před 5 lety Děkování16 lidí poděkovalo

Jak funguje „kouzlo“ jménem kvásek

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Jak se tvoří a vzniká kvásek? Na jakém principu vlastně funguje? Pojďme prozkoumat to přírodní kouzlo!

Jak funguje kvásek

Ke vzniku přírodního kypřícího „nástroje“ kvásku jsou třeba pouhé dvě obyčejné ingredience – mouka a voda. Mouka z obilovin v sobě přirozeně obsahuje kvasinky a bakteriální spory. Když se smíchá s vodou, enzymy v mouce rozloží škrob na jednoduché sacharidy (glukózu a maltózu). Glukóza je potrava pro kvasinky, maltóza zase pro bakterie mléčného kvašení. Tyto živé mikroorganismy se začnou rychle množit. Jejich působením vzniká kyselina mléčná a octová, které chlebu dodávají typickou kyselou chuť (zároveň kyselé prostředí brání rozvoji nepříznivých bakterií a plísní). Kvasinky produkují alkohol a oxid uhličitý. A právě ten je zodpovědný za nakynutí těsta.

Životní cyklus kvásku

Při každém založení nového kvásku nebo přikrmení současného kvásku v těstě probíhají čtyři fáze, resp. tři – poslední fázi se vyhýbáme včasným a správným krmením kvásku. Jak rychle budou fáze probíhat, to záleží na několika faktorech: jak starý je kvásek, jaká je aktivita kvásku a jaká je teplota v místnosti.

  1. Klidová fáze (tj. přidání mouky ke kvásku nebo založení nového kvásku) – bakterie se zatím příliš rychle nemnoží, spíše se seznamují s okolím, probíhají enzymatické reakce.
  2. Exponenciální fáze – bakterie se množí rychle, jejich počet exponenciálně roste až do doby, než jim dojde krmení (sacharidy z mouky). Jako vedlejší produkt vznikají kyseliny a plyny.
  3. Stacionární fáze – růst bakterií se stabilizuje, zastavuje.
  4. Fáze odumírání (tj. smradlavý, oddělený a nehybný kvásek) – kvasinky začínají odumírat a počet mrtvých kvasinek převyšuje počet těch živých. Některé kvasinky vytvářejí klidové stádium pro nepříznivé podmínky. Do této fáze nechceme dojít.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 16 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨