Kvásek vs. droždí: 10 rozdílů
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
1. Kváskový chléb vydrží déle bez plísně
Je to dáno kyselým prostředím (konkrétně kyselinou mléčnou a octovou), které se v těstě vytváří působením přátelských bakterií. Kyselé prostředí brání rozvoji nepříznivých bakterií a plísní. Pokud je chléb správně prokvašený, dopečený a skladovaný, vydrží i 7-14 dní zabalený v utěrce bez známky plísně. Přirozeným jevem je pouhé ztvrdnutí kváskového chleba (tvrdý chleba lze napařit na pařáčku). Naopak kvasnicové chleby začnou velice rychle plesnivět.
2. Kvásek obsahuje desítky přátelských bakterií
Kvásek na rozdíl od pekařského droždí obsahuje několik desítek různých druhů mikroorganismů (kvasinek a bakterií), které se starají o kyselou chuť chleba, dobré nakynutí, ochranu před špatnými bakteriemi, lepší stravitelnost (odbourání kyseliny fytové (4, 5)) a usnadnění trávení těžko stravitelných látek atp. Naopak droždí obsahuje pouze jednu kvasinkovou kulturu, která způsobí nakynutí chleba (a dodá vitamíny skupiny B), ale už nepřináší tolik benefitů, např. v podobě lepší stravitelnosti nebo výdrže bez plísně, jako kváskový chléb.
3. Kváskové pečivo upravuje zažívání
Kváskové pečivo je díky příznivým mikroorganismům předem „natráveno“. Složité a nestravitelné látky jsou rozloženy na jednoduché, dobře stravitelné. Kváskové pečivo nezpůsobuje nadýmání, upravuje trávení a napomáhá pravidelnému vyprazdňování.
4. Kváskové pečivo má méně kalorií
Na kvašení těsta kváskového pečiva se podílejí enzymy mikroorganismů, které způsobují přeměnu složitých látek na jednodušší – např. polysacharidy. Vlivem štěpení polysacharidů je kváskové pečivo energeticky chudší s nižším glykemickým indexem (6), hladina cukru se tedy nevyplavuje tak rychle a lépe a déle zasytí. Kváskový chléb z celozrnné žitné mouky je tudíž vhodný i k zařazení do redukčních diet.
5. Kvásek má všestranné využití, nejen k pečení
Kvásek se nemusí používat pouze k pečení pečiva, dá se použít také k zahušťování nebo dokyselování jídel (polévek – třeba tradiční krkonošské kyselo a omáček), k nakypření lívanců, jako nočky do polévky, do těsta na granolu místo části vloček, do perníčků nebo těst na cukroví místo části mouky, na výrobu krekrů nebo třeba pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky atp.
6. Kváskové pečivo má méně lepku
Díky dlouhému procesu fermentace se v pšeničném a žitném chlebu snižuje množství lepku, narušuje se a je tak stravitelnější i pro celiaky (1, 2, 3).
7. Kvásek si můžete vytvořit úplně sami doma
K výrobě přírodního kvásku vám postačí pouze mouka a voda. A můžete si v pohodlí vyrobit vlastní kypřidlo. A navíc, kvásek se dá množit a uchovávat dokonce po mnoho let. Droždí si doma nevyrobíte, ani si ho neuchováte pro další pečení.
8. Kváskový chléb má to správné kyselé chlebové aroma
Díky vzniklé kyselině mléčné a octové během fermentace má kváskový chléb onu pověstnou kyselou chlebovou chuť a aroma. Chlebu z kvasnic toto aroma chybí, proto se do něj často přidává pro chuť a vůni sušený kvas nebo kvasový koncentrát (žitný kvas zahuštění a smíchaný s dalšími zlepšujícími látkami). Chléb z droždí často mívá ve složení desítky různých éček a zlepšovadel.
9. Kváskový chléb vyžaduje delší čas kynutí
Kváskový chléb kyne až 10x pomaleji než ten z droždí. Je to proto, že potřebuje 3 fázové kvašení, aby se rozložily všechny nestravitelné látky, rozmnožily se přátelské bakterie a chléb pěkně vykynul. Díky takto dlouhému kvašení jsou všechny živiny již „předtrávené“ a pro naše tělo lehce stravitelné, a to i v případě lepku (proto často kváskový chléb snáší i alergici na lepek).
Naopak chléb z droždí vykyne velmi rychle, neprobíhá v něm žádné „předtrávení“ živin a rozklad nestravitelných látek. Proto často lidi nadýmá a přibývá problémů se střevy a alergií na lepek. Např. kyselina fytová (antinutriční látka v obilné mouce) zůstává u chleba kynutého droždím nerozložena.
10. Kvásek je živý organismus, který vyžaduje péči
Když máte doma kvásek, je třeba o něj pravidelně a správně pečovat – najít si čas ho alespoň 1x týdně nakrmit, zbytek času tráví odpočinkem v lednici, na oplátku vám bude dělat radost krásnými a chutnými chleby 🙂 O droždí není třeba se starat – koupíte kostku v obchodě a hotovo. Kvásek jen tak v krámě nekoupíte, je třeba ho sehnat od někoho, kdo peče (z kváskové mapy nebo kváskové pekárny).
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.