před 3 týdny 11 to se mi líbí

Nepečené fazole, po kterých se budete oblizovat

Asi znáte legendární pečené fazole. Způsob přípravy fazolí převzatý v 17. století od původních indiánských kmenů v Americe. Dnes se většinou prodávají hotové v plechovce. I když konzervovaná varianta může leckomu posloužit jako rychlé jídlo, bohužel s sebou někdy nese i nevýhody v podobě přemíry přidaného cukru, nízké čerstvosti nebo obsahu hormonálního disruptoru BPA z plastového vnitřního potahu konzervy. Naštěstí si je můžeme připravit poměrně jednoduše i doma!

Receptů na pečené fazole je na internetu spousta. Proto se v tom našem odlišíme tím, že fazole budou nepečené a bude to trochu upravený recept, který sice není dle původních tradic, za to si však budete mlaskat nahlas!

Ingredience na 1 hladovou porci:

  • Malé bílé fazole (asi 150 g) (dají se koupit např. v Tescu)
  • Cibule (1 střední) – žlutá nebo bílá
  • Česnek (3 stroužky)
  • Uzený tempeh (asi 50 g) – já použil od Natural Way (ten dodá mírnou uzenou chuť, příp. lze použít tekutý kouř či uzenou papriku)
  • Rajčatové pyré (200 ml)
  • Chilli pasta (1 lžička) – z červených chilli papriček
  • Teriyaki omáčka (1 lžíce) – já použil Kikkoman s praženým sezamem (ta dodá potřebnou sladkost, příp. lze použít třeba javorový sirup)
  • Tmavá sójová omáčka (1 lžička)
  • Ocet (množství dle typu – já použil asi 2 lžíce vinného)
  • Hladkolistá petržel (asi půl svazku)
  • Jedlá soda (půl lžičky)
  • Bobkový list (2 ks)
  • Olej (nejlépe olivový, příp. řepkový)


Postup:

1. Namočit fazole

Fazole namočíme aspoň na 6 hodin, nejlépe však přes noc.

2. Uvařit fazole

Uvaříme je s jedlou sodou a bobkovým listem v dostatečném množství vody.

Soda díky alkalizaci zajistí rychlejší uvaření a také pomůže rozložit část oligosacharidů, které by mohly způsobovat zažívací potíže lidem, kteří nemají přizpůsobený mikrobiom.

Bobkový list se do luštěnin také tradičně přidává kvůli následné lepší stravitelnosti.

Fazole nesolíme, neb zaprvé omáčka bude slaná dost a zadruhé, povídá se, že sůl někdy zpomaluje vaření luštěnin.

3. Cibulka do zlatova + chilli + tempeh + česnek

Fazole máme uvařené? Tak jdeme na druhou část!

Na kostičky nakrájenou cibuli hodíme na pánev a restujeme na oleji. Jakmile začne zlátnout (třeba za 10 minut), tak k ní přihodíme chilli pastu a nahrubo nastrouhaný uzený tempeh. Mícháme, mícháme, až je chilli pasta rozpuštěná.

Poté na pánev přidáme i nakrájený česnek. Ten je lepší přidat až v této fázi, aby se nepřipálil.

Pozn.: Pokud nechcete přidávat tempeh, tak je možné místo něj pro uzenou chuť dát třeba uzenou papriku či tekutý kouř.

4. Zalít rajčatovým pyré

Jakmile je tempeh orestován do příjemné polokřupavé konzistence a cibulka zlatavá až hnědá, přilijeme teriyaki, sójovou omáčku a nakonec rajčatové pyré a ocet.

Pozn.: pokud nemáte teriyaki, tak přidejte třeba javorový sirup (jde hlavně o to trochu poladit sladkou chuť).

5. Přidat fazole a petržel

Máme téměř hotovo. Přidáme petržel a uvařené fazole. Zamícháme, případně dochutíme.

6. Voilà, podáváme

Pokud si fazole děláte jen pro sebe, můžete si tento kulinářský zážitek obohatit servírováním přímo na pánvi s vařečkou místo příboru. Mě to tak bavilo. Pokud chcete klasické servírování v misce či na talíři, může se hodit aspoň dřevěná lžíce.

11 to se mi líbí

Právě probíhá předprodej nového e-booku:

Do konce předprodeje zbývá: 29. 2. 2020, 23:59

Obědové super-misky do práce i do školy

42+ tipů na rostlinné obědové misky (teplé i studené), které zasytí, jsou snadné na přípravu a prospěšné pro zdraví, štíhlou linii i trávení.

+ E-book sladkých svačinek bez bílého cukru jako dárek!
Kouknout na předprodej

Diskuse k článku