před 2 týdny Děkování8 lidí poděkovalo

Jun tea kombucha, návod na fermentovaný nápoj ze zelného čaje a medu (ve 3 krocích)

Jemně kyselý fermentovaný nápoj ze zeleného čaje zahalený velkým tajemstvím. Je to jen typ kombuchy, anebo nová kultura? Od klasické kombuchy se jun totiž v mnohém liší…
Toto je fermentovaný super-recept s blahodárnými účinky na mikrobiom.

Co je to jun kombucha

V probiotickém světě je jun čím dál tím více oblíbená. Podobně jako kombucha je tento nápoj plný prospěšných bakterií. Kombucha a jun mají mnoho společného. Mnozí jun nazývají jako kombuchu v zeleném čaji oslazenou medem, jiní tvrdí, že jde o jedinečný kmen. Jak je to ve skutečnosti?

Na rozdíl od kombuchy, jejíž kořeny jsou v Rusku, je původ jun nejistý. Zdroje se různí. Některé ukazují na původ v Asii, jiné tvrdí, že jde jen o větev klasické kombuchy, která se přeučila na krmení medem.

My se spíše přikláníme k těm, kteří si myslí, že jun je předchůdcem kombuchy, protože se vyrábí z předprůmyslových surovin, jako je čerstvý zelený čaj a med z místního úlu (černý čaj a cukr jsou přeci jenom mladší potraviny).

Rozdíl mezi jun a klasickou kombuchou

Jun a kombucha mají mnoho společného. Obě se fermentují pomocí SCOBY kultury (Symbiotics Culture/Colony of Bacteria and Yeast, tj. symbiotická kolonie bakterií a kvasinek), ale hodně vlastností je i odlišuje.

Klasická kombuchaJun tea
IngredienceČerný čaj a rafinovaný cukrZelený čaj a nepasterizovaný med
ChuťSilná, octováJemná, méně kyselá
Obsah alkoholuMéně alkoholuVíce alkoholu
Doba fermentaceDelší (7–14 dní)Kratší (3–5 dní)
Teplota fermentaceTeplejší (22–26° C)Chladnější (18–21° C)
Složení bakteriíVíce octových bakteriíVíce laktobacilů

Ingredience (1 velká sklenice):

  • Jun tea kultura (SCOBY) + 2 dcl původního nálevu (dá se sehnat na Facebooku či na Amazonu, nebo vyrobit z klasické kombuchy, viz návod na konci článku)
  • 1 litr vody
  • 4 lžičky kvalitního zeleného čaje
  • 4 lžíce kvalitního nepasterizovaného medu (nejlépe od menšího včelaře, který se o včely stará s láskou a respektem, nebereme jim většinu medu, nemění za cukr a nekrmí je chemickými léky)

1. Připravíme zelený čaj

Do konvičky nasypeme 4 lžičky čaje a zalijeme vroucí vodou. Necháme 5 minut louhovat. Scedíme a necháme vychladnout.

2. Vložíme Jun a necháme fermentovat

Zchládlý čaj nalijeme do větší sklenice. Přidáme původní nálev z Jun a Jun SCOBY (mateřskou houbu). Sklenici zakryjeme látkou nebo kapesníčkem a utáhneme gumičkou. Necháme 3 až 5 dní fermentovat.

3. Hotovo, anebo pokračujeme 2. fermentací

Opatrně ze sklenice vytáhneme Jun a položíme ji na talířek. Slijeme nápoj do jiné sklenice (ten buď vypijeme, uskladníme do lednice, anebo s ním pokračujeme ve 2. fermentací), ale v původní sklenici necháme 2 dcl a ihned postup zopakujeme pro další várku čaje, anebo v tomto zbytkovém nálevu skladujeme naši SCOBY týden, než vytvoříme další várku.

Pokud chceme nápoj ochucený nebo perlivější, můžeme se slitým nálevem pokračovat v druhé fermentaci.

Nálev nalijeme do čistých sklenic a pokud chceme, můžeme přidat pro dochucení ovoce nebo bylinky (maliny, jahody, levanduli, citron, zázvor aj.). Celé uzavřeme pevně víčkem (ideální je láhev na alkohol s obloučkovým uzávěrem) a necháme v pokojové teplotě ještě 2-3 dny bez otvírání fermentovat. Poté ihned pijeme, nebo skladujeme v lednici cca 3 měsíce.

Jak přeučit klasickou kombuchu na zelený čaj a med (udělat z ní jun)

Pokud neseženeme kulturu na Jun, můžeme si ji i vyrobit z klasické kombuchy.

Přeučování klasické kombuchy na krmení zeleným čajem a medem je ale třeba provádět pomalu, krok po kroku.

Použijte novou SCOBY (mějte původní v záloze, kterou budete krmit jako obvykle černým čajem a cukrem), na které budete přeučování testovat.

Začněte nahrazením 20 % cukru a černého čaje medem a zeleným čajem. Pokud se povedlo a SCOBY prospívá (pokud ne, snižte množství medu a zeleného čaje ve prospěch černého a cukru), zvyšte nahrazení na 50 %, poté na 75 % a nakonec černý čaj a cukr nahraďte plně zeleným čajem a medem. Pomalý přechod pomůže SCOBY se adaptovat na nové krmení.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 8 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Pozor

Vánoce přicházejí