před měsícem Děkování5 lidí poděkovalo

Rajčatové čatní, pikantní pochoutka indické kuchyně

Čatní je tradiční indická dobrota, která slouží k tomu, aby dochutila základní jídlo, např. zeleninové kari, dhal, tuto variantu si umím představit i do rajčatové omáčky ke špagetám. Připravovat se dá ze zeleniny ale i z ovoce a má mít výraznou chuť, často se jedná o kombinaci sladké, kyselé a pikantní.

Příprava čatní je jednoduchá, ale časově o něco náročnější, protože musíme čekat, až se jednotlivé suroviny zcela rozvaří a propojí. Na druhou stranu nabízí širokou paletu chutí, podle toho, jakou variantu zvolíme. Naše dnešní tomatová volba je příjemně pikantní a nasládlá.

Ingredience:

  • 250 g červené cibule
  • 500 g rajčat
  • 1 chilli paprička
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce datlového sirupu / sladěnky
  • sůl, pepř

1. Příprava zeleniny

Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, rajčata na o něco větší kousky a chilli papričku zbavíme stopky a semínek a nakrájíme opět najemno. Zeleninu vložíme do pánvičky.

2. Ochucování

Přidáme zbytek ingrediencí – jablečný ocet, sirup, špetku soli a pepře. Všechno společně promícháme a poté 30-40 minut dusíme pod pokličkou. Občas promícháme, suroviny se tím ještě lépe spojí a zkontrolujeme si tak, že se nám připravované čatní nepřipaluje.

3. Hotovooo

Hotové čatní přendáme do čisté skleničky a skladujeme v lednici. Používáme na dochucení jídel (buď rovnou do pokrmu, nebo servírovat bokem tak, aby si každý jídlo dochutil dle svých preferencí). Skvěle chutná a i na krajíci chlebu. Pokud byste si chtěli sami připravit i chléb, poslouží vám náš online kurz na přípravu kváskového domácího chlebu. S čerstvým voňavým pečivem tato pochoutka nabírá úplně jiný rozměr. Dobrou chuť!

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 5 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Pozor

Vánoce přicházejí