Jun tea kombucha, návod na fermentovaný nápoj ze zelného čaje a medu (ve 3 krocích)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/08/DSC_04331200.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Co je to jun kombucha
V probiotickém světě je jun čím dál tím více oblíbená. Podobně jako kombucha je tento nápoj plný prospěšných bakterií. Kombucha a jun mají mnoho společného. Mnozí jun nazývají jako kombuchu v zeleném čaji oslazenou medem, jiní tvrdí, že jde o jedinečný kmen. Jak je to ve skutečnosti?
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/08/DSC_03831200-700x466.jpg)
Na rozdíl od kombuchy, jejíž kořeny jsou v Rusku, je původ jun nejistý. Zdroje se různí. Některé ukazují na původ v Asii, jiné tvrdí, že jde jen o větev klasické kombuchy, která se přeučila na krmení medem.
My se spíše přikláníme k těm, kteří si myslí, že jun je předchůdcem kombuchy, protože se vyrábí z předprůmyslových surovin, jako je čerstvý zelený čaj a med z místního úlu (černý čaj a cukr jsou přeci jenom mladší potraviny).
Rozdíl mezi jun a klasickou kombuchou
Jun a kombucha mají mnoho společného. Obě se fermentují pomocí SCOBY kultury (Symbiotics Culture/Colony of Bacteria and Yeast, tj. symbiotická kolonie bakterií a kvasinek), ale hodně vlastností je i odlišuje.
Klasická kombucha | Jun tea | |
Ingredience | Černý čaj a rafinovaný cukr | Zelený čaj a nepasterizovaný med |
Chuť | Silná, octová | Jemná, méně kyselá |
Obsah alkoholu | Méně alkoholu | Více alkoholu |
Doba fermentace | Delší (7–14 dní) | Kratší (3–5 dní) |
Teplota fermentace | Teplejší (22–26° C) | Chladnější (18–21° C) |
Složení bakterií | Více octových bakterií | Více laktobacilů |
Ingredience (1 velká sklenice):
- Jun tea kultura (SCOBY) + 2 dcl původního nálevu (dá se sehnat na Facebooku či na Amazonu, nebo vyrobit z klasické kombuchy, viz návod na konci článku)
- 1 litr vody
- 4 lžičky kvalitního zeleného čaje
- 4 lžíce kvalitního nepasterizovaného medu (nejlépe od menšího včelaře, který se o včely stará s láskou a respektem, nebereme jim většinu medu, nemění za cukr a nekrmí je chemickými léky)
1. Připravíme zelený čaj
Do konvičky nasypeme 4 lžičky čaje, přidáme med a zalijeme vroucí vodou. Necháme 5 minut louhovat. Scedíme a necháme vychladnout.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/08/DSC_03641200-700x466.jpg)
2. Vložíme Jun a necháme fermentovat
Zchládlý čaj nalijeme do větší sklenice. Přidáme původní nálev z Jun a Jun SCOBY (mateřskou houbu). Sklenici zakryjeme látkou nebo kapesníčkem a utáhneme gumičkou. Necháme 3 až 5 dní fermentovat.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/08/DSC_03881200-700x466.jpg)
3. Hotovo, anebo pokračujeme 2. fermentací
Opatrně ze sklenice vytáhneme Jun a položíme ji na talířek. Slijeme nápoj do jiné sklenice (ten buď vypijeme, uskladníme do lednice, anebo s ním pokračujeme ve 2. fermentací), ale v původní sklenici necháme 2 dcl a ihned postup zopakujeme pro další várku čaje, anebo v tomto zbytkovém nálevu skladujeme naši SCOBY týden, než vytvoříme další várku.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/08/DSC_03931200-700x466.jpg)
Pokud chceme nápoj ochucený nebo perlivější, můžeme se slitým nálevem pokračovat v druhé fermentaci.
Nálev nalijeme do čistých sklenic a pokud chceme, můžeme přidat pro dochucení ovoce nebo bylinky (maliny, jahody, levanduli, citron, zázvor aj.). Celé uzavřeme pevně víčkem (ideální je láhev na alkohol s obloučkovým uzávěrem) a necháme v pokojové teplotě ještě 2-3 dny bez otvírání fermentovat. Poté ihned pijeme, nebo skladujeme v lednici cca 3 měsíce.
Jak přeučit klasickou kombuchu na zelený čaj a med (udělat z ní jun)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/08/two-mason-jars-filled-with-liquid-on-white-surface-700x1050.jpg)
Pokud neseženeme kulturu na Jun, můžeme si ji i vyrobit z klasické kombuchy.
Přeučování klasické kombuchy na krmení zeleným čajem a medem je ale třeba provádět pomalu, krok po kroku.
Použijte novou SCOBY (mějte původní v záloze, kterou budete krmit jako obvykle černým čajem a cukrem), na které budete přeučování testovat.
Začněte nahrazením 20 % cukru a černého čaje medem a zeleným čajem. Pokud se povedlo a SCOBY prospívá (pokud ne, snižte množství medu a zeleného čaje ve prospěch černého a cukru), zvyšte nahrazení na 50 %, poté na 75 % a nakonec černý čaj a cukr nahraďte plně zeleným čajem a medem. Pomalý přechod pomůže SCOBY se adaptovat na nové krmení.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.
Chcete přidat komentář k článku?
Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.