejte do pokrmu i špetku chilli. Tempeh můžete buď podávat osmažený na plátky jako na obrázku, anebo jej můžete nakrájet na menší kostičky a osmažit s cibulkou dozlatova a smíchat s fazolemi podobně jako klobásu nebo párek. Tempeh dodá jídlu masovou a uzenou chuť. Fazole si můžeme buď uvařit, nebo koupit již hotové v plechovce.

3. Zapečené těstoviny se zeleninou a tofu

Ingredience

  • těstoviny (400 g)
  • tofu uzené (1 ks)
  • ovesné vločky (1,5 šálku)
  • cibule (1 ks)
  • cuketa (1 ks)
  • brokolice (1 ks)
  • hrášek (1 hrst)
  • lahůdkové droždí (3 lžíce)
  • grilovací koření (1–2 lžičky)
  • sůl
  • olivový olej (3 lžíce)

Postup

  1. Dáme vařit těstoviny dle návodu na obalu
  2. Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli pěkně dozlatova
  3. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, tofu, hrášek a na růžičky rozebranou brokolici
  4. Ochutíme solí a grilovacím kořením tak, aby jídlo bylo výrazné
  5. Restujeme, než zelenina změkne
  6. Vločky nasypeme do mixéru a přilijeme 2 a 1/4 šálků vody
  7. Rozmixujeme na mléko
  8. Přecedíme přes pytlík na výrobu mléka, utěrku či silonku
  9. Do mléka zamícháme sůl a droždí a smícháme se zeleninou a slitou těstovinou
  10. Přendáme do vymaštěného pekáče a pečeme 40 minut na 200 °C, dokud není povrch zlatavý a mléko vsáklé

Tip: Toto jídlo je třeba před pečením dobře ochutit. Nebojte se ochutnat a případně přidat více koření (můžete použít i jiné než grilovací), droždí, soli nebo sójové omáčky. Pro vajíčkovou chuť můžete do vytvořeného mléka přidat i trochu černé vajíčkové soli a kurkumy na barvu. Zeleninu můžete různě měnit dle sezóny nebo chutí strávníků. Podobně můžete zapékat i brambory.


Inspirace, recepty a tipy, jak uvařit chutná bezmasá jídla pro celou rodinu v 1 knize

Pokud se vám recepty výše budou líbit, koukněte i na náš nový e-book Super-chutné bezmasé obědy, ve kterém najdete 41+ receptů na zdravější jídla ze zeleniny a luštěnin, které uspokojí i náročné strávníky zvyklé na „klasiku“. A k tomu i tipy, jak jídla přizpůsobit, jaké produkty jsou chuťově nejlepší a spoustu dalšího. Vše ověřeno náročnými strávníky z našich nejbližších.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 120 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨