Jak funguje „kouzlo“ jménem kvásek
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2019/01/bread-2559313_1280-825x510.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Jak funguje kvásek
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2019/01/dough-196235_1280-300x200.jpg)
Ke vzniku přírodního kypřícího „nástroje“ kvásku jsou třeba pouhé dvě obyčejné ingredience – mouka a voda. Mouka z obilovin v sobě přirozeně obsahuje kvasinky a bakteriální spory. Když se smíchá s vodou, enzymy v mouce rozloží škrob na jednoduché sacharidy (glukózu a maltózu). Glukóza je potrava pro kvasinky, maltóza zase pro bakterie mléčného kvašení. Tyto živé mikroorganismy se začnou rychle množit. Jejich působením vzniká kyselina mléčná a octová, které chlebu dodávají typickou kyselou chuť (zároveň kyselé prostředí brání rozvoji nepříznivých bakterií a plísní). Kvasinky produkují alkohol a oxid uhličitý. A právě ten je zodpovědný za nakynutí těsta.
Životní cyklus kvásku
Při každém založení nového kvásku nebo přikrmení současného kvásku v těstě probíhají čtyři fáze, resp. tři – poslední fázi se vyhýbáme včasným a správným krmením kvásku. Jak rychle budou fáze probíhat, to záleží na několika faktorech: jak starý je kvásek, jaká je aktivita kvásku a jaká je teplota v místnosti.
- Klidová fáze (tj. přidání mouky ke kvásku nebo založení nového kvásku) – bakterie se zatím příliš rychle nemnoží, spíše se seznamují s okolím, probíhají enzymatické reakce.
- Exponenciální fáze – bakterie se množí rychle, jejich počet exponenciálně roste až do doby, než jim dojde krmení (sacharidy z mouky). Jako vedlejší produkt vznikají kyseliny a plyny.
- Stacionární fáze – růst bakterií se stabilizuje, zastavuje.
- Fáze odumírání (tj. smradlavý, oddělený a nehybný kvásek) – kvasinky začínají odumírat a počet mrtvých kvasinek převyšuje počet těch živých. Některé kvasinky vytvářejí klidové stádium pro nepříznivé podmínky. Do této fáze nechceme dojít.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.