Jednoduchý recept na kvašáky, okurky kvašené ve slaném nálevu
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Kvašáky versus naložené okurky
Kvašené okurky (nebo-li kvašáky či rychlokvašky) jsou přirozeně konzervované okurky mléčným kvašením.
Od těch nakládaných a sterilovaných, které se prodávají v supermarketu a zavařují se při vysoké teplotě, se kvašáky liší obsahem probiotických bakterií a enzymů podporujících střevní mikroflóru a s ní i imunitu a trávení.
Rozdíl mezi rychlokvaškami a kvašáky
Rychlokvašky (také se jim říká letní močáky) se zalévají teplým (či horkým) nálevem, jsou rychle hotové a je třeba je zkonzumovat co nejdříve.
Naopak kvašáky se zalévají studeným nálevem. Díky tomu vydrží ve studeném sklepě až do další sezóny.
Ingredience:
- 1 kg okurek nakladaček
- 40 g soli
- 1 l vody
- 2 vinné listy
- 2 višňové listy
- 2 snítky kopru
- ostatní ingredience dle chuti: křen, česnek, pepř, nové koření, bobkový list aj.
1. Nachystáme okurky
Okurky omyjeme a namočíme na několik hodin do vody (ideální je 12 hodin), aby ztratily svou hořkost. Poté je scedíme a propíchneme vidličkou.
2. Připravíme nálev
Do hrnce nalijeme vodu a nasypeme sůl. Přivedeme k varu, necháme mírně povařit, aby se rozpustila sůl a vypneme. Necháme vychladnout na teplotu pod 40 °C (když do vody vložíme prst, nepopálíme se).
2. Okurky vložíme do sklenice
Čistou sklenici postupně plníme listy, koprem, okurky a případně i dalšími ingrediencemi dle chuti (plátky křenu, koření, oloupaný česnek aj.). Okurky zatížíme tak, aby nemohly plavat (např. o zkosenou stranu sklenice, případně je zatížíme převařeným), jinak může vzniknout plíseň nebo křís.
3. Zalijeme nálevem a necháme kvasit
Sklenici s okurky zalijeme vlažným nálevem a uzavřeme víčkem (zašroubujeme). Zkontrolujeme, že jsou všechny ponořené pod hladinou. Necháme fermentovat v pokojové teplotě alespoň týden až 10 dní.
Hotové kvašáky přemístíme do lednice (nebo do chladného sklepa) a konzumujeme například k zapečeným těstovinám, chlebu nebo rizotu.
Tip: Starší generace dávala pro rychlejší kvašení na dno sklenice s okurky i kousek kváskového chleba.
Možné problémy při výrobě kvašáků a jejich řešení
- pěna – je to dobré znamení probíhající fermentace.
- bílá vrstva (povlak) – jedná se o křís, který není nebezpečný. Stačí ho sebrat lžící.
- plíseň – můžeme také odstranit, kyselé prostřední pod hladinou jí neumožní dostat se k okurkám. Pokud jsme ale citliví na plísně, raději se konzumací takových okurek vyhneme.
- měkká konzistence okurek – často málo soli v nálevu, vysoká teplota či dlouhý čas fermentace. Správné křupavosti pomáhá i vinný list a dostatečně dlouhé namočení okurek ve vodě před samotnou fermentací.
Tahák na výrobu pickles, které si zamilujete (zdarma)
Vyrobte si jednoduchou a lahodnou kvašenou zeleninu, která podpoří zdraví, imunitu i trávení!
Podrobný návod na výrobu pickles v jednom taháku, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.
Chcete přidat komentář k článku?
Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.