před 4 lety Děkování14 lidí poděkovalo

Rajčatové čatní, pikantní pochoutka indické kuchyně

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Čatní je tradiční indická dobrota, která slouží k tomu, aby dochutila základní jídlo, např. zeleninové kari, dhal, tuto variantu si umím představit i do rajčatové omáčky ke špagetám. Připravovat se dá ze zeleniny ale i z ovoce a má mít výraznou chuť, často se jedná o kombinaci sladké, kyselé a pikantní.

Příprava čatní je jednoduchá, ale časově o něco náročnější, protože musíme čekat, až se jednotlivé suroviny zcela rozvaří a propojí. Na druhou stranu nabízí širokou paletu chutí, podle toho, jakou variantu zvolíme. Naše dnešní tomatová volba je příjemně pikantní a nasládlá.

Ingredience:

  • 250 g červené cibule
  • 500 g rajčat
  • 1 chilli paprička
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce datlového sirupu / sladěnky
  • sůl, pepř

1. Příprava zeleniny

Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, rajčata na o něco větší kousky a chilli papričku zbavíme stopky a semínek a nakrájíme opět najemno. Zeleninu vložíme do pánvičky.

2. Ochucování

Přidáme zbytek ingrediencí – jablečný ocet, sirup, špetku soli a pepře. Všechno společně promícháme a poté 30-40 minut dusíme pod pokličkou. Občas promícháme, suroviny se tím ještě lépe spojí a zkontrolujeme si tak, že se nám připravované čatní nepřipaluje.

3. Hotovooo

Hotové čatní přendáme do čisté skleničky a skladujeme v lednici. Používáme na dochucení jídel (buď rovnou do pokrmu, nebo servírovat bokem tak, aby si každý jídlo dochutil dle svých preferencí). Skvěle chutná a i na krajíci chlebu. Pokud byste si chtěli sami připravit i chléb, poslouží vám náš online kurz na přípravu kváskového domácího chlebu. S čerstvým voňavým pečivem tato pochoutka nabírá úplně jiný rozměr. Dobrou chuť!

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 14 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Komentáře

Chcete přidat komentář k článku?

Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.

¨