Jak získat odvahu (opět) péct kváskový chleba
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ve světě kváskování jsem si připadala jako Alenka v říši divů
Když jsem poprvé začínala s pečením kváskového chleba, připadala jsem si jako Alenka v říši divů. Kolem mě se to hemžilo nadšenými pekaři a jejich krásnými fotkami chlebů, nad kterými mi tekly sliny.
Ale mně osobně celé to kváskování přišlo jako alchymie. Velká věda. Moc jsem nerozuměla, jak to vše funguje, nedokázala se v tom zorientovat a nebyla si jistá a bála se, jestli to zvládnu.
Zkušení pekaři mě ujišťovali, že je to úplně jednoduché
Říkali mi, ať si vyberu jakýkoliv recept na chleba a prostě to zkusím. Jenže já se bála a nerozuměla tomu, protože všechny recepty se hemžily cizími slovy jako je překládání, hnětení, laminování, autolýza a zápara.
„Co to je to překládání a autolýza? Pfff… Nemůže být nějaký jednoduchý recept a ucelené info pro úplné začátečníky jako jsem já? Kde bude vše lidsky řečeno a vysvětleno, s čím začít, jak a kdy mám co dělat? A kde to jenom všechno zamíchám? Bez všech těch cizích slov a složitých postupů jako je hnětení, laminování a překládání?“ říkala jsem si.
Tak moc jsem se snažila … a výsledek? Tvrdá placka!
Sehnala jsem si kvásek a dle rady „přidej tam mouku a vodu“ jsem ho nakrmila, ale nebyla jsem si vůbec jistá, jestli to dělám dobře. „Jak se o kvásek mám starat? Co když mi umře?“
Vybrala jsem si recept na chleba s krásnou fotkou výsledného bochníku a o víkendu jsem se s tím celý den patlala a překládala, hnětla a stáčela do ošatky tak pečlivě, až mě bolely svaly. Vypadalo to nadějně a já se těšila. A výsledek? Byla z toho tvrdá a hutná placka vhodná tak leda na vybíjení oken.
Byla jsem naštvaná a vykašlala se na to
Byla jsem z mého nezdaru zklamaná. „Toto není pro mě. Nezvládnu to. Je to moc komplikované a složité. Kašlu na to a tečka.“ A tím jsem i zabila sehnaný kvásek. A další půl rok jsem zase jen slintala nad fotkami úspěšných pekařů.
Přijde vám to povědomé? Vidíte se v tom? Problém není ve vás, ale v receptu!
Nejste v tom sami. I já si to zažila a bála se znovu začít, že to skončí stejným fiaskem. Přitom problém nezdaru je ve většině případů pouze složitý a neověřený recept na kváskový chléb.
Existuje řešení, jak to udělat jinak
Ale jde to i jinak. A to začít péct první chleba s ověřeným receptem, který je jednoduchý, detailně a lidsky (nejlépe i názorně, např. ve videu) vysvětlený, chutný, ale hlavně – zaměřený pro začátečníky.
Žádná cizí slova, žádné hnětení, překládání a laminování. To je pro nás, začátečníky, zbytečně složité a může nás to odradit. Potřebujeme se nejdříve naučit základy. Udělat ten nejjednodušší chléb a zkusit si, že to opravdu zvládneme.
Chce to recept, kde budeme mít záruku, že se nám chleba povede
Chleba sice třeba nebude vzhledově jako ze žurnálu nebo od těch, kteří přispívají ve facebookové skupině Pečem pecen, ale když takový ověřený jednoduchý recept budeme následovat, chleba se nám zaručeně povede, bude náš vlastní a hlavně – bude dobrý.
Získejte opět ztracenou odvahu
Pomohlo by vám získat odvahu na pečení kváskového chleba, když u receptu:
- víte přesně, jak chleba udělat a rozumíte každému kroku,
- máte přesný plán, který když budete následovat, víte, že se vám chleba povede?
Mě osobně tyto body dodaly jistotu. A díky tomu jsem opět začala péct. A najednou jsem držela krásný bochník a když jsem ho rozkrojila a ochutnala… No co si budeme povídat – zmizel jako pára nad hrncem!
Pokud tedy nechcete kupovat nekvalitní pečivo ze supermarketu, dejte pečení ještě šanci. Vezměte to do vlastních rukou:
- začněte chlebem, který je nehnětený (tzn. že se nemusí sahat do těsta rukama a učit se hníst)
- začněte receptem, který využívá tzv. 3-fázové kvašení (aktivaci, rozkvas a kynutí). Není to nic složitého a s dobrým receptem vám každá z fází nezabere více než 5 minut. Odměnou je pak pořádně prokvašený chléb a vyšší šance na úspěch.
- důležité je mít také u receptu uvedený časový plán, kdy každou fázi provést.
3 kroky k dosažení úspěchu
Pokud budete znát a umět to, co je při pečení důležité, tak budete péct dobrý chleba!
A jak tedy správně (znovu) a bez obav začít, aby se chleba určitě povedl?
- Sehnat si zdravý a kvalitní kvásek
- Naučit se o něj pečovat
- Mít plán – dobrý a ověřený recept
Chcete navést správným směrem k tomu, aby se vám chleba povedl? Stáhněte si návod, ve kterém vás naučíme, jak tyto kroky aplikovat do praxe.
Nepovedl se vám chleba? Nezoufejte.
Moc dobře víme, že udělat první krok je nejtěžší. Obzvlášť, když se to jednou nepovedlo. Ale to vůbec neznamená, že na to nemáte nebo že pečení není pro vás! Pokud budete mít dobrý návod a budete vědět, jak na to, příprava chleba bude hračka (zamíchat těsto zvládne i dítě). Začněte třeba tím, že si takový návod stáhnete zde.
A pokud stále nemáte jistotu, jste na pochybách a bojíte se znovu začít, napište nám do komentáře. Rádi vám pomůžeme najít ztracenou odvahu! 🙂
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.