Nepečené fazole, po kterých se budete oblizovat
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Receptů na pečené fazole je na internetu spousta. Proto se v tom našem odlišíme tím, že fazole budou nepečené a bude to trochu upravený recept, který sice není dle původních tradic, za to si však budete mlaskat nahlas!
Ingredience na 1 hladovou porci:
- Malé bílé fazole (asi 150 g) (dají se koupit např. v Tescu)
- Cibule (1 střední) – žlutá nebo bílá
- Česnek (3 stroužky)
- Uzený tempeh (asi 50 g) – já použil od Natural Way (ten dodá mírnou uzenou chuť, příp. lze použít tekutý kouř či uzenou papriku)
- Rajčatové pyré (200 ml)
- Chilli pasta (1 lžička) – z červených chilli papriček
- Teriyaki omáčka (1 lžíce) – já použil Kikkoman s praženým sezamem (ta dodá potřebnou sladkost, příp. lze použít třeba javorový sirup)
- Tmavá sójová omáčka (1 lžička)
- Ocet (množství dle typu – já použil asi 2 lžíce vinného)
- Hladkolistá petržel (asi půl svazku)
- Jedlá soda (půl lžičky)
- Bobkový list (2 ks)
- Olej (nejlépe olivový, příp. řepkový)
Postup:
1. Namočíme fazole
Fazole namočíme aspoň na 6 hodin, nejlépe však přes noc.
2. Uvaříme fazole
Uvaříme je s jedlou sodou a bobkovým listem v dostatečném množství vody.
Soda díky alkalizaci zajistí rychlejší uvaření a také pomůže rozložit část oligosacharidů, které by mohly způsobovat zažívací potíže lidem, kteří nemají přizpůsobený mikrobiom.
Bobkový list se do luštěnin také tradičně přidává kvůli následné lepší stravitelnosti.
Fazole nesolíme, neb zaprvé omáčka bude slaná dost a zadruhé, povídá se, že sůl někdy zpomaluje vaření luštěnin.
3. Cibulka do zlatova + chilli + tempeh + česnek
Fazole máme uvařené? Tak jdeme na druhou část!
Na kostičky nakrájenou cibuli hodíme na pánev a restujeme na oleji. Jakmile začne zlátnout (třeba za 10 minut), tak k ní přihodíme chilli pastu a nahrubo nastrouhaný uzený tempeh. Mícháme, mícháme, až je chilli pasta rozpuštěná.
Poté na pánev přidáme i nakrájený česnek. Ten je lepší přidat až v této fázi, aby se nepřipálil.
Pozn.: Pokud nechcete přidávat tempeh, tak je možné místo něj pro uzenou chuť dát třeba uzenou papriku či tekutý kouř.
4. Zalijeme rajčatovým pyré
Jakmile je tempeh orestován do příjemné polokřupavé konzistence a cibulka zlatavá až hnědá, přilijeme teriyaki, sójovou omáčku a nakonec rajčatové pyré a ocet.
Pozn.: pokud nemáte teriyaki, tak přidejte třeba javorový sirup (jde hlavně o to trochu poladit sladkou chuť).
5. Přidáme fazole a petržel
Máme téměř hotovo. Přidáme petržel a uvařené fazole. Zamícháme, případně dochutíme.
6. Voilà, podáváme
Pokud si fazole děláte jen pro sebe, můžete si tento kulinářský zážitek obohatit servírováním přímo na pánvi s vařečkou místo příboru. Mě to tak bavilo. Pokud chcete klasické servírování v misce či na talíři, může se hodit aspoň dřevěná lžíce.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.