před 9 měsíci Děkování85 lidí poděkovalo

Nejrychlejší návod na oxymel – fermentovaný sirup na podporu imunity

Toto je fermentovaný super-recept s blahodárnými účinky na mikrobiom.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Něco na vás leze nebo chcete podpořit imunitu? Už nemusíte běhat do lékárny. Vyrobte si léčivý sirup snadno doma. Postačí vám k tomu dvě základní ingredience a bylinky podle toho, jakou nemoc chcete léčit.

Co je to oxymel

Jedná se o nápoj (sirup), který pochází už ze starověku. Své jméno získal složením dvou řeckých slov oxy (kyselý) a mel (med) – tj. ze základních ingrediencí tohoto nápoje. Ocet a med (oxymel simplex) jsou v tomto nápoji tzv. „rozpouštědlem“, do kterého se extrahují výtažky z bylin.

Oxymel je sladko-kyselý a mírně zkvašený nápoj s příchutí bylin a ingrediencí, které se do něj vylouhují. Podle studií může pomáhat ke zmírňování metabolického syndromu (obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak, cholesterol atp.).

Základní oxymel simplex obsahuje 1 díl octu a 3 díly medu. Různé recepty se ale v poměrech těchto dvou ingrediencí různí, každý si tak může připravit poměr svého sirupu dle chuti. My si níže připravíme kyselejší oxymel a přidáme si do něj zázvor, česnek a kurkumu na podporu imunity a skořici na chuť.

Ingredience (1 sklenice):

  • 200 g nefiltrovaného jablečného octa (kupovaného, např. Alnatura nebo doma udělaného)
  • 150 g kvalitního nepasterizovaného medu (nejlépe od menšího včelaře, který se o včely stará s láskou a respektem, nebereme jim většinu medu, nemění za cukr a nekrmí je chemickými léky)
  • 1/2 lžičky sušené kurkumy
  • 50 g zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 celé skořice
  • volitelné: čerstvé nebo sušené byliny dle chuti nebo zdravotního problému, který chcete řešit

1. Nachystáme zázvor a česnek

Zázvor oloupeme od slupky a nastrouháme najemno. Česnek oloupeme a nožem ho rozrušíme.

2. Vše smícháme

Do menší sklenice nasypeme a nalijeme všechny ingredience a pořádně zamícháme. Pokud by byl med tuhý, než ho přidáme k ostatním ingrediencím, rozehřejeme ho ve vodní lázni.

Tip: V tomto bodě můžeme přidat i volitelné čerstvé nebo sušené bylinky (v poměru zhruba 1:2 – tj. 1 díl čerstvých bylinek a 2 díly oxymelu – kombinace medu a octu, anebo 1/2:2 – tj. 1/2 dílu sušených bylinek a 2 díly oxymelu), jako např. tymián, rozmarýn, šípky, jitrocel, kopřiva, oregano, majoránka, šalvěj, kontryhel, křen, fenykl, pelyněk aj.

3. Necháme kvasit

Pevně uzavřeme víčkem a sklenici přemístíme do temné místnosti (spíže, sklepa, garáže aj.) na 14–21 dní fermentovat a louhovat. Pravidelně protřepáváme (alespoň 3× týdně).

4. Přecedíme a používáme

Směs přecedíme přes sítko. Zázvor a česnek vyhodíme nebo použijeme do vaření a sirup uzavřeme do sklenice. Můžeme uchovávat v pokojové teplotě (směs bude dále kvasit), anebo v lednici.

Použití:

Sirup používáme jako prevenci nebo léčbu při nemoci buď přímo (1× 1 lžíci denně 1/2 hodiny před jídlem), anebo rozmícháme ve vodě. Dříve se využíval i na obklady zředěný s vodou nebo čajem (1:2–3).

Můžeme ho ale využít i v kuchyni jako zálivku do salátů, teplý nápoj nebo dochucovadlo nejrůznějších pokrmů dle bylinek a ingrediencí, které do něj vložíme.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 85 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨