Zeleninový tajine, barevná lahůdka z Maroka
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Před dvěma lety jsme s manželem měli možnost Maroko navštívit a právě tento pokrm byl ten, co nás na našich cestách zachraňoval. V bezmasé verzi se totiž jedná o přirozeně veganské jídlo, které nám dokázali připravit naprosto všude – ať už se jednalo o restaurace v centru Mediny, nebo o domácí ubytování vysoko v horách. Uvařila jsem si ho od té doby poprvé a byla to báječná nostalgie.
Ingredience:
- zelenina (červená cibule, cuketa, lilek, mrkev, paprika)
- cizrna
- sušené meruňky
- zázvor
- česnek
- koření (kurkuma, skořice, koriandr, pískavice řecké seno, paprika, kmín)
- rajčatové pyré
- olej
1. Připravíme základ
Oloupeme a najemno nakrájíme tři stroužky česneku a cca 5 cm zázvoru. Ve větším hrnci rozpálíme olej a při střední teplotě česnek se zázvorem orestujeme. Přidáme koření a po chvíli dvě lžíce rajčatové pasty. Po dvou minutkách zalijeme půl litrem vody.
2. Připravíme zeleninu
Očistíme a na větší kousky si nakrájíme námi preferovanou zeleninu, já použila menší cuketu, 1/4 lilku, mrkev, červenou cibuli a půlku červené a půlku žluté papriky, aby byla směs hezky barevná. Takto připravenou zeleninu vložíme do základu.
3. Cože? Cizrna a meruňky?
Na první pohled tato kombinace nemusí vypadat zrovna lákavě, ale ve skutečnosti dovedou tajine k dokonalosti. Ke směsi tedy přidáme zhruba 400 g předvařené cizrny – tu vaříme s jedlou sodou a bobkovým listem, nebo můžeme použít v případě spěchu konzervu. Cizrna dodá našemu tělu potřebné bílkoviny. Hrst nahrubo nasekaných meruněk zase ozvláštní chuť celého jídla, je velmi příjemné pak tu a tam kousnout do nasládlého sousta.
Směs také dle chuti osolíme a opepříme.
4. Dusíme a připravíme přílohu
Přivedeme k varu a teplotu stáhneme tak, aby se nám připravená směs pomalu dusila asi půl hodiny. Když se blížíme do finále (to poznáme tak, že nám zelenina už téměř změkla), tak si připravíme kuskus. Kuskus promícháme se solí a pepřem, zalijeme vařící vodou a necháme chvíli odstát pod talířem. Po pár minutách je hotovo.
5. Finále
Na závěr jsem připravený tajine posypala nasekanými mandlemi, dodaly finálnímu jídlu šmrnc, ale fantazii se meze nekladou. Použít můžete různá semínka, bylinky, cokoliv, co potěší vaše chuťové buňky.
Tip: Pro dnešní recept jsem zvolila kuskus celozrnný, můžete ale použít klasický a nebo naopak, pokud se chcete například vyhnout lepku, vyberte třeba quinou.
Inspiraci na další obědy pro každodenní vaření naleznete také v naší Odlehčené super-kuchařce s tipy pro zdraví střeva.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.