před 3 lety Děkování92 lidí poděkovalo

Jun tea kombucha, návod na fermentovaný nápoj ze zelného čaje a medu (ve 3 krocích)

Toto je fermentovaný super-recept s blahodárnými účinky na mikrobiom.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Jemně kyselý fermentovaný nápoj ze zeleného čaje zahalený velkým tajemstvím. Je to jen typ kombuchy, anebo nová kultura? Od klasické kombuchy se jun totiž v mnohém liší…

Co je to jun kombucha

V probiotickém světě je jun čím dál tím více oblíbená. Podobně jako kombucha je tento nápoj plný prospěšných bakterií. Kombucha a jun mají mnoho společného. Mnozí jun nazývají jako kombuchu v zeleném čaji oslazenou medem, jiní tvrdí, že jde o jedinečný kmen. Jak je to ve skutečnosti?

Na rozdíl od kombuchy, jejíž kořeny jsou v Rusku, je původ jun nejistý. Zdroje se různí. Některé ukazují na původ v Asii, jiné tvrdí, že jde jen o větev klasické kombuchy, která se přeučila na krmení medem.

My se spíše přikláníme k těm, kteří si myslí, že jun je předchůdcem kombuchy, protože se vyrábí z předprůmyslových surovin, jako je čerstvý zelený čaj a med z místního úlu (černý čaj a cukr jsou přeci jenom mladší potraviny).

Rozdíl mezi jun a klasickou kombuchou

Jun a kombucha mají mnoho společného. Obě se fermentují pomocí SCOBY kultury (Symbiotics Culture/Colony of Bacteria and Yeast, tj. symbiotická kolonie bakterií a kvasinek), ale hodně vlastností je i odlišuje.

Klasická kombuchaJun tea
IngredienceČerný čaj a rafinovaný cukrZelený čaj a nepasterizovaný med
ChuťSilná, octováJemná, méně kyselá
Obsah alkoholuMéně alkoholuVíce alkoholu
Doba fermentaceDelší (7–14 dní)Kratší (3–5 dní)
Teplota fermentaceTeplejší (22–26° C)Chladnější (18–21° C)
Složení bakteriíVíce octových bakteriíVíce laktobacilů

Ingredience (1 velká sklenice):

  • Jun tea kultura (SCOBY) + 2 dcl původního nálevu (dá se sehnat na Facebooku či na Amazonu, nebo vyrobit z klasické kombuchy, viz návod na konci článku)
  • 1 litr vody
  • 4 lžičky kvalitního zeleného čaje
  • 4 lžíce kvalitního nepasterizovaného medu (nejlépe od menšího včelaře, který se o včely stará s láskou a respektem, nebereme jim většinu medu, nemění za cukr a nekrmí je chemickými léky)

1. Připravíme zelený čaj

Do konvičky nasypeme 4 lžičky čaje, přidáme med a zalijeme vroucí vodou. Necháme 5 minut louhovat. Scedíme a necháme vychladnout.

2. Vložíme Jun a necháme fermentovat

Zchládlý čaj nalijeme do větší sklenice. Přidáme původní nálev z Jun a Jun SCOBY (mateřskou houbu). Sklenici zakryjeme látkou nebo kapesníčkem a utáhneme gumičkou. Necháme 3 až 5 dní fermentovat.

3. Hotovo, anebo pokračujeme 2. fermentací

Opatrně ze sklenice vytáhneme Jun a položíme ji na talířek. Slijeme nápoj do jiné sklenice (ten buď vypijeme, uskladníme do lednice, anebo s ním pokračujeme ve 2. fermentací), ale v původní sklenici necháme 2 dcl a ihned postup zopakujeme pro další várku čaje, anebo v tomto zbytkovém nálevu skladujeme naši SCOBY týden, než vytvoříme další várku.

Pokud chceme nápoj ochucený nebo perlivější, můžeme se slitým nálevem pokračovat v druhé fermentaci.

Nálev nalijeme do čistých sklenic a pokud chceme, můžeme přidat pro dochucení ovoce nebo bylinky (maliny, jahody, levanduli, citron, zázvor aj.). Celé uzavřeme pevně víčkem (ideální je láhev na alkohol s obloučkovým uzávěrem) a necháme v pokojové teplotě ještě 2-3 dny bez otvírání fermentovat. Poté ihned pijeme, nebo skladujeme v lednici cca 3 měsíce.

Jak přeučit klasickou kombuchu na zelený čaj a med (udělat z ní jun)

Pokud neseženeme kulturu na Jun, můžeme si ji i vyrobit z klasické kombuchy.

Přeučování klasické kombuchy na krmení zeleným čajem a medem je ale třeba provádět pomalu, krok po kroku.

Použijte novou SCOBY (mějte původní v záloze, kterou budete krmit jako obvykle černým čajem a cukrem), na které budete přeučování testovat.

Začněte nahrazením 20 % cukru a černého čaje medem a zeleným čajem. Pokud se povedlo a SCOBY prospívá (pokud ne, snižte množství medu a zeleného čaje ve prospěch černého a cukru), zvyšte nahrazení na 50 %, poté na 75 % a nakonec černý čaj a cukr nahraďte plně zeleným čajem a medem. Pomalý přechod pomůže SCOBY se adaptovat na nové krmení.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 92 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Komentáře

Chcete přidat komentář k článku?

Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.

¨