před 3 týdny 9 to se mi líbí

Také nemáte čas péct kváskový chleba? Díky tomuto ho najdete

Když se řekne kváskový chleba, představím si výborný křupavý domácí bochník, jehož příprava mi zabere hodně času. „Chtěla bych péct, ale nemám na to čas. Mám děti. Chodím do práce. Studuji, …“ Souhlasně teď kýváte hlavou? Já také, pokud si vybereme časově náročný recept. Máte 5-10 minut času ráno a večer? Pak gratuluji. To je veškerý čas, který potřebujete k pečení kváskového chleba, pokud máte ten správný recept.

Myslela jsem si, že všechny kváskové chleby jsou náročné

Jako začátečník jsem často navštěvovala facebookovou skupinu Pečempecen, kde lidé sdíleli své nádherné chleby – tzv. „balóny“, jak je často označují. Nadýchané chleby jako obláček, se zlatavou kůrčičkou a s dírami jako sýr ementál. Některé chleby měly na kůrčičce ještě vyřezané překrásné obrazce. Když jsem viděla recepty s postupem na tyto skvostné chleby, věděla jsem, že to pro mě nebude:

(…) První překlad těsta proveďte po 3 hodinách. Další přeložení naplánujte 2× asi po 2 hodinách a nakonec 1× po 1 hodině. (…)“ (1)

Hned mi proletělo hlavou: „Na to nemám čas, abych se s těstem takto mazlila. Mám 2 práce a k tomu ještě studuji a většinu dne nejsem doma.“ A hned jsem si spojila, že kváskování je náročné na čas a že to s mým životem neskloubím.

Jak bude chleba náročný na čas? Záleží, jaký recept si vybereme

Pak jsem ale zjistila, že existují i jiné recepty na kváskový chleba, než jen tyto složité. A také, že jak bude příprava chleba časově složitá, záleží jen a jen na nás – na tom, jaký recept na kváskový chléb si vybereme.

Máme na výběr ze dvou druhů kváskových chlebů:

  • hnětené (ošatkové) – při jejich přípravě si tzv. „zašpiníme ruce“. Je třeba těsto několikrát hníst, překládat a stáčet do ošatky. Tyto chleby jsou náročnější jak na přípravu, tak na čas a tudíž vhodnější spíše pro pokročilé pekaře nebo ve dnech, kdy jsme doma a máme čas (víkendy, státní svátky, dovolená).
  • nehnětené (formové) – těsta se nedotýkáme rukama, stačí jen vařečkou zamíchat a péct v jakékoliv obdélníkové formě. Nehnětené chleby jsou velmi jednoduché na přípravu a nenáročné na čas. Dají se skvěle skloubit s prací, studiem i dětmi. Stačí být doma ráno a večer.

Máte 15 minut času? Pak zvládnete upéct chleba.

Když začínáme s pečením chleba, anebo nemáme času nazbyt, vybereme si recept na jednoduchý nehnětený chleba. Potřebujeme jen zhruba 15 minut z našeho aktivního času (z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že až budete péct chleba po třetí, půjde to už jako po másle :-)).

Tento druh chleba nevyžaduje žádné hnětení, překládání, tvarování, stáčení a špinavé ruce od mouky. Prostě a jednoduše jen 3× zamícháme vařečkou těsto (večer před spaním, ráno po probuzení a večer po příchodu z práce), nalijeme do formy a nakonec necháme troubu se postarat o zbytek (mezi tím, co se chleba peče, můžeme dělat spoustu dalších věcí, stačí mít nastavenou minutku, abychom na něj nezapomněli).

Když už si na přípravu chleba najdeme čas, rozhodně nechceme skončit s tvrdou plackou. Abychom minimalizovali riziko, že se chleba nepovede, je důležité zaměřit se v kváskování na 3 věci:

  • Sehnat si zdravý a kvalitní kvásek
  • Naučit se o něj pečovat
  • Mít plán – dobrý a ověřený recept

Jak tyto 3 kroky aplikovat do praxe jsme shrnuli do tohoto návodu ke stažení.

Tak hurá na to trouba už čeká!

Tak co na to říkáte? Pro mě osobně to byla motivace do toho jít. 15 minut času si i v sebe náročnějším dnu najdeme všichni. A pokud to myslíme s pečením chleba opravdu vážně, už nám nic nebrání se pustit do toho vlastního čerstvého, křupavého a lahodného kváskového bochníku chleba.

Začít můžete třeba tím, že si stáhnete návod, jak začít péct skvělý kváskový chléb bez obav, který vás navede tím správným směrem.

9 to se mi líbí

Pozor! Právě probíhá akce na e-book:

Do konce akce zbývá: 30. 11. 2019, 23:59

E-book pro každého rodiče, kterému záleží na zdraví jeho dětí a hledá tipy na svačiny nejen do školy

Podívat se na to

Diskuse k článku