před měsícem Děkování3 lidé poděkovali

Tofu na grilu nemusí být nuda! Snadný návod, jak ho grilovat, aby bylo šťavnaté a plné chuti

Mnoho lidí má tofu spojeno s nezajímavou, mdlou chutí. To proto, že ho neochutnali správně připravené! Stačí pár snadných kroků a tofu je plné chuti a šťavnaté.

A to platí jak v kuchyni, tak na grilu. Postup je stejný. A ten si tady teď ukážeme:

1. Vybereme to správné

Na trhu existuje spousta druhů tofu a každé z nich se hodí trochu k jiné úpravě. Můžeme mít silken tofu, měkké tofu, tuhé nebo extra tuhé.

Pokud chceme tofu používat podobně jako plátek masa na gril, je dobré volit to středně tuhé. Takové, které se při krájení a manipulaci nerozpadá a obsahuje méně tekutiny.

My nejraději používáme Lunter (nebo Chef Select z Lidlu; výrobce je též Lunter) nebo Sunfood (nebo Nature’s Promise z Albertu; stejný výrobce).

2. Tofu vyždímáme

Tofu v sobě obsahuje tekutinu. Pokud ho chceme ochutit naší marinádou, je třeba tuto tekutinu marinádou nahradit. Uděláme to tak, že tofu „vyždímeme“ – zabalíme ho do čisté látkové nebo několika papírových utěrek (kapesníčků), vložíme mezi dvě prkénka a zatížíme těžším předmětem na 30 minut. Takto upravené tofu je jako houba – připravené vsáknout marinádu.

3. Naložíme do výrazné marinády na 30 minut

Tofu nakrájíme na libovolné kousky (pozor, aby nebyly moc malé a nepropadly mřížkami grilu; lépe větší a středně tlusté) a naložíme do chuťově výraznější marinády. Hodí se ingredience jako je sójová omáčka, grilovací koření, tekutý kouř, česnek, datlový či javorový sirup, BBQ omáčka atp.

Marinujeme minimálně půl hodiny, lépe přes noc (v lednici), aby tofu stihlo marinádu nasáknout. 

Doporučujeme si marinády nachystat větší množství, abychom jej nemuseli stále otáčet. Super pomůckou jsou zip sáčky, do kterých tofu i s marinádou vložíme, vytlačíme vzduch a uzavřeme. Tofu se dobře z obou stran namarinuje a v lednici nezabere příliš prostoru.

4. Připravíme gril

Gril před grilováním tofu dobře vyčistíme a mřížky naolejujeme. Jinak se bude tofu zbytečně přichytávat a to nechceme.

Tofu v kečupové marinádě

5. Naglazujeme a podáváme

Tofu upravíme na grilu, aby mělo z obou stran mřížky a poté potřeme glazurou (např. BBQ omáčkou nebo zbylou marinádou) a necháme vytvořit krustičku.

Podáváme se salátkem nebo přílohou dle vlastního výběru. Doporučujeme třeba grilované zámecké brambůrky a dip (např. naši probiotickou majonézu)!


Grilujete rádi? 🔥

Připravili jsme pro vás unikátní knihu plnou receptů a inspirace, co vše a jak grilovat bez masa.

Není to jen o paprikách, cuketách a žampionech. Možná vás překvapí, co vše se dá grilovat a jak dobré to je! Oslňte své přátele nebo rodinu luxusní grilovačkou a užijte si skvělé originální jídlo. 😋

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 3 lidé poděkovali za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨